Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Kundservice

Lagfart

Här hittar du vanliga frågor och svar om lagfart.

Vad kostar lagfarten?

Kostnaden för lagfart beror på om du har köpt, ärvt eller fått en fastighet i gåva. Vid gåva och arv utgår normalt ingen stämpelskatt. Vid köp av fastighet betalas en expeditionsavgift på 825 kr samt en så kallad stämpelskatt (skatten motsvarar 1,5 % av köpesumman eller taxeringsvärdet (högst av dessa) för privatpersoner och bostadsrättsföreningar, 3 % för juridiska personer).

Om du vill ha hjälp av SBAB att ansöka om lagfart så tar vi ut en avgift på 750 kr och då hjälper vi dig också att ta ut nya pantbrev om det skulle behövas.

Vad är lagfart?

När du har köpt en fastighet ska du ansöka om lagfart på fastigheten hos inskrivningsmyndigheten. Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Oftast hjälper långivaren till att söka lagfart. Som bevis på att lagfarten beviljats utfärdas ett lagfartsbevis/inskrivningsbevis som skickas hem till dig.