Spara till barn

Börja spara till ditt barn för att ge dem en trygg start när det är dags att stå på egna ben.

Ett smart sätt är att öppna ett sparkonto för till exempel födelsedagspengar eller månadssparande. Ett långsiktigt sparande till barn kan ge goda förutsättningar när det är dags att köpa den första bostaden, eller kanske ta körkort? Självklart ska pengarna finnas på ett konto med ränta och insättningsgaranti.

Laddar räntor

Att tänka på när du sparar till ditt barn

  • Pengar som står på ett konto i barnets namn disponeras av barnet fullt ut från 18-årsdagen.
  • Insättningar till barnets konto är att betrakta som en gåva till barnet och pengarna är då barnets tillgångar.
  • Förälder/vårdnadshavare ska företräda sina barn i deras intressen och se till att pengarna används för barnets bästa. Barnets pengar får aldrig blandas ihop med förälderns pengar, exempelvis att föräldern gör uttag från barnets konto för att använda dessa för egna utgifter eller eget ändamål.

Du kan spara till ditt barn på två sätt

1. På ett konto i barnets namn

Pengarna är barnets tillgångar och barnet disponerar dem när det fyller 18 år.

2. På ett konto i ditt eget namn

Du kan då vid valfritt tillfälle ge pengarna till barnet som gåva.

Vilka regler som gäller för gåva i framtiden, exempelvis skatteregler, kan vara andra än idag. Då pengarna inte är barnets tillgångar kan det innebära att barnet inte får pengarna om föräldrarna separerar, försätts i konkurs eller går bort. Vilket sätt du väljer att spara till ditt barn och vad som passar dig bäst kan bara du avgöra, en kombination av båda kanske är ditt bästa val. Det viktigaste är att du sparar till ditt barn.

Om du vill läsa mer om vad som gäller kring barns tillgångar, kan vi rekommendera Bankföreningens faktablad.

Fördelarna med sparkonto

  • Enkelt att öppna med BankID.
  • Ditt barn kan få en bättre ekonomisk start på vuxenlivet.
  • Vårdnadshavarna hanterar kontot var och en för sig.
  • Vårdnadshavarna kan logga in och administrera kontot via sin egen kontoöversikt.
  • Kontot tillfaller barnet på 18-årsdagen.

Endast vårdnadshavare kan öppna kontot och samtliga vårdnadshavare måste öppna kontot tillsammans. Barnsparkontot har samma regler och villkor som vårt vanliga sparkonto.

Öppna barnsparkonto

Om du redan är kund hos oss kan du logga in och öppna barnsparkonto direkt.

Hur ska man kunna spara till sina barn och samtidigt se till att de får allt de behöver?

1. Prioritera rätt

Barn växer fort och behöver inte så mycket saker som man tror. Spara pengar genom att handla klokt. Fundera på om en trendig barnvagn eller märkeskläder är rätt prioritering.

 

2. Tänk långsiktigt

Försök tänka mer långsiktigt än vad kanske ditt barn kan göra. Vad kommer ditt barn att uppskatta mest på sin 18-årsdag: att du köpte senaste Lego-byggsatsen för 1 000 spänn när hen var 5 eller att det finns ett sparkapital att komma in på bostadsmarknaden med?

3. Bättre begagnat?

Du behöver inte alltid köpa nytt. Mindre barn bryr sig inte om huruvida leksaken är begagnad eller inte. Våga ge bort en begagnad sak och sätt in lite på sparkontot istället. Du kan alltid skylla på att det är för miljöns skull om det känns obekvämt.

4. Nalla inte

Spara direkt. Sätt av sparpengarna direkt när du får lön så att de inte dras med i din dagliga ekonomi. Använd gärna en stående överföring så sker det automatiskt utan att du behöver tänka på det.