Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Kundservice

Bolåneansökan - så här funkar det

Här hittar du vanliga frågor och svar kring hur du gör en bolåneansökan hos oss.

Hur ansöker jag om bolån?

För dig som vill flytta bolånet till oss

Om du har bolån hos någon annan bank och vill flytta det till oss, läs mer här.


Om du börjat gå på visningar och vill ansöka om bolån hos oss, följ dessa steg:

1. När du letar bostad och ska gå på visningar - Ansök om lånelöfte
Du gör en ansökan om lånelöfte direkt här. Du får besked direkt på skärmen. Lånelöftet visar att banken gjort en bedömning av hur stort lån du har råd med och gäller i tre månader.

2. När du lagt ditt första bud
Då är det viktigt att du ringer oss på 0771-45 30 00. Då går vi igenom uppgifterna i lånelöftet och säkerställer att du kan gå hela vägen i budgivningen. Om du inte har skickat in en ansökan om lånelöfte, gör det innan du ringer så samtalet blir så effektivt som möjligt.


3. När du vunnit budgivningen
Vinner du budgivningen måste du ringa oss innan du skriver kontraktet så vi kan göra en bedömning av bostaden du vill köpa och slutgiltigt bevilja din låneansökan. Har du inte ansökt om ett lånelöfte än kan du istället göra en bolåneansökan i detta läge.


För dig som redan har skrivit kontrakt

Om du redan har skrivit kontrakt för en ny bostad men inte har något lånelöfte hos oss kan du göra en bolåneansökan. Fyll i dina uppgifter i ansökan och skicka in. Efter att vi gått igenom din ansökan ringer vi upp dig.

Var noga med att uppge rätt månadslön. I månadslön ingår din grundlön, fast OB-tillägg och fast provision.

Vad räknar ni som månadslön?

I månadslön ingår din grundlön, fast OB-tillägg och fast provision.

Vilka belåningsgränser gäller hos SBAB?

Om du lägger alla dina bolån hos oss kan vi erbjuda lån upp till 85 % av marknadsvärdet på villan, bostadsrätten eller fritidshuset. Om du inte lägger alla dina bolån hos oss erbjuder vi lån upp till 75 % av marknadsvärdet. Observera att du måste lägga alla lånen hos oss om du belånar en bostadsrätt.

Vem kan jag ansöka om bolån med?

Du kan ansöka om bolån med till exempel syskon, kompisar, fler än två låntagare eller förälder tillsammans med barn. För att få låna hos SBAB får du inte ha några betalningsanmärkningar och du behöver ha stadigvarande inkomst.

Så här går det till:

- För att ni ska få svar på om ni kan låna hos oss behöver vi prata med samtliga låntagare under samma tillfälle. Bestäm en tid som passar er alla och därefter ringer en av er våra bolånehandläggare på 0771-40 00 16. Handläggaren kommer i sin tur ringa upp övriga låntagare. Våra bolånehandläggare är tillgängliga måndag-fredag 8-16, torsdagar 9.30-16.

- Vid samtalet kommer varje låntagare behöva identifiera sig med Mobilt BankID. Observera att samtliga låntagare behöver kunna besvara frågor om inkomst, pension, boendekostnader, eventuella betalningsanmärkningar och övriga lån.

- Under samtalet får ni information om de juridiska och ekonomiska konsekvenser som det innebär att ingå detta avtal. Efter samtalet hittar ni information om ert ärende på internetbanken.