Ett tryggt bolån direkt och över tid. Flytta bolånet till oss!

Vi tror på att erbjuda rätt ränta direkt och över tid, då är våra kunder nöjdast. Till och med nöjdast i Sverige för fjärde året i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex. Du behöver inte byta bank, du flyttar bara bolånet.

 • Få hjälp direkt från våra bolånespecialister
 • Avdrag på räntan direkt när du ansöker
 • Inga tillfälliga rabatter eller krav på tilläggstjänster
Badge från svenskt kvalitetsindex för sveriges nöjdaste privatkunder år 2022

Sveriges nöjdaste bolånekunder

Vi är löjligt glada och stolta över att våra kunder är så nöjda i år igen – Sveriges nöjdaste till och med, enligt Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning 2022.

Så byter du bank för ditt bolån

1. Se vilken ränta du kan få

Här kan du räkna ut vilken ränta vi kan erbjuda dig vid olika bindningstider. Fyll i bostadens ungefärliga värde och välj hur mycket du vill låna.

Du ser direkt vilken ränta vi kommer att kunna erbjuda dig.

3-månadersräntan kallas ibland rörlig ränta. De andra bindningstiderna är så kallad fast ränta och innebär att räntan är bunden på de angivna löptiderna.

2. Skicka in en ansökan

När du bestämt dig för att flytta ditt bolån till oss gör du en ansökan. Det tar cirka 10-15 minuter att göra.

Bra att veta:

  • Det gör inget om du känner dig lite osäker över hur du ska fylla i ansökan. Vi kommer att gå igenom din ansökan tillsammans med dig över telefon.
  • För att flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på bostaden vid samma tillfälle.
  • Du byter inte bank, du flyttar bara bolånet.

  Skaffa amorteringsunderlag hos din nuvarande bank

  För att kunna byta bank för ditt bolån behöver du alltid hämta ut en blankett kallad amorteringsunderlag hos din nuvarande bank. Det behöver du göra oavsett vilken bank du byter från och vilken bank du byter till och även om du inte amorterar på ditt bolån idag.

  Amorteringsunderlaget beskriver hur din nuvarande bank har beräknat din amortering. För att vi ska kunna erbjuda samma villkor behöver du kontakta din bank och begära att få denna blankett.

  Ladda upp ditt amorteringsunderlag

  När du har fått tag på ditt amorteringsunderlag loggar du in i appen eller internetbanken och laddar upp underlaget under Ansökningar.

  Jag har bundna lån nu – hur funkar det när jag vill byta bank för mitt bolån?

  Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har, hur lång tid som återstår av bindningstiden och det aktuella ränteläget. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

  Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din nuvarande bank direkt utan att du behöver betala någon avgift.

  Tänk på att för att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

  Skaffa amorteringsunderlaget – kontaktuppgifter till din bank

  För att få ditt amorteringsunderlag behöver du kontakta din nuvarande bolånebank. Här har vi samlat information om hur du på bästa sätt kontaktar banken.

  Swedbank & Sparbankerna
  Ring på telefonnummer 0771-22 11 22.

  Länsförsäkringar
  Kontakta din lokala bank eller skicka ett meddelande i internetbanken.

  Handelsbanken
  Kontakta ditt lokala kontor eller skicka ett mejl via E-brevlådan i internetbanken till mottagare ”Kontorets brevlåda”.

  Stabelo
  Ring på telefonnummer 0923-68880 och uppge personnummer eller lånenummer.

  Danske Bank
  Beställ ditt amorteringsunderlag via deras chatt.

  Landshypotek
  Logga in i internetbanken och skriv ett säkert meddelande eller kontakta banken på 0771 44 00 20.

  Skandiabanken
  Kontakta banken på telefonnummer 0771-55 55 00 eller chatta med banken.

  SEB
  Ring på telefonnummer 0771-365 365 eller skicka ett meddelade i inloggat läge.

  Nordea
  Ring på telefonnummer 0771-122 44 88 eller skicka ett meddelade i inloggat läge.

  Amortering – hur funkar det när jag byter bank?

  Även om du inte amorterar på ditt bolån idag behöver du alltid hämta ut ett amorteringsunderlag hos din nuvarande bank när du vill flytta ditt bolån till SBAB.

  Om du lånar mer samtidigt som du flyttar bolånen finns olika möjligheter för din amortering:

  • Amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet. Hur mycket du behöver amortera beror på din inkomst, hur mycket du lånar och din belåningsgrad.
  • Om dina bolån är tagna innan 1 mars 2018 finns möjligheten att amortera den nya delen av lånet på 10 år.
  • Om ditt totala bolån, med en eventuell utökning av bolån, motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt är det valfritt att amortera.

  Om du inte ska låna mer i samband med att du flyttar bolånen gäller följande:

  • Om du har tagit bolån efter 1 juni 2016 behåller du samma amorteringskrav som tidigare.
  • Om du har tagit bolån före 1 juni 2016 ska den del av lånet som överstiger 70 % av bostadens värde amorteras på maximalt 15 år. Lån som understiger 70 % av bostadens värde har inget amorteringskrav.


  Verkar det krångligt?

  Var inte orolig, du är inte ensam om att tycka detta är svårt. Vi kommer tillsammans gå igenom vad som blir bäst just för dig när du byter bank för ditt bolån efter att du skickat in din ansökan och du har kontakt med oss på telefon. Du kan också läsa mer om hur amortering fungerar hos oss här.

  Var laddar jag upp amorteringsunderlaget när jag fått det?

  Här kan du se hur du enklast laddar upp amorteringsunderlaget i appen efter att du fått det från din nuvarande bank.

  Jag har ett byggnadskreditiv hos en annan bank, kan jag ansöka om bolån hos er?

  Om du bygger en ny bostad kan du ansöka om bolån hos oss först när bostaden är färdigställd och slutbesiktigad. Börja med att ansöka om att flytta bolån till oss. I ansökan kommer vi be dig att skicka in ett amorteringsunderlag, men eftersom du har ett byggnadskreditiv har du inget amorteringsunderlag som du kan skicka in till oss. Ring oss därför när du har skickat in din ansökan så hjälper vi dig vidare.

  När väljer jag ränta och bindningstid på mitt lån?

  När ditt bolån betalas ut kommer lånet få 3 månaders bindningstid, även kallad rörlig ränta. Du kan sen när som helst logga in i appen eller internetbanken och binda ditt lån på en längre bindningstid om du önskar.

  3. Vi kontaktar dig

  Efter att du skickat in din ansökan kommer vi att kontakta dig och hjälpa dig att flytta bolånet till oss.

  För dig som flyttar bolånet till oss:

  Lägre ränta med Grönt Bolån

  Vi vill motivera fler att välja energieffektiva bostäder. Därför erbjuder vi dig som bor i en villa eller lägenhet i byggnad med energiklass A, B eller C avdrag på bolåneräntan hos oss.

  El med Tibber

  Tibber tycker precis som vi att det ska vara enkelt att bo. Därför får du via oss ett förmånligt elavtal som dessutom hjälper dig att få koll, optimera och sänka din elförbrukning.

  Kilowattjakten

  Att bo energieffektivt ska vara enklare! Räkna och få en rekommendation på energiinvesteringar för just ditt hem med smarta tjänsten Hemma®. Kostnadsfritt för dig som bolånekund.

  Juridisk rådvigning via Lexly

  Du får kostnadsfri juristhjälp med vår samarbetspartner Lexly. Gå igenom din situation, få rådgivning eller hjälp med avtal online.