Årsbesked

Här hittar du vanliga frågor och svar om årsbesked.

När kommer årsbeskedet?

Årsbeskedet ska ha nått alla våra kunder senast 31 januari, du hittar dem genom att logga in i appen eller internetbanken. Till skillnad från tidigare år kan du som har flera produkter hos oss få två separata årsbesked. Det kan inträffa om du har en kombination av bolån, privatlån och sparkonto. I de fall där vi skickar ut två årsbesked kommer de att nå dig vid olika tidpunkter, men båda kommer finnas tillgängliga senast 31 januari.

I årsbeskedet finns information om de ränte- och skatteuppgifter som vi lämnar på kontrolluppgiften till Skatteverket. För lån är det uppgifter om låneskuld och inbetald ränta. Och för kunder med sparkonto visas den utbetalade räntan och om vi har dragit preliminär skatt på den utbetalade räntan.

Bra att veta: För att få med inbetalningen för årets sista avi på kontrolluppgiften för år 2021 behöver inbetalningen finnas hos oss senast 30 december. Om du betalar dina avier med autogiro måste pengarna finns på ditt autogirokonto senast 29 december.


I årsräntebeskedet informerar vi också om att vi har tagit en kreditupplysning. Enligt konsumentkreditlagen måste kunden få information om att detta gjorts.

SBAB Bank måste enligt lag beräkna sina kreditrisker. Vi begär därför kreditupplysningar om alla våra lånekunder från Upplysningscentralen (UC). Informationen används endast för att beräkna kapitalkravet på SBAB Banks totala kreditrisk. Kunderna får inte någon frågenotering hos UC.

Vill du veta vilken information vi fått av UC för att beräkna kreditrisken? Kontakta i så fall UC:

UC AB
Att: Baselkopia
117 88 Stockholm
E-post: baselkopia@uc.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Hur fördelas räntan mellan flera låntagare?

Räntan delas automatiskt lika mellan låntagarna. Om lånet har två låntagare står de för 50 % var, tre låntagare står för 33 % var, etc. Dessa uppgifter skickas till Skatteverket i början av varje år.

Om du vill ändra räntefördelningen kan du göra det i deklarationen. Om du vill ändra uppgifterna för nuvarande år och framåt som vi skickar till Skatteverket ringer du oss på 0771-45 30 00 så hjälper vi till.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Jag har tappat bort mitt årsbesked, kan jag få en kopia?

Du kan hitta ditt årsbesked genom att logga in på internetbanken. Där kan du välja att skriv ut ditt årsbesked.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Vart skickas årsbeskedet?

Om du har anslutit dig till Kivra kommer årsbeskedet att skickas dit. Har du inte anslutit dig till Kivra kommer vi istället att skicka årsbeskedet till dig via post.

Årsbeskedet finns också alltid tillgängligt när du loggar in i appen eller internetbanken.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Det står 'Anm' i mitt årsbesked, vad betyder det?

På alla våra årsbesked finns en kolumn markerad med 'Anm'. I kolumnen kan det finnas en siffra utskriven på en eller flera rader. Amn är en förkortning och tillsammans med siffran innebär det att det finns mer information om ett eller flera av dina lån. Under tabellen i ditt årsbesked kan du läsa mer om vad siffran betyder.

I de allra flesta fall finns där en förklaring om vem som är långivare för dina lån, och i vissa fall kan det stå att dina lån har övertagits under året som gått.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!