Torsdag den 25 maj 2023 publicerade SBAB årets tredje nummer av Boräntenytt. Nedan redogör SBAB:s chefsekonom Robert Boije för rapportens övergripande slutsatser.
Riksbanken höjde räntan igen i onsdags den 26 april. Denna gång från 3 till 3,50 procent och i linje med vad vi och de flesta andra bedömare trott på senare tid. Skälet till Riksbankens höjning är att inflationen de senaste månaderna fortsatt att ligga långt över Riksbankens mål på 2 procent.
Svensk ekonomi är mer orolig än på länge. Räntorna har på kort tid ökat dramatiskt samtidigt som priserna har stigit på nästan allt. Det gör att många nog funderar mer på sin ekonomi. När räntekostnaderna ökar är en möjlig instinkt att vilja amortera mer på lånet – men är det alltid bäst att göra det?
Den 24 mars presenterade SBAB sin rapport Boräntenytt nr. 2, 2023 med de senaste prognoserna över Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika räntebindningstid. Nedan presenteras rapportens övergripande slutsatser med kommentarer från SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån visade att inflationen i Sverige i februari fortsatte att ligga långt över Riksbankens mål på 2 procent. KPIF, det mått som Riksbanken definierar inflationsmålet i — och som rensar bort den effekt ränteförändringar har för hushållens boendekostnader — låg strax över 9 procent. Vad värre var steg den så kallade underliggande inflationen mest.
Ska du köpa en bostadsrätt? Då är det viktigt att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi. Här får du tips på vad som är viktigt att titta på i årsredovisningen, så att du vet vad det är för slags förening du blir medlem i.
Riksbanken höjde nyligen styrräntan med 0,5 procentenheter. Det var i linje med vår senaste prognos. Skälet till höjningen är att inflationen har fortsatt att stiga till nivåer långt över Riksbankens mål på 2 procent. I december låg inflationen på över 10 procent på årsbasis. Det betyder att prisnivån på de varor och tjänster vi vanligtvis köper i genomsnitt i december hade ökat med mer än 10 procent jämfört med december året innan.
Stigande elpriser som tyvärr inte verkar sjunka inom en överskådlig framtid har gjort att energieffektiviseringar hamnat högt upp på agendan för många. Vi går igenom några olika åtgärder och tittar på vilken effekt de kan ha för hushållens plånböcker.
Vi tar en tillbakablick på året som gått när det gäller ekonomin i stort, bostadspriserna och ränteutvecklingen. Dessutom ges en liten framåtblick och även fördjupning i vad inflation egentligen är och vad den mäter.
I förra veckan meddelade statistiska centralbyrån, SCB, att inflationen – det vill säga den allmänna prisutvecklingen på de varor och tjänster vi konsumerar – föll tillbaka något i oktober. Det är dock tyvärr troligen ett bedrägligt lugn. Orsaken till att inflationen minskade var att elpriserna föll tillbaka. De väntas stiga igen under vintern.
Många hushåll påverkas just nu av de höga elpriserna och allt tyder på att i första hand villaägare behöver anpassa sig till ett högre kostnadsläge framöver. Vi har gjort en undersökning bland Sveriges villaägare för att ta reda på vilka långsiktiga konsekvenser kraftigt ökade elpriser kan skapa på bostadsmarknaden och hur beteendet hos villaköpare påverkas.
SBAB var tidigt ute och talade om att bostadsräntorna sannolikt skulle komma att gå upp relativt mycket. Kriget i Ukraina och stora coronanedstängningar i Kina har dock bidragit till att inflationen har gått upp mer än väntat.
Efter flera år med, historiskt sett, mycket låga bolåneräntor vände allt i slutet av förra året. Bolåneräntor med lite längre bindningstider steg under våren med flera procentenheter.
Klimatförändringarna påverkar och kommer att påverka oss alla på många olika sätt, även våra hus. I ett framtida klimat väntas klimatriskrelaterade händelser bli både vanligare och mer extrema på många platser i landet.
Det händer mycket i omvärlden som även påverkar den svenska bostadsmarknaden. SBAB:s chefsekonom Robert Boije bidrar nedan med sina tankar om läget och utvecklingen framöver gällande bostadsräntorna och bostadspriserna.
Skenande elpriser har blivit en snackis under de gångna månaderna, men också något högst påtagligt då elräkningen trillat ner i brevlådan. Så vad kan du göra för att hålla elkostnaderna nere?
Det pratas mycket om hur klimatförändringar kommer att påverka våra bostäder. Sommaren 2021 rapporterades det mycket om extremväder i Sverige och frågan har hamnat högt upp på agendan.
Hur ska jag göra med räntan, binda eller inte? På den frågan finns inget generellt svar, vilket alternativ som passar just dig beror på din situation och hur du är som person. Här kan du läsa några tips på hur du kan tänka innan du gör ditt val.
Våren och sommaren kan bli en dyr period. Det kan vara student- och avslutningspresenter bröllop och fler sociala träffar. Därtill kommer semestern.
Unga vuxna flyttar hemifrån allt senare. Amorteringskrav i kombination med höga kalkylräntor kan förklara en del av trenden. Stigande bostadspriser en annan.
Unga flyttar hemifrån allt senare. Amorteringskraven i kombination med höga kalkylräntor kan till viss del förklara trenden. Det visar vår nya rapport ” Unga & bolån ”.
Trots försenade vaccinleveranser till Sverige och ökad smittspridning sedan jul ser läget i flera avseenden nu bättre ut än på länge.
Funderar du på energiförbrukningen i din bostad? Vi vill tipsa dig om hur du kan göra för att minska energiförbrukningen utifrån just din bostads förutsättningar.
Tillhör du dem som får skatteåterbäring? Ett extra tillskott i ekonomin, oavsett hur stort eller litet, är alltid välkommet. Och hur du väljer att göra med skatteåterbäringen är högst individuellt, mycket hänger på hur din ekonomiska situation ser ut.
Funderar du på om du ska spara eller amortera? Då är du inte ensam. Amortering kan ses som ett sparande.
2020 fick resväskorna stanna kvar på hyllan – än dröjer det tills pass och reskassa kan dammas av. Men inget ont som inte har något gott med sig.
Här ger vi tips till dig som planerar att köpa eller sälja på dagens marknad.
Juridiskt sett är det stor skillnad mellan att vara gift och att leva i ett samboförhållande. Här är de viktigaste skillnaderna du bör känna till.
Känner du dig stressad av alla råd om att spara? Då är du inte ensam. Här får du tips om hur du utan stress kommer igång med ett sparande eller kan öka ditt sparande.
Funderar du eller någon i din närhet på att flytta hemifrån? Kanske är det den första flytten som är den allra största. Det kan därför vara mycket att tänka och fundera på. Här har vi samlat våra bästa tips.
Det gångna året med corona har inte bara prövat våra hjärtan utan även svensk ekonomi och mångas privatekonomi. Men med vaccin på ingång finns hopp om en vändning. Hur ser framtiden ut för svensk ekonomi, bostadspriserna och ränteutvecklingen? Vår chefsekonom Robert Boije ger sin syn inför det nya året.
Under 2021 förändras ett antal regler som kan påverka hur mycket du får kvar i plånboken. Här går vi igenom de nya reglerna och hur de kan påverka dig.
Vad kostar det att anlita en mäklare? Den frågan har vår tjänst Hittamäklare tänkt riktigt mycket på och för en tid sedan började de samla in statistik kring vad mäklarna tar betalt. Här kan du se resultatet.
Hur har coronapandemin påverkat BNP och bostadsmarknaden? Och vad ska man tro om ränteutvecklingen framöver? SBAB:s chefsekonom Robert Boije ger sin syn på svensk ekonomi och den svenska bostadsmarknaden inför hösten.
Hur ser effekterna av coronavirusets spridning ut på bostadsmarknaden och vad kommer hända med boräntorna? Här ger vår chefsekonom Robert Boije sin syn på läget i svensk ekonomi och på den svenska bostadsmarknaden just nu.
I samarbete med HSB. HSB Living Lab är ett livs levande bostadslaboratorium mitt i centrala Göteborg. Forskningen startade 2016 och ska pågå i tio år. Nära 40 personer bor i huset permanent samtidigt som hela huset är ett laboratorium. I huset forskas det på allt från innovativa tekniker och material till mänskliga beteendemönster och nya samverkansformer.
Finansinspektionen har beslutat att alla med bolån, oavsett om de drabbats av inkomstbortfall eller inte under coronakrisen, ska få möjlighet till undantag från amorteringskravet. Det innebär att man pausar amorteringen på sitt bolån och enbart betalar räntekostnaderna under en period. Beslutet började gälla från 14 april fram till och med 31 augusti 2021. Detta innebär att det är möjligt för samtliga bolånekunder hos SBAB att ansöka om amorteringslättnad fram till och med 31 augusti 2021. Det är dock viktigt att du som bolånetagare funderar igenom ordentligt om du bör ansöka eller om det kanske är bäst att fortsätta att amortera på ditt lån som vanligt.
Det är många som påverkats ekonomiskt på grund av coronaviruset. Många har blivit arbetslösa, permitterade eller fått gå ner i tjänst. Här hittar du en sammanställning av olika regler som påverkar din inkomst och som är bra att känna till.
Upplever du januari som årets fattigaste månad? December är inte snäll mot plånboken, med mer matinköp än vanligt, både till jul och nyår. Julklappar ska köpas och nyårsfesten kostar. Utan lite planering är det lätt hänt att januari blir årets fattigaste månad. Här är 5 tips för en mindre fattig januari och ett bättre ekonomiskt 2020.
Ett nytt år innebär nya saker som kan påverka din privatekonomi. Här går vi igenom några av de saker som kan vara bra att hålla koll på under 2020.
Riksbanken meddelade den 19 december att den höjer reporäntan till 0 procent. Vår chefsekonom, Robert Boije, kommenterar här Riksbankens besked.
En vanlig fråga är hur boräntorna påverkas av Riksbankens styrränta, reporäntan. Och varför höjs och sänks ibland boräntan trots att reporäntan står still? Här får du svar på vad som påverkar boräntan och hur en höjning skulle påverka din plånbok.
Vad skulle du göra om du skulle ta ett bostadslån idag – binda eller inte? Den som har följt bostads- och lånemarknaden under det senaste decenniet vet att den som legat kvar på rörligt än så länge har gått ut som vinnare i räntematchen. Men gäller det i framtiden också?
Riksbanken meddelade den 5 september att den håller reporäntan oförändrad men att den kan komma att höjas mot slutet av året eller i början av nästa år. Riksbanken justerade samtidigt ned synen på hur höga räntorna blir på några års sikt. Vår chefsekonom, Robert Boije, kommenterar här Riksbankens besked och vad det betyder för både boräntorna och bostadspriserna.
Har du några kvadratmeter som ligger och dammar? Att hyra ut ett rum i bostaden är enkelt, men det finns några saker som är bra att tänka på innan du börjar. Här har vi samlat våra bästa tips!
Riksbanken meddelade den 3 juli att den håller reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent och också att den håller den så kallade reporäntebanan oförändrad. Detta tillsammans med flera andra faktorer talar för fortsatt låga både korta och långa boräntor framöver men även för att bostadspriserna sannolikt hålls uppe. Vår chefsekonom Robert Boije, förklarar.
Bedömningen är att både de kortare bundna räntorna och de längre stiger svagt de allra närmaste åren men att de, trots det, förblir låga ur ett historiskt perspektiv.
Vi har frågat 1500 svenskar om deras syn på hållbarhet och hur de själva gör för att bo och leva mer hållbart. 30 % svarade att de skulle vilja göra mer för att bo hållbart men att de inte vet hur. Här ger vi dig tips på vad du kan göra.
Det händer mycket på bostadsmarknaden, både när det gäller priser, räntor och politiska åtgärder. Bostadsmarknaden påverkas också av hur det går för den svenska ekonomin som helhet. I denna artikel ger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, en överblick över läget just nu.
Det går alldeles utmärkt att ha koll på prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Mäklarstatistik samlar in siffror över den senaste månadens försäljningar (med en månads fördröjning, i januari vet vi hur snittpriserna såg ut i december) från landets fastighetsmäklare.
Under 2019 börjar ett antal nya lagar och regler gälla, som alla påverkar privat- och boendeekonomin på ett eller annat sätt beroende på vilken situation du är i. Bra att ha koll på med andra ord!
Riksbanken höjde reporäntan med 0,25 procentenheter för första gången på 7 år och flaggar för att räntan är på väg upp ytterligare, om än i långsam takt. Vad innebär det för dig som bolånetagare? SBAB:s chefsekonom Robert Boije reder ut och svarar på de vanligaste frågorna om ränteläget just nu.
Det diskuteras flitigt om att räntorna är på väg upp, vilket kan leda till en oro hos alla med bostadslån. Tänk på att rapporteringen är generell, men hur just du påverkas är individuellt. Här kan du läsa mer om hur du får koll över din egen boendeekonomi.
En av de stora frågorna du ställs inför när du vill byta boende är om du borde köpa eller sälja först. Dessvärre finns det inte bara ett korrekt svar. Det kan därför vara bra att tänka igenom både för- och nackdelar innan du bestämmer dig.
Bara det senaste året har mer än femtio procent fler laddbara elbilar rullat ut på våra vägar. Det har gjort att behovet av laddstolpar har ökat. Här går vi igenom hur du gör för att skaffa en egen laddbox och varför det ger dig kontroll över energiförbrukningen.
Att minska energiförbrukningen i hemmet är bra för både miljön och din plånbok. Här får du tio handfasta tips på hur du kan göra.
Ekar det i plånboken dagarna före lön? Här får du tips på hur du kan få pengarna att räcka lite längre.
Du behöver inte bli styrelseproffs för att påverka din bostadsrättsförening. Det räcker faktiskt att du bryr dig. Här får du tips på några kloka frågor som du själv kan ställa på årsstämman – oavsett om du är aktiv i styrelsen eller inte.
Är 2018 året då du äntligen ska börja spara, men har lite svårt att komma igång? Då är det här en utmaning för dig!
Om du säljer en bostad med vinst måste du betala skatt på hela vinsten. Om du köper en ny bostad har du dock möjlighet att skjuta upp beskattningen. Men hur funkar det egentligen och vad är bra att tänka på?
Har du koll på din privatekonomi? Genom att göra en budget kan du enkelt se hur mycket du kan spara och därmed stå beredd vid oförutsedda händelser och utgifter. Här får du tips på hur du kommer igång och lättare håller koll på din ekonomi.
Från och med 1 mars 2018 gäller ett skärpt amorteringskrav för bolån. Det skärpta amorteringskravet sätts utifrån hur mycket du lånar i förhållande till din inkomst. Läs mer om vad det innebär.
Finansinspektionen går vidare med förslaget om ett skärpt amorteringskrav. Här kan du se vad det kan innebära det för dig som ska köpa eller sälja bostad.
Vad innebär det egentligen att separera när känslorna tar slut? Är det verkligen så enkelt att lösa ut partnern eller köpa en ny lägenhet?
En av de vanligaste frågorna till vår kundservice handlar om räntan på det egna bolånet. SBAB förhandlar dock inte om räntan med varje enskild kund.
Vad händer egentligen om du förlorar jobbet, din sambo avlider eller om du själv blir sjuk? Det är saker som är värda att tänka på, även om allt är bra idag.
I SBAB:s rapport " Så vill unga bo " bekräftas bilden av det vi redan vet. Bostadsmarknaden för unga kräver i allt högre utsträckning en medfinansiär i form av en förälder eller nära anhörig för den som vill köpa en bostad.
Det finns veckor där man varken kan eller vill vara i sitt fritidshus. Har du dåligt samvete för att sommarstugan inte används så mycket som du hade tänkt? Ha inte det. Hyr ut istället!
Vad är viktigt att tänka på när du ska köpa lägenhet och flytta ihop med någon? Och hur fungerar det där med testamenten egentligen?
Slöseri med tid och trist genomgång av formalia. Och tänk om du tvingas bli invald till något? Många håller sig borta från föreningens årsstämma med liknande argument. Men det är viktigt att bry sig om det man äger.