Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

RÄNTEMATCHEN

Många betalar onödigt mycket i ränta på sitt bolån. Med Räntematchen kan du jämföra din bolåneränta och se om du skulle kunna tjäna på att flytta bolånet till SBAB.

desktop calculator flow
mobile calculator flow
desktop calculator flow

Frågor & svar

Hur funkar Räntematchen?

I samband med att du identifierar dig med mobilt BankID mot din nuvarande bank via tjänsten, så inhämtar vi med hjälp av vår samarbetspartner Tink information om storleken på dina bolån och vilken ränta du betalar. Baserat på den informationen och vad du uppskattade vara värdet på din bostad görs sedan en jämförelse mot vad motsvarande bolån skulle kostat i ränta hos SBAB. SBAB hämtar endast uppgifter som rör ditt bolån.

Vad grundar sig resultatet på?

Resultatet i Räntematchen baseras på det värde som du uppskattade för din bostad och de inhämtade uppgifterna om ditt bolåns storlek och din nuvarande räntekostnad.

Hos SBAB baseras din bolåneränta endast på bostadens värde och lånets storlek, inte på hur bra du är på att förhandla. Den räntekostnad som vi presenterar är därför baserad på det uppskattade värdet på bostaden och av den vid tillfället billigaste bindningstiden som vi erbjuder (vanligtvis 3 månaders bindningstid). Räntekostnaden kan skilja sig i pris beroende på bindningstid.

Om du väljer att gå vidare och göra en ansökan om att flytta ditt bolån så gör vi en datavärdering av bostaden i samband med kreditprövningen. Om bostadsvärdet i kreditprövningen skiljer sig från det uppgivna värdet i kalkylen så påverkar det vilken ränta vi kan erbjuda.

Hur går det till att flytta bolånet?

Det kan verka ganska krångligt att flytta bolånet, men det är faktiskt inte särskilt svårt. Så här går går det till att flytta bolånet till SBAB:

1. Du gör en ansökan digitalt

Om du vill låna mer i samband med att du flyttar fyller du i dina befintliga bolån inklusive det belopp du vill utöka med under "Önskat lånebelopp". Kom ihåg att låneansökan inte är bindande och att du inte behöver gå igenom med flytten bara för att du gjort en ansökan.


2. Vi kollar närmare på din ansökan

Nu kan du luta dig tillbaka en stund. Vi kommer att kolla närmare på din ansökan och säkerställa att allt ser bra ut, därefter kontaktar vi dig på något av följande sätt:

1. Vi skickar ett meddelande till dig som du kan se när du loggar in. Vi kommer i så fall notifiera dig via e-post eller sms. Logga in gör du enkelt med ditt BankID.

2. Vi ringer dig från telefonnummer 054-17 44 88 eller 054-17 44 00.

När vi kontaktar dig går vi igenom när det är bäst att flytta lånet för just dig och om några kompletteringar till ansökan behövs. Du kan hela tiden följa din ärendestatus genom att logga in och gå till "Mina ärenden".


3. Amorteringsunderlag och lägenhetsutdrag

För att bevilja ditt bolån kommer vi behöva ett amorteringsunderlag från din gamla bank, detta underlag ber du din nuvarande bank om. Om du bor i en bostadsrätt kommer vi även behöva ett lägenhetsutdrag. Det får du av styrelsen i din förening.


4. Skriv ut och skicka in lånehandlingarna

När vi godkänt din ansökan kommer dina lånehandlingar att finnas tillgängliga under "Mina ärenden" när du loggar in på sbab.se. Du skriver ut, skriver under och skickar in handlingarna. När vi fått dem löser vi lånet, på det datum vi kommit överens om, hos din gamla bank. Om du valt att låna mer i samband med bytet betalas dessa pengar ut till dig samtidigt.


5. Klart!

Nu är allt klart och du är bolånekund hos SBAB.

Vad krävs för att låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000-8 000 000 kronor och upp till 85 procent av bostadens värde.

Dessutom är det krav på att du:

  • Är folkbokförd i Sverige
  • Har en stadigvarande inkomst
  • Inte har några betalningsanmärkningar

Förbinder jag mig till något genom att använda tjänsten?

Nej, Räntematchen är helt gratis och vi gör ingen kreditupplysning när du använder tjänsten.

Du väljer själv på resultatsidan om du vill gå vidare och ansöka om att flytta bolånet.

Hur funkar det om jag vill flytta mitt bolån men har bundna lån?

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift (ränteskillnadsersättning) om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har och hur lång tid som återstår av bindningstiden. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din gamla bank direkt.

Hur funkar det om jag har två bostäder belånade hos samma bank?

Om du har fler än en bostad belånad hos din nuvarande bank så kan detta innebära att du får ett felaktigt resultat när du använder Räntematchen. Funderar du på att flytta dina bolån så får du gärna kontakta oss via telefon så hjälper vi dig vidare.

Det ser ut som att jag har bättre ränta hos min nuvarande bank?

Vad bra att du redan verkar ha en låg bolåneränta hos din nuvarande bank! Hos oss baseras alltid bolåneräntan på värdet av din bostad i förhållande till lånets storlek, därför är inte räntan förhandlingsbar. Det kan dock vara bra att tänka på att räntor och rabatter hos din nuvarande bank kan komma att ändras, så kom gärna tillbaka och räntematcha ditt bolån snart igen. Du kan räntematcha ditt bolån hur många gånger som helst.

Hur kan jag spara ännu mer pengar?

I Räntematchen jämförs endast räntekostnaden på ditt bolån. Om du dessutom har andra krediter, som till exempel blancolån, så kan vi jämföra även dessa mot SBAB:s privatlåneränta i samband med att vi kontaktar dig.