Vanliga frågor med anledning av coronaviruset
Vi förstår att många känner en oro just nu med tanke på coronaviruset och därför funderar över sitt bolån och sparkonto.
Här kommer vi att löpande uppdatera med svar på vanliga frågor.
Information in English
Bolån
Jag har drabbats av inkomstbortfall, kan jag ändra min amortering?
Om du skulle hamna i en situation som påverkar dina ekonomiska förutsättningar att amortera kan vi hjälpa dig att minska eller avstå amortering under en period. Ju tidigare vi får reda på dina utmaningar, desto lättare är det för oss att hjälpa till.
Du som har bolån hos oss har möjlighet att ansöka om att pausa amorteringen på dina bolån i 6 månader eller fram till och med 31 augusti 2021. Det skulle innebära att du under den tiden endast betalar räntekostnaderna på ditt bolån. I internetbanken och appen kan du välja att ansöka om detta. Vi ger dig ett svar inom några dagar.
Det kommer vara möjligt att ansöka om amorteringslättnad fram till och med 31 augusti 2021.
Jag är orolig för min privatekonomi, kan jag pausa min amortering?
Just nu kan många möta ekonomiska påfrestningar med anledning av läget i omvärlden och känna ett behov av att tillfälligt pausa sina amorteringar. Du som har bolån hos oss har möjlighet att ansöka om att pausa amorteringen på dina bolån i 6 månader eller fram till och med 31 augusti 2021. Det skulle innebära att du under den tiden endast betalar räntekostnaderna på ditt bolån. I internetbanken och appen kan du välja att ansöka om detta. Vi ger dig ett svar inom några dagar.
Det kommer vara möjligt att ansöka om amorteringslättnad fram till och med 31 augusti 2021.
Tänk på att när du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har. Därmed blir du också mindre utsatt vid stigande räntor, sjunkande bostadspriser eller om din inkomst minskar. Läs mer om varför det är bra att amortera på bolånet.
Ska jag binda räntan eller inte?
Oavsett hur coronaviruset påverkar dig är det bra att se över din boendeekonomi och ta ett beslut kring hur du vill göra med räntan på dina bolån.
För en del är det viktigt att veta exakt vilken summa som ska betalas varje månad i ränta och amortering. Då kan det vara lugnande att i det här läget binda räntan. Tänk dock då också noga igenom hur länge du tror att du vill bo kvar i din nuvarande bostad. Flyttar du innan bindningstiden går ut kan du behöva betala en avgift kallad ränteskillnadsersättning till banken.
Skaffa dig en total ekonomisk överblick över hushållets ekonomi; vad har du för inkomst, vad är hushållets totala utgifter, kolla amortering och räntenivå. Finns det något som du betalar dubbelt av, två abonnemang eller något ni inte längre använder? Säg upp det som är onödigt eller ligger dubbelt. Gå tillbaka ett antal månader för att få en överblick. Det kan kännas jobbigt men det är värt det. Att ha bättre koll på hushållsekonomin leder till minskad känsla av otrygghet i detta osäkra läge.
Hur binder jag räntan på mitt bolån?
Om du har lån med 3 månaders bindningstid
I internetbanken och i appen kan du binda ditt lån med tre månaders bindningstid när du vill, där kan du också se vilka lån du kan binda och vilken ränta vi kan erbjuda dig just nu. Logga in i internetbanken och välj alternativet "Bind ditt lån", eller i appen där du kan binda räntan under fliken "Boende".
Om du har bunden ränta
När lånets räntebindningstid har gått ut kommer ditt lån automatiskt att gå över till 3 månaders bindningstid, även kallad rörlig ränta, på villkorsändringsdagen. Det innebär att du från och med villkorsändringsdagen kan välja att binda ditt lån på en längre bindningstid igen om du önskar. Logga in i internetbanken och välj alternativet "Bind ditt lån", eller i appen där du kan binda räntan under fliken "Boende".
Om du inte gör något nytt val kommer ditt lån fortsätta med 3 månaders bindningstid, oavsett vilken bindningstid ditt lån hade tidigare.
Om du vill förtidsbinda ditt lån
Har du redan bundit ditt lån och skulle vilja byta bindningstid innan din nuvarande bindningstid gått ut, så är det möjligt och du kan kontakta oss via telefon så hjälper vi dig. Tänk på att om du vill förtidsbinda ditt lån så kan det innebära att du behöver betala en ränteskillnadsersättning för den del av bindningstiden som återstår på ditt lån. Ring oss på 0771-45 30 00 så hjälper vi till och räknar på om och vad kostnaden skulle bli för just ditt lån om du vill förtidsbinda din ränta.
Vad gör jag om jag blir sjuk eller arbetslös och får svårt att betala?
Skulle du eller någon av dina medlåntagare få svårt att betala räkningarna är det viktigt att kontakta oss i god tid. På SBAB finns personer som arbetar speciellt med att ta hand om dessa ärenden och du kan lätt komma i kontakt med oss. Ju tidigare vi får reda på dina utmaningar, desto lättare är det för oss att hjälpa till. Det kan handla om avbetalningsplaner eller att få hjälp av oss att prioritera i din privata ekonomi.
Kommer ni att höja räntan i spåren av coronakrisen?
Vår ambition är att alltid ha konkurrenskraftiga räntor. Ändras ränteläget på marknaden i stort påverkas normalt även våra upplåningskostnader och då kan vi få anledning att justera våra utlåningsräntor. Ingen kan i dagsläget säga exakt hur coronakrisen kommer att påverka boräntorna.
Normalt sett är dock räntorna låga under lågkonjunkturer men om krisen skulle utvecklas till en finanskris kan de så kallade riskpremierna stiga, vilket kan verka höjande på boräntorna. I ett sådant läge väntas samtidigt Riksbanken agera med åtgärder som sänker räntan.
Jag har en beviljad ansökan och ska inom kort flytta in i min nya bostad, men nu är jag orolig för att bli arbetslös. Kan SBAB dra tillbaka min beviljade ansökan?
Vi kommer inte, som en konsekvens av corona, att dra tillbaka din beviljade ansökan. Om du som kund får förändringar i din ekonomi som påverkar din återbetalningsförmåga ska du kontakta oss så att vi tillsammans kan se över din situation. Vår utgångspunkt är att vi alltid vill hjälpa dig på bästa sätt.
Privatlån
Jag har svårigheter att betala mitt privatlån, kan jag ansöka om att sänka eller avstå min amortering under en period?
Ja, om du har svårigheter att betala ditt privatlån så kan du ansöka om att sänka eller avstå din amortering under en period. Att avstå att amortera innebär att du under den tiden enbart betalar räntekostnaderna för ditt privatlån.
Om du sänker eller avstår att amortera under en period innebär det att löptiden förlängs på ditt privatlån vilket betyder att du har längre tid på dig att betala tillbaka ditt lån, vilket i sin tur innebär lägre månadskostnader.
Vem kan ansöka om amorteringslättnad?
Om du har svårigheter att betala ditt privatlån så kan du ansöka om att ändra eller avstå att amortera under en period.
Hur ansöker jag om amorteringslättnad?
Ring oss på 0771-45 30 00 så hjälper vi dig.
För hur många månader kan jag ansöka om amorteringslättnad?
Du kan ansöka om 3 eller 6 månaders amorteringslättnad.
Behöver jag betala dubbel amortering när min period av amorteringslättnad har passerat?
Nej, det behöver du inte. När din ansökan om amorteringslättnad beviljats kommer din löptid på lånet att förlängas med två år. När perioden av amorteringslättnad är över kan du återgå till din tidigare amorteringsplan eller välja att sänka den.
Kan jag förkorta eller avbryta min period av amorteringslättnad?
Du kan när som helst återgå till din tidigare amortering.
Sparkonto
Insättningsgarantin – hur fungerar den?
Vårt sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin som innebär att du får ersättning av staten upp till ett visst belopp om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut.
Om flera personer har ett gemensamt sparkonto kan varje person få ersättning på upp till det maximala beloppet från det gemensamma kontot. Har personerna fler sparkonton på samma institut kan de inte få ut mer än 1 050 000 kronor.
Ersättningen betalas ut av Riksgälden.
Hur många sparkonton kan jag ha hos SBAB?
Du kan ha maximalt 5 sparkonton hos SBAB. Tänk på att insättningsgarantin gäller per person och inte per sparkonto.
Hur påverkas ekonomin?
Läs om vår chefsekonoms syn på hur corona påverkar samhällsekonomin, bolåneräntor och bostadspriser.
Hur påverkar coronaviruset bolåneräntorna?
Det går inte att säga med bestämdhet. Vi har nu haft en lång period med historiskt sett mycket låga bolåneräntor. De åtgärder som centralbankerna världen över har vidtagit i form av både sänkta styrräntor och andra åtgärder har en dämpande effekt på marknadsräntorna i stort.
De åtgärder som Riksbanken och andra centralbanker nu vidtar talar för att räntorna förblir låga under många år framöver. Men den slutsatsen hänger på att de så kallade riskpremierna inte ökar kraftigt, vilket de kan göra i en situation med stor osäkerhet. I tider av osäkerhet och oro och när tillväxten bromsar in påverkar det människors vilja att ta risk. När viljan att undvika riskfyllda placeringar ökar leder det bland annat till fallande börser, något vi sett den senaste tiden.
I tider av oro föredrar ofta placerare säkra placeringar, det vill säga där man vet vilken avkastning en viss placering ger. Statsobligationer som staten ger ut när de lånar pengar för att täcka underskott som uppstår i statsbudgeten är ett värdepapper som efterfrågan ofta ökar på i tider med stor osäkerhet. När efterfrågan ökar på statsobligationer tenderar det att pressa ned räntorna på dessa obligationer. Det påverkar normalt sett även andra marknadsräntor. De räntor som bankerna betalar för att kunna låna upp pengar som ligger till grund för bolånen, framförallt de på bostadsobligationer, kan dock komma att stiga om de av placerarna förknippas med större risk. Om det skulle ske kan det bidra till ökade bolåneräntor. I tidigare ekonomiska kriser i Sverige har dock de kreditförluster bankerna gjort på bolån varit små, vilket bör tala för att riskpremierna och därmed inte räntorna på bostadsobligationer inte ökar heller i denna kris. Riksbankens köp av bostadsobligationer bör bidra till att hålla nere räntorna på dessa även om riskpremierna skulle gå upp något.
Det går alltså inte med säkerhet att säga vad som kommer att hända med bolåneräntorna till följd av coronakrisen. Så länge inte riskpremierna ökar kraftigt är vår bedömning ändå att bolåneräntorna förblir låga framöver.
Vilka är de samhällsekonomiska effekterna av coronaviruset?
Spridningen av coronaviruset klassas som en pandemi eftersom det sprids i alla världens delar. Det är helt klart så att vi står inför en mycket allvarlig situation. I det korta perspektivet drabbas rese-, turist-, hotell-, kultur-, och nöjesbranschen mycket hårt. Vid en större spridning av viruset bland allmänheten i Sverige kan även flera andra sektorer komma att drabbas hårt. Mycket handlar om hur långvarigt detta blir. Vid tidigare virusutbrott som MERS och SARS har effekterna varit temporära. Dessa virus hade en betydligt större dödlighet än det nu aktuella coronaviruset och drabbade även andra grupper än äldre och sjuka hårt. Coronaviruset har dock till skillnad från dessa andra virus en bred global spridning, vilket med mycket stor sannolikhet kommer att ge betydligt större negativa samhällsekonomiska effekter än vad SARS och MERS hade.
Hur stora de samhällsekonomiska effekterna i slutänden blir påverkas också av vilka åtgärder regeringar, centralbanker och andra myndigheter vidtar.
Flera regeringar har skjutit till stora resurser till sjukvården men också vidtagit åtgärder för att minska risken för att företag inte ska gå i konkurs till följd av coronaviruset. Förutom att ge mer resurser till vården har Sveriges regering slopat karensdagen vid sjukdom för att minska smittspridningen, tagit över arbetsgivarnas kostnader för de anställdas sjuklön under de första två veckorna, samt möjliggjort för företag med temporärt fallande intäkter till följd av minskad försäljning att kunna skjuta upp vissa skatte- och avgiftsinbetalningar.
Regeringen har också infört en stödinsats (så kallad korttidspermittering) där personal i företag vars verksamhet drabbas hårt av krisen kan gå ner i arbetstid men ändå får behålla större delen av lönen genom att staten går in och betalar en stor del av företagets kostnader för den personal som går ned i arbetstid.
För att lindra konsekvenserna för särskilt små och medelstora företag har dessutom en statlig lånegaranti införts. Staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till i grunden livskraftiga företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter.
En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna införs också under perioden 1 mars – 30 juni 2020 för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad.
För att minska kostnaderna för företag med stora svårigheter på grund av coronaviruset i sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter har regeringen dessutom infört ett stöd i syfte att underlätta och påskynda omförhandling av hyror där staten står för 50 procent av hyresnedsättningen för upp till 50 procent av den fasta hyran för perioden 1 april – 30 juni.
Därutöver har flera olika skatteåtgärder vidtagits i syfte att minska skatten och öka likviditeten för mindre företag och egenföretagare.
Flera länders centralbanker har sänkt sina styrräntor (motsvarigheten till Riksbankens reporänta) men även vidtagit andra åtgärder för att säkerställa att bankerna fortsätter att låna av varandra och också lånar ut till företag som behöver lägga om sina lån, samt för att betalningssystemet som vi alla använder när vi köper varor och tjänster ska fortsätta att fungera som vanligt. I Sverige har Riksbanken och Finansinspektionen vidtagit särskilda åtgärder för att säkerställa att bankerna även i detta svåra läge ska kunna låna ut pengar till företag som under en period kan drabbas av stora intäktsfall när efterfrågan på företagens varor eller tjänster minskar till följd av coronaviruset. Bland annat har Riksbanken beslutat att låna ut ända upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna i syfte att säkerställa kreditförsörjningen till företagen. Riksbanken har också beslutat att köpa stats-, kommun- och bostadsobligationer för 300 miljarder kronor och sänkt den ränta bankerna betalar för att placera pengar på Riksbanken över natten. Även om Riksbanken sagt att en sänkning av reporäntan inte är aktuell i dagsläget har den inte uteslutit att reporäntan kan komma att behöva bli negativ igen.
Om du vill veta mer om vad regeringen och Riksbanken gör kan du läsa om det på deras respektive webbplatser:
Hur påverkar coronaviruset bostadspriserna?
Det är mycket svårbedömt. Priserna på bostäder påverkas av hur efterfrågan på bostäder förhåller sig till utbudet. Det som framförallt styr efterfrågan på bostäder är hur hushållens inkomster och de lite längre bundna räntorna utvecklas. Om arbetslösheten nu ökar vilket mycket talar för kan bostadspriserna sjunka något. Om bolåneräntorna förblir låga eller till och med sänks bör det dock motverka den negativa effekten på bostadspriserna av stigande arbetslöshet.
Om hushållen i detta läge även börjar avvakta med att leta ny bostad så påverkar det också efterfrågan på bostäder negativt. Den effekten kan dock helt eller delvis motverkas av ett minskat utbud till följd av att många av de som normalt sett letar en ny bostad redan har en bostad som de då inte lägger ut till försäljning.
Hur ska jag tänka kring min privatekonomi? Ska jag binda räntan nu?
Oavsett hur coronaviruset påverkar dig är det bra att se över din boendeekonomi och ta ett beslut kring hur du vill göra med räntan på dina bolån.
Skaffa dig en total ekonomisk överblick över hushållsekonomin; vad har hushållet för inkomst, vad är hushållets totala utgifter, kolla amortering och räntenivå. Finns det något som du betalar dubbelt av, två abonnemang eller något ni inte längre använder? Säg upp det som är onödigt till exempel om hushållet betalar för dubbla försäkringar. Gå tillbaka ett antal månader för att få en överblick. Det kan kännas jobbigt men det är värt det. Att ha bättre koll på hushållsekonomin leder till minskad känsla av otrygghet i detta osäkra läge.
För en del är det viktigt att veta exakt vilken summa som ska betalas varje månad i ränta och amortering. Då kan det vara lugnande att i det här läget binda räntan. Tänk dock då också noga igenom hur länge du tror att du vill bo kvar i din nuvarande bostad. Måste du av någon anledning flytta innan bindningstiden går ut kan du komma att få betala en viss ersättning till banken om du behöver lösa ditt lån i förtid. Hos konsumenternas.se kan du kan räkna på vad en högre ränta innebär för din månadskostnad. På så sätt kan du få bättre koll på hushållets smärttröskel för räntenivån - i synnerhet om hushållets inkomst skulle komma att minska om du blir arbetslös till följd av coronakrisen.
Se också över ditt sparande. I sådan här situation är det mer viktigt än någonsin att säkerställa att du har ett buffertsparande. SBAB erbjuder till skillnad från många storbanker och utan några som helst motkrav ränta på det sparande du placerar på ett sparkonto på SBAB. Ditt sparande på SBAB:s sparkonton omfattas av insättningsgarantin. Det innebär att ditt sparande på upp till 1 050 000 kronor är säkrat även om en situation skulle uppstå där väldigt många personer samtidigt av någon anledning skulle vilja ta ut sitt sparkapital.
Du kan läsa mer om insättningsgarantin på Riksgäldens webbplats.
Information till dig som är brf- eller företagskund
Som brf- eller företagskund har vi i samband med coronaviruset frågor kring finansiella utmaningar?
Vi på SBAB finns till hands och kan hjälpa till i finansiella frågeställningar med anledning av rådande marknadsoro orsakad av coronaviruset, tveka inte att kontakta din kundansvarige hos oss för diskussion kring finansiella överväganden.
Var uppmärksam på bedrägeriförsök
I osäkra tider finns det alltid människor som försöker att utnyttja situationen. Här har vi samlat viktiga tips om hur du kan skydda dig mot bedrägerier.
Vill du läsa mer om hur du skyddar dig mot bedrägerier? Besök vår informationssida
Använd aldrig ditt BankID/bankdosa om du inte själv påbörjat ärendet
Det händer att bedragare kontaktar personer och uppger sig för att representera exempelvis en bank, polisen eller en webbutik. Under samtalet ber bedragaren personen att använda sitt BankID, bankdosa eller annan identifieringsmetod. I samband med att den som blivit uppringd "identifierar" sig, loggar bedragaren in på personens Internetbank och genomför antingen en transaktion eller skapar ett nytt BankID i personens namn. Ofta märker den som blir uppringd inte att detta sker.
Använd aldrig ditt BankID, bankdosa eller annan säkerhetslösning i ett ärende som du inte påbörjat själv.
Lämna aldrig ifrån dig dina bankuppgifter
Lämna aldrig ifrån dig ditt bankkort, dina kortuppgifter eller din kod. Polisen varnar just nu för bedragare som kontaktar bland annat äldre och erbjuder sig att handla åt personen. Även om de flesta förmodligen vill väl, finns det också dem som försöker att luras.
Var uppmärksam på mail och SMS
Var alltid försiktig är du tar emot meddelanden, mail och SMS som innehåller bilagor, länkar eller instruktioner som du ska följa. Kontrollera alltid avsändaren. Bedragare använder ofta metoder för att få avsändaren att se trovärdig ut, genom att exempelvis använda avsändarnamn eller webbadresser som påminner om den källa dem utger sig för att representera.