Flytta bolånet till oss

Hos oss behöver du inte förhandla om räntan när du skaffar bolån – den är alltid prutad och klar. Det finns inga tidsbegränsade rabatter och räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde.

 • Utan knepiga villkor.
 • Utan förhandling.
 • Utan krav på fler produkter eller tjänster hos oss.

Sveriges nöjdaste bolånekunder

Vi är löjligt glada och stolta över att våra kunder är så nöjda – Sveriges nöjdaste till och med, enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga undersökning 2019.

Så byter du bank för ditt bolån

1. Jämför räntan – du ser direkt vad du skulle få hos oss.

2. Gör en ansökan. Den är inte bindande.

3. Skaffa amorteringsunderlag och ladda upp det.

Så här går det till – del för del

1. Börja med att jämföra räntan

För att se vad du skulle kunna få i ränta hos oss kan du antingen jämföra din nuvarande ränta med vad vi kan erbjuda eller använda vår tabell där du kan se vilken ränta vi kan erbjuda vid olika bindningstider.

Jämför din ränta

Här kan du enkelt se hur mycket du betalar i ränta hos din nuvarande bank och hur mycket du skulle betala om flyttar ditt lån till SBAB. Den räntekostnad som vi presenterar är baserad på det uppskattade värdet på bostaden och av den vid tillfället billigaste bindningstiden som vi erbjuder. Räntekostnaden kan skilja sig i pris beroende på bindningstid.

Fyll i din bostads värde, vilken bank du har och identifiera dig med Mobilt BankID. På mindre än 30 sekunder ser du om det lönar sig för dig att byta till SBAB.

Så blir din ränta vid olika bindningstider

Här ser du de räntor vi erbjuder just nu för olika bindningstider, prutade och klara. Hos oss baseras den ränta du får alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde.

Bindningstid
Senast ändrad
Aktuella boräntor
Din ränta

Har du ett hem med energiklass A, B eller C? Då kan du få avdrag på räntan. Läs om vårt Gröna Bolån.

2. Gör en ansökan

Nästa steg är att göra en ansökan. Det tar cirka 10-15 minuter att göra. En ansökan inte är bindande, så du behöver inte genomföra flytten bara för att du gjort en ansökan.

Bra att veta innan du startar:

1. Det gör inget om du känner dig lite osäker över hur du ska fylla i ansökan. Vi kommer att kontakta dig via telefon och gå igenom din ansökan tillsammans med dig.

2. För att flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på bostaden vid samma tillfälle.

3. Du byter inte bank, du flyttar bara bolånet.


För att låna hos SBAB behöver du:

 • Ha en stadigvarande inkomst.
 • Inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Vara bosatt och folkbokförd i Sverige.

Jag har bundna lån nu – hur funkar det när jag vill byta bank för mitt bolån?

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har, hur lång tid som återstår av bindningstiden och det aktuella ränteläget. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din nuvarande bank direkt utan att du behöver betala någon avgift.

Tänk på att för att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Amortering – hur funkar det när jag byter bank?

Om du lånar mer samtidigt som du flyttar bolånen finns olika möjligheter för din amortering:

 • Amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet. Hur mycket du behöver amortera beror på din inkomst, hur mycket du lånar och din belåningsgrad.
 • Om dina bolån är tagna innan 1 mars 2018 finns möjligheten att amortera den nya delen av lånet på 10 år.
 • Om ditt totala bolån, med en eventuell utökning av bolån, motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt är det valfritt att amortera.

Om du inte ska låna mer i samband med att du flyttar bolånen gäller följande:

 • Om du har tagit bolån efter 1 juni 2016 behåller du samma amorteringskrav som tidigare.
 • Om du har tagit bolån före 1 juni 2016 ska den del av lånet som överstiger 70 % av bostadens värde amorteras på maximalt 15 år. Lån som understiger 70 % av bostadens värde har inget amorteringskrav.


Verkar det krångligt?

Var inte orolig, du är inte ensam om att tycka detta är svårt. Vi kommer tillsammans gå igenom vad som blir bäst just för dig när du byter bank för ditt bolån efter att du skickat in din ansökan och du har kontakt med oss på telefon. Du kan också läsa mer om hur amortering fungerar hos oss här.

3. Skaffa amorteringsunderlag och ladda upp det

För att bevilja ditt bolån kommer vi behöva ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank, detta underlag ber du din bank om.

Om du bor i en bostadsrätt kommer vi även behöva ett lägenhetsutdrag. Det får du av styrelsen i din förening.

Vi kommer att notifiera dig via sms eller e-post när det är möjligt för dig att ladda upp underlagen under "Ansökningar" i internetbanken.


När vi fått underlagen ringer vi dig

Efter att du laddat upp amorteringsunderlaget och eventuellt lägenhetsutdraget kommer vi att kontakta dig via telefon. Under samtalet går vi igenom när det är bäst att flytta lånet för just dig och om några kompletteringar till ansökan behövs.

När vi godkänt din ansökan kommer dina lånehandlingar att finnas tillgängliga under "Ansökningar" i internetbanken. Du skriver ut, skriver under och skickar in handlingarna. När vi fått dem löser vi lånet, på det datum vi kommit överens om, hos din gamla bank. Om du valt att låna mer i samband med bytet betalas dessa pengar ut till dig samtidigt.

Har du frågor?

Ställ frågor och se andras frågor och våra svar i vårt supportforum.
Vi finns tillgängliga på forumet vardagar mellan 8-17.