Låna

Köpa eller sälja först?

Det finns för- och nackdelar både med att köpa lägenhet först och att sälja sin bostad först. Dessvärre finns det inte bara ett korrekt svar.

I slutändan handlar det om hur trygg du vill känna dig och hur marknaden ser ut där du bor och där du vill bo. Av den anledningen kan bara du avgöra vad som passar just dig.

3 saker att tänka på

  • Det är du som bestämmer – hur trygg vill du känna dig? Vad passar bäst för dig?

  • Hur ser marknaden ut där du bor och där du vill bo?

  • SBAB behöver vanligtvis ett undertecknat försäljningskontrakt innan du flyttar in i den nya bostaden.

Köpa lägenhet först vs. sälja lägenhet först

När du bestämmer dig för om du vill sälja eller köpa först bör du tänka på hur marknaden ser ut, både där du bor idag och där du vill bo i framtiden. Om det finns stor efterfrågan där du bor så kan du känna dig mer trygg i att köpa innan du säljer. Är du däremot beroende av att hitta ”rätt” köpare, då kan det vara läge att fundera på att sälja innan du köper.

Om du både ska köpa och sälja är det bra att tänka igenom din situation utifrån just dina förutsättningar en gång extra. Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på dina möjligheter att låna till en ny bostad. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen kommer du veta exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Tänk på att för ett köp av en villa tillkommer kostnader som pantbrev och lagfart.

Oavsett om du väljer att köpa eller sälja först kan det vara bra att lägga tillträdet långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att sälja ditt nuvarande boende eller köpa en ny bostad. På så sätt minskar risken att du står med två bostäder en tid.  

Köpa eller sälja först

Köpa först

Sälja först

  • Om du säljer utan att ha köpt nytt, försök att planera frånträdet kalendermässigt långt fram i tiden (3 till 6 månader) så får du mer tid att hitta din nya bostad.
  • Fundera över hur du ska bo om det tar tid innan du hittar eller flyttar in i en ny bostad.
  • Var förvarar du dina saker under tiden?
  • Du kan komma att behöva betala en ränteskillnadsersättning till banken för att lösa bundna lån om du flyttar ur din nuvarande innan du flyttar in i den nya bostaden.
glödlampa

Tips!

1. Fråga mäklaren om du kan få med ett villkor i köpekontraktet som innebär att du kan häva köpet om du inte får sålt din nuvarande. Tänk på att säljaren kanske inte går med på ett sådant villkor och i så fall måste du ta ställning till hur viktigt det är för dig.

2. Ta gärna hjälp av mäklaren som sköter förmedlingen av din bostad att hitta och komma med tips gällande en ny bostad.

Banken och två bostäder

Vanligtvis vill banken att du ska ha sålt din nuvarande bostad innan du flyttar in i den nya. Det betyder inte att du måste ha sålt och flyttat ut ur ditt gamla boende innan du kan börja leta efter eller skriva kontrakt för ett nytt. Däremot behöver du kunna visa ett försäljningskontrakt som visar att du sålt din nuvarande bostad innan lånet kan betalas ut. 

glödlampa

Tips!

Det kan vara smart att låta samma mäklare som förmedlar bostaden du köper också sköta försäljningen av den bostad som du ska sälja. Mäklaren har då ytterligare intresse i att sälja din nuvarande bostad för att vara säker på att affären med din nya bostad går i lås.