Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Frågor & svar

Hur går det till att flytta bolånet?

Det kan verka ganska krångligt att flytta bolånet, men det är faktiskt inte särskilt svårt. Så här går går det till att flytta bolånet till SBAB:


1. Du gör en ansökan digitalt

Fyll i dina uppgifter i ansökan och skicka in. En låneansökan inte är bindande, så du behöver inte genomföra flytten bara för att du gjort en ansökan.

Om du har bundna lån hos din nuvarande bank kan du behöva betala en avgift (ränteskillnadsersättning) om du löser lånen i förtid.

Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen direkt, utan några kostnader.


2. Kontakta din nuvarande bank för ett amorteringsunderlag

För att bevilja ditt bolån kommer vi behöva ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank, detta underlag ber du din bank om. Om du bor i en bostadsrätt kommer vi även behöva ett lägenhetsutdrag. Det får du av styrelsen i din förening. När du fått underlagen laddar du upp dem under ”Mina ansökningar” i internetbanken. Logga in gör du enkelt med Mobilt BankID eller BankID.


3. När vi fått underlagen ringer vi dig

Efter att du laddat upp amorteringsunderlaget och eventuellt lägenhetsutdraget kommer vi att kontakta dig från telefonnummer 054-17 44 88. Under samtalet går vi igenom när det är bäst att flytta lånet för just dig och om några kompletteringar till ansökan behövs. Du kan hela tiden följa din ärendestatus genom att gå till "Mina ansökningar" i internetbanken eller i vår app.


4. Skriv ut och skicka in lånehandlingarna

När vi godkänt din ansökan kommer dina lånehandlingar att finnas tillgängliga under "Mina ansökningar" i internetbanken. Du skriver ut, skriver under och skickar in handlingarna. När vi fått dem löser vi lånet, på det datum vi kommit överens om, hos din gamla bank. Om du valt att låna mer i samband med bytet betalas dessa pengar ut till dig samtidigt.


5. Klart!

Nu är allt klart och du är bolånekund hos SBAB.

Hur funkar det om jag har bundna lån?

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har, hur lång tid som återstår av bindningstiden och det aktuella ränteläget. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din gamla bank direkt.

För att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Hur funkar Räntematchen?

Med Räntematchen kan du jämföra bolåneräntor mellan din nuvarande bank och SBAB. I samband med att du identifierar dig med Mobilt BankID mot din nuvarande bank via tjänsten, så inhämtar vi med hjälp av vår samarbetspartner Tink information om storleken på dina bolån och vilken ränta du betalar. Baserat på den informationen och vad du uppskattade vara värdet på din bostad görs sedan en jämförelse mot vad motsvarande bolån skulle kostat i ränta hos SBAB. SBAB hämtar endast uppgifter som rör ditt bolån.

Vad grundar sig resultatet på?

Resultatet i Räntematchen baseras på det värde som du uppskattade för din bostad och de inhämtade uppgifterna om ditt bolåns storlek och din nuvarande räntekostnad.

Hos SBAB baseras din bolåneränta alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde, inte på hur bra du är på att förhandla. Den räntekostnad som vi presenterar är baserad på det uppskattade värdet på bostaden och av den vid tillfället billigaste bindningstiden som vi erbjuder. Räntekostnaden kan skilja sig i pris beroende på bindningstid.

Om du väljer att gå vidare och göra en ansökan om att flytta ditt bolån så gör vi en datavärdering av bostaden i samband med kreditprövningen. Om bostadsvärdet i kreditprövningen skiljer sig från det uppgivna värdet i kalkylen så påverkar det vilken ränta vi kan erbjuda.

Vad krävs för att låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000-8 000 000 kronor och upp till 85 procent av bostadens värde.

Dessutom är det krav på att du:

  • Har en stadigvarande inkomst.
  • Inte har några betalningsanmärkningar.
  • Är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Förbinder jag mig till något genom att använda tjänsten?

Nej, Räntematchen är helt gratis och vi gör ingen kreditupplysning när du använder tjänsten.

Du väljer själv på resultatsidan om du vill gå vidare och ansöka om att flytta bolånet till oss.

Hur funkar det om jag har två bostäder belånade hos samma bank?

Om du har fler än en bostad belånad hos din nuvarande bank så kan detta innebära att du får ett felaktigt resultat när du använder Räntematchen. Funderar du på att flytta dina bolån så får du gärna kontakta oss via telefon så hjälper vi dig vidare.

Det ser ut som att jag har bättre ränta hos min nuvarande bank?

Vad bra att du redan verkar ha en låg bolåneränta hos din nuvarande bank! Hos oss baseras alltid bolåneräntan på värdet av din bostad i förhållande till lånets storlek, därför är inte räntan förhandlingsbar. Det kan dock vara bra att tänka på att räntor och rabatter hos din nuvarande bank kan komma att ändras, så kom gärna tillbaka för att räntematcha och jämföra ditt bolån snart igen. Du kan göra Räntematchen hur många gånger som helst.

Hur kan jag spara ännu mer pengar?

I Räntematchen jämförs endast räntekostnaden på ditt bolån. Om du dessutom har andra krediter, som till exempel blancolån, så kan vi jämföra även dessa mot SBAB:s privatlåneränta i samband med att vi kontaktar dig.