Handpenning

När du köper en ny bostad behöver du oftast betala en handpenning. Handpenningen är en förskottsbetalning av köpet, och syftet är att du försäkrar säljaren av bostaden att du är seriös och kommer fullfölja köpet.

Handpenningen brukar vara 10 % av priset på bostaden du ska köpa. Den ska oftast betalas till mäklaren några dagar efter att du skrivit på kontraktet för den nya bostaden. Mäklaren håller på handpenningen fram till och med tillträdet då den sista delen av affären görs upp. Det är också vid tillträdet som de resterande 90 % av bostadens pris betalas, och det är då du får nycklarna till din nya bostad.

Behöver du ett lånelöfte? Med vårt lånelöfte kan du själv anpassa efter bostäderna du kollar på. Du ansöker alltid digitalt och får svar direkt.

 

Hur kan jag betala handpenningen?

Det finns två olika sätt att betala en handpenning på, antingen genom ett eget sparande eller med hjälp av ett handpenningslån.

Eget sparande

Om du har ett eget sparkapital kan du på egen hand betala handpenningen när det är dags. Det kan vara bra att tänka på att handpenningen oftast ska betalas till mäklaren ett par dagar efter att kontraktet för den nya bostaden har skrivits på. Det innebär att du behöver komma åt dina sparpengar snabbt när affären är klar, och själv göra överföringen för handpenningen till mäklaren.

Låna till handpenningen

Om du hellre vill låna till handpenningen så har vi möjlighet att hjälpa dig med ett handpenningslån. Det är ganska vanligt att ha en stor del av sitt sparande låst i sin nuvarande bostad, och det kan betyda att man inte kommer åt pengarna förrän bostaden är såld. Om du inte får loss dina pengar innan du sålt ditt nuvarande boende, eller om du inte kommer åt dina sparpengar tillräckligt snabbt kan vi hjälpa dig med ett amorteringsfritt handpenningslån.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

När du köper en bostad behöver du betala både en handpenning och en kontantinsats.

Handpenningen (10 % av bostadens pris) är en förskottsbetalning av bostaden och en försäkran till säljaren att du kommer fullfölja köpet.

Kontantinstatsen (15 % av bostadens pris) är den delen av köpet du måste betala med egna medel, det är alltså den delen som du inte kan finansiera med hjälp av ett bolån. I vissa fall finns det möjligheter att ta hjälp av ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen. Här kan du läsa mer om kontantinsats och de olika möjligheterna som finns.

3 saker att tänka på för dig som lånar till handpenning

  • Det är viktigt att du meddelar oss om tillträdesdagen ändras.
  • Om köpeskillingen sänks behöver vi ett nytt köpekontrakt eller överlåtelseavtal från dig.
  • Om köpet inte genomförs ska handpenningslånet betalas tillbaka direkt.

Villkor för handpenningslånet

Vi betalar ut handpenningslånet när det finns ett undertecknat köpekontrakt eller överlåtelseavtal. Köpet måste av säkerhetsskäl för både dig och oss vara förmedlat av en mäklare. Vi erbjuder handpenningslån endast om du placerar ditt bolån hos oss.