Ta över befintliga bolån

Här hittar du vanliga frågor och svar om att ta över befintliga bolån, ibland även kallat övertag av lån.

Behöver du hjälp av en jurist?

Hos oss får alla bolånekunder kostnadsfri juristhjälp hos vår samarbetspartner Lexly.

Jag ska separera och vill köpa en ny bostad, hur funkar det?

Börja med att ansöka om ett lånelöfte. Om din nuvarande bostad ska säljas, eller om den andra låntagaren ska ta över era gemensamma bolån behöver du inte ange att du har några bolån på just den bostaden i din ansökan. Däremot är det viktigt att den andra personen påbörjar en egen ansökan för att ta över era gemensamma bolån.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Hur går en överlåtelse av bostad och övertag av bolån till vid en separation?

Om ni har gemensamma lån hos oss behöver den som ska bo kvar i bostaden kontakta oss på 054-17 28 70. I samtalet gör vi en ansökan och en ny kreditprövning. Tillsammans ser vi över möjligheterna för att kunna ta över de befintliga lånen, och eventuellt nya bolån om det behövs.

När bodelningen är klar och när ansökan för att ta över bolånen har beviljats kan ni på egen hand ändra i ägandet av bostaden:

  • För villa eller fritidshus ansöker ni om lagfartsändring på egen hand hos Lantmäteriet.
  • För en bostadsrätt ansöker ni om ändring av ägandet hos bostadsrättsföreningen.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Hur mycket ska jag betala för att köpa ut min före detta partner från bostaden vid en separation?

Oavsett om ni är gifta eller sambos är det alltid bra att ta hjälp av en jurist för att upprätta en bodelning. Vilket belopp du eventuellt ska betala till din före detta partner beror bland annat på era tillgångar och skulder, och vilket värde ni har kommit överens om för bostaden. Det är också viktigt att tänka på att den som bor kvar i bostaden kan behöva betala vinstskatt vid en framtida försäljning.

Behöver du hjälp av en jurist? Hos oss får alla bolånekunder kostnadsfri juristhjälp hos vår samarbetspartner Lexly.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Min partner vill bli medlåntagare på mina bolån, hur funkar det?

Om du och din partner vill bli gemensamma låntagare på ett befintligt bolån hos oss behöver ni kontakta oss på 054-17 28 70. När ni kontaktar oss gör vi en ansökan och en ny kreditprövning på er. Det är bra om ni ringer oss tillsammans, men om det inte går behöver du som står på bolånen idag kontakta oss först.

Det är viktigt att känna till att det är ni själva som är ansvariga för att göra eventuella ändringar i ägandet av bostaden:

  • För villa eller fritidshus ansöker ni om lagfartsändring på egen hand hos Lantmäteriet.
  • För en bostadsrätt ansöker ni om ändring av ägandet hos bostadsrättsföreningen.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Vad händer om en låntagare avlider?

När en anhörig går bort kan det vara en hel del praktiska frågor som de närstående behöver ta tag i. Till exempel vad som händer med bolånen. Vi förstår att det kan vara en jobbig tid och du är välkommen att kontakta oss när du själv känner dig redo. Utgångspunkten är att lånen fortsätter som tidigare, och du behöver oftast inte göra något förrän bouppteckningen är klar. Men det är alltid bra att säkerställa att rätt betalningskonto är anslutet till autogiro.

Om du vill ändra betalningen så att lånen betalas från ditt konto behöver du skicka in ett nytt autogiromedgivande. Ändring av autogirokonto innebär däremot inte att du tar över lånen.

Om du som medlåntagare eller dödsbodelägare vill behålla boendet och ta över de befintliga bolånen på SBAB behöver du ringa oss på 054-17 28 70. Då gör vi en ansökan och en ny kreditprövning. Det gör vi för att säkerställa att du kommer klara av boendekostnaderna på egen hand.

Om lånen ska slutamorteras kontaktar du istället oss på 0771-45 30 00.

Ska bostaden säljas via mäklare kommer mäklaren att kontakta oss inför att lånen ska lösas.

Behöver du hjälp av en jurist? Hos oss får alla bolånekunder kostnadsfri juristhjälp hos vår samarbetspartner Lexly, där kan du till exempel få hjälp med en bouppteckning.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Jag ska separera men vill bo kvar i bostaden, hur funkar det?

Om ni har gemensamma lån hos oss och ska separera eller skiljas kan du ansöka om att ta över lånen. När du ansöker kan vi också se över din möjlighetet att utöka lånen för att kunna köpa ut den andre låntagaren.

När du ansöker om att ta över era gemensamma lån behöver vi göra en ny kreditprövning, det gör vi för att säkerställa att den som ska bo kvar kommer klara boendekostnaderna på egen hand. För att ansöka om att ta över era gemensamma lån kontaktar du oss på 054-17 28 70.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!