Privatlån – låna pengar till bra ränta

Låna utan säkerhet – ränta mellan 3,60–6,80 %.

Drömmer du om att göra om i badrummet, bygga om hemma, byta till nya vitvaror eller ett helt nytt kök. Kanske behöver du renovera hemma, köpa en ny bil eller låna pengar till en båt. Oavsett vilket kan ett bra privatlån möjliggöra det du drömmer om. 

Beräkna kostnad

Så här ansöker du om privatlån

1. Gör en ansökan och se din ränta direkt. Därefter pratar vi på telefon.

2. Logga in för att se och skriva under dina lånehandlingar.

3. Vi betalar ut lånet när vi får tillbaka skuldebrevet och lånevillkoren påskrivna.

Så här går det till – del för del

1. Gör en ansökan

Välj det belopp du vill låna och fyll i dina uppgifter i en ansökan. När du gjort en ansökan ser du direkt vilken ränta du får. Du kommer också få ett direktnummer som du kan ringa oss på. Samtalet brukar ta cirka 10 minuter.

Vad får jag för ränta?

Räntan är individuell och kan justeras varje månad, den baseras på dina uppgifter i ansökan och resultatet av kreditkontrollen. Vi har inga uppläggningsavgifter. Du slipper även aviavgifter om du betalar med autogiro, e-faktura eller så kallat SBAB-giro.

Vem kan ta privatlån?

För att ansöka om privatlån måste du:

 • Vara över 18 år
 • Ha en årsinkomst över 225 000 kr (225 000 kr sammanlagt om ni är två som ansöker)
 • Inte ha några betalningsanmärkningar

Rekommenderad återbetalningstid

Du kan välja att betala tillbaka ditt lån på mellan 2-10 år. Den återbetalningstid du väljer bör grundas på vad lånet ska användas till.

Våra rekommendationer:

 • Renovering - Lån som ska användas till din bostad så som för renovering kan du välja en längre amorteringstid upp till 10 år.

 • Bil, båt, husbil, motorcykel - Ska du använda lånet till något som kommer att tappa i värde med tiden kan du välja en amorteringstid på cirka 5-10 år.

 • Ska du använda lånet till något som inte har något andrahandsvärde bör du välja en kort amorteringstid på 2 år.


Generellt kan man säga
att ju kortare avbetalningstid du väljer desto billigare blir den totala kostnaden för ditt lån. Kortare avbetalningstid innebär samtidigt att den totala månadskostnaden ökar och det viktiga är att du klarar av dina månatliga betalningar.

Hur fungerar ett privatlån?

När du tar ett privatlån lånar du utan säkerhet. Ett sådant lån skiljer sig till exempel från ett bolån där säkerheten utgörs av bostaden. Hos oss kan du låna mellan 30 000 och 500 000 kronor. Du amorterar på lånet varje månad vilket betyder att du betalar av på lånet varje månad tills det är löst. Lånet betalar du tillbaka på mellan 2-10 år.

2. Skriv under lånehandlingarna

Logga in för att se och skriva under dina lånehandlingar. När vi får tillbaka lånehandlingarna betalar vi ut lånet.

3. Vi betalar ut lånet

När vi får tillbaka lånehandlingarna betalar vi ut lånet.

När får jag pengarna?

När du fyllt i ansökan och fått den beviljad skickar vi ut lånehandlingar till dig. När du skrivit under och skickat tillbaka dem betalar vi ut dina pengar till kontot du angett.

Hur betalar jag på mitt privatlån?

Du betalar smidigast genom att registrera ett autogiro som du anmäler vid din ansökan. Väljer du pappersavi utgår en avgift på 25 kr.

Hur återbetalas lånet?

SBAB:s Privatlån amorteras enligt rak amortering. Det betyder att du amorterar lika stor summa varje månad, vilket innebär att lånet blir mindre varje månad och därmed räntekostnaden för det återstående lånet.

Hur kan jag betala av min skuld snabbare?

Om du vill göra en extraamortering på ditt lån kan du ringa in till oss eller skriva ett meddelande när du är inloggad i internetbanken.

Kan jag höja mitt privatlån?

Ja, enklast höjer du ditt privatlån genom att göra en ny ansökan om privatlån. Normalt löser vi det befintliga privatlånet i samband med att vi betalar ut det nya. Eftersom vi gör en ny kreditprövning kan räntan komma att ändras beroende på din nya kreditsituation.

Låna till energibesparande investeringar?

Till exempel bergvärme, tilläggsisolering, fönsterbyten eller annat som kan förbättra din energiförbrukning.

Energilån med 0,50 % rabatt

Bild på en strand.
Billån till bra ränta

Låna till bil med ett privatlån - mellan 30 000 och 500 000 kronor.

Låna till båt

Finansiera hela båtens värde med ett privatlån hos oss - mellan 30 000 och 500 000 kronor.

Samla dina lån och spara pengar

 • Har du småkrediter på olika ställen?
 • Köpt saker på avbetalning?
 • Har du banklån med hög ränta?

  Då kan det vara bra att samla dina lån på ett ställe. Istället för flera lån med hög ränta får du ett lån att betala och bättre kontroll på pengarna.

  Läs mer om hur du kan samla dina lån

Ränta per 27 augusti 2021. Räntan är rörlig och justeras var 30:e dag. Vid exempelränta på 3,90 % blir den effektiva räntan 3,97 % för ett lån på 100 000 kr med återbetalningstid på 5 år. Totalt att betala på 5 år blir 109 912 kr (räntekostnad 9 912 kr). Du kan betala av lånet på mellan 2 och 10 års löptid. Du amorterar lika mycket varje månad vilket innebär att månadsbeloppet minskar i takt med dina månadsbetalningar. Räkneexemplet ovan förutsätter att räntan är oförändrad under tiden. Vi har ingen uppläggningsavgift och ingen aviavgift om du betalar med autogiro, e-faktura eller SBAB-giro. Vid betalning med pappersavi utgår en avgift på 25 kr per betalning.