Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Låna

Flytta bolånet till oss

Vi tycker att det ska vara enkelt. Hos oss behöver du inte förhandla om räntan när du skaffar bolån - den är alltid prutad och klar. Det finns inga tidsbegränsade rabatter och räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde.

  • Utan knepiga villkor.
  • Utan förhandling.
  • Utan krav på fler produkter eller tjänster hos oss.

Jämför din ränta

Om du inte har koll på hur mycket du betalar i ränta hos din nuvarande bank kan du enkelt se både det och hur mycket du skulle betala hos SBAB här.

Fyll i din bostads värde, vilken bank du har och identifiera dig med Mobilt BankID. På mindre än 30 sekunder ser du om det lönar sig för dig att byta till SBAB.

Se alla våra räntor

Här ser du de räntor vi erbjuder just nu, prutade och klara.
 

Bindningstid
Senast ändrad
Aktuella boräntor
Din ränta

Så här funkar det

Det kan verka ganska krångligt att flytta bolånet, men det är faktiskt inte särskilt svårt. Du flyttar bara bolånet, du byter inte bank. Här går vi igenom hur det går till att flytta bolånet till SBAB:

1. Du gör en ansökan digitalt

Fyll i dina uppgifter i ansökan och skicka in. En låneansökan inte är bindande, så du behöver inte genomföra flytten bara för att du gjort en ansökan.

Om du har bundna lån hos din nuvarande bank kan du behöva betala en avgift (ränteskillnadsersättning) om du löser lånen i förtid.
Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen direkt, utan några kostnader.


Gör en ansökan


2. Kontakta din nuvarande bank för ett amorteringsunderlag

För att bevilja ditt bolån kommer vi behöva ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank, detta underlag ber du din bank om. Om du bor i en bostadsrätt kommer vi även behöva ett lägenhetsutdrag. Det får du av styrelsen i din förening.

Vi kommer att notifiera dig via sms eller e-post när det är möjligt för dig att ladda upp underlagen under ”Mina ansökningar” i internetbanken. Logga in gör du enkelt med Mobilt BankID eller BankID.


3. När vi fått underlagen ringer vi dig

Efter att du laddat upp amorteringsunderlaget och eventuellt lägenhetsutdraget kommer vi att kontakta dig via telefon. Under samtalet går vi igenom när det är bäst att flytta lånet för just dig och om några kompletteringar till ansökan behövs. Du kan hela tiden följa din ärendestatus genom att gå till "Mina ansökningar" i internetbanken eller i vår app.


4. Skriv ut och skicka in lånehandlingarna

När vi godkänt din ansökan kommer dina lånehandlingar att finnas tillgängliga under "Mina ansökningar" i internetbanken. Du skriver ut, skriver under och skickar in handlingarna. När vi fått dem löser vi lånet, på det datum vi kommit överens om, hos din gamla bank. Om du valt att låna mer i samband med bytet betalas dessa pengar ut till dig samtidigt.


5. Klart!

Nu är allt klart och du är bolånekund hos SBAB. Du kan se all information om ditt lån genom att logga in i internetbanken eller i vår app.

Vanliga frågor och svar

Hur funkar det om jag har bundna lån?

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har, hur lång tid som återstår av bindningstiden och det aktuella ränteläget. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din gamla bank direkt.

För att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Hur funkar det med amortering?

Du som har tagit bolån efter 1 juni 2016 och inte tänker låna mer, behåller samma amorteringskrav som tidigare.

Om du har tagit bolån före 1 juni 2016 och inte tänker låna mer, ska den del av lånet som överstiger 70 % av bostadens värde, amorteras på maximalt 15 år.

Vill du låna mer i samband med att flyttar bolånet kan din amortering bli högre.

Vad är amorteringsunderlag och var hittar jag det?

Amorteringsunderlaget beskriver hur din nuvarande bank har beräknat din amortering. För att vi ska kunna erbjuda samma villkor behöver du kontakta din bank och begära att få denna blankett.

När du frågar efter amorteringsunderlaget kan det hända att din bank ger dig ett bättre erbjudande än det du haft tidigare. Det är bra, men se till att det inte bara är en tillfällig rabatt som snart kan komma att ändras. Håll koll på och jämför räntekostnaderna genom att med jämna mellanrum göra Räntematchen. Du kan göra Räntematchen hur många gånger som helst. 

Vad krävs för att få låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000-8 000 000 kronor och upp till 85 procent av bostadens värde.

Dessutom är det krav på att du:

- Är folkbokförd i Sverige
- Har en stadigvarande inkomst
- Inte har några betalningsanmärkningar

Vilka bostäder kan jag låna till?

Hos oss kan du låna till bostadsrätt, villa och fritidshus.

Vi erbjuder bolån för bostadsrätter och borätter på mellan 17-200 kvadratmeter. Vi kan i dagsläget inte erbjuda lån på ägarlägenheter.

Om du vill låna till en villa behöver den vara friköpt eller på en tomträtt. Det är inte möjligt att låna på ett arrende hos oss. Fastigheten behöver också vara av typen 220 (”vanligt” bostadshus), det är alltså inte möjligt att ta lån på en jordbruksfastighet (typkod 120) även om lånen avser själva bostadsbyggnaden.

Vi erbjuder bolån för villor mellan 30-300 kvadratmeter.


Har du fler frågor?

Ställ frågor, se andras frågor och våra svar i vårt supportforum.
Vi finns tillgängliga på forumet vardagar mellan 8-17.