Spara till kontantinsatsen

Vill du köpa en bostad? Då vet du kanske att du själv behöver betala 15 % utav bostadens pris i så kallad kontantinsats. Räkna ut hur mycket du behöver spara ihop beroende på vilket område du letar bostad i och hur stort du vill bo med hjälp av Kontantinsatskollen.

Varför behöver jag spara till kontantinsats?

När du köper en bostad behöver du betala minst 15 % i så kallad kontantinsats. Det är pengar som inte får ingå i ditt bolån, eftersom ett bolån inte får vara på mer än 85 % av bostadens värde. Det har Finansinspektionen bestämt.

Kontantinsatsen kan komma från sparade pengar, pengar du fått från försäljning, arv eller en gåva.

Tips på hur du kan spara ihop till kontantinsatsen

Det kan kännas överväldigande att spara till kontantinsatsen när du vill köpa hus eller lägenhet. Eftersom det ofta rör sig om ganska stora summor pengar kan det vara svårt att spara pengar till kontantinsatsen snabbt, därför är det bra om du börjar spara så snart du kan.

Gör så här:

1. Räkna ut hur stor kontantinsats du behöver till det boende du vill köpa här ovanför.

2. Se hur mycket och hur länge du behöver spara per månad för att komma upp i det beloppet.

3. Börja spara direkt! Du kan aldrig börja spara ihop pengar för tidigt, så börja gärna redan nu på direkten genom att sätta in dina pengar på ett sparkonto.

Och du, tänk på att ett litet sparande är bättre än inget alls. Jämför dig inte med andra och försök att sätta rimliga mål för hur mycket du kan spara ihop. Här har vi samlat tips för ett bättre sparande.

Hur gör jag om jag inte hinner eller kan spara ihop till min kontantinsats?

Om du inte har de 15 % som du behöver i kontantinsats går det ibland bra att låna till delar av kontantinsatsen med hjälp av ett privatlån, ibland även kallat blancolån.

Tänk på att ett privatlån i regel har högre ränta än ett bolån och kortare återbetalningstid, vilket gör att månadskostnaden kan bli hög när du lånar till så pass stor del av bostadens pris.

Om du inte vill ta ett privatlån behöver antingen din kontantinsats vara större eller priset på bostaden lägre.

Räkna på hur mycket du får låna hos oss

Om du vill veta mer om hur det funkar kan du kontakta oss på telefon, så berättar vi mer.