Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Låna

Privatlån –
låna pengar till bra ränta

Låna utan säkerhet – ränta mellan 3,60–6,80 %

Drömmer du om att göra om i badrummet, bygga om hemma, byta till nya vitvaror eller ett helt nytt kök. Kanske behöver du renovera hemma, köpa en ny bil eller låna pengar till en båt. Oavsett vilket kan ett bra privatlån möjliggöra det du drömmer om.

Beräkna kostnad

Så här ansöker du om privatlån

1

Välj belopp och fyll i dina uppgifter i en ansökan. Du får då besked direkt på skärmen.

2

Logga in i internetbanken för att hitta dina lånehandlingar. Skriv ut dessa och skicka tillbaka till oss.

3

 Vi betalar ut lånet när vi får tillbaka skuldebrevet och lånevillkoren påskrivna.

Vad krävs för att låna?

För att ansöka om privatlån måste du vara över 18 år, ha en årsinkomst över 225 000 kr (225 000 kr sammanlagt om ni är två som ansöker) och inte ha några betalningsanmärkningar.

När får jag pengarna?

När du fyllt i ansökan och fått den beviljad skickar vi ut lånehandlingar till dig. När du skrivit under och skickat tillbaka dem betalar vi ut dina pengar till kontot du angett.

Ränta och avgifter

Räntan är individuell (justeras månadsvis) och baseras på dina uppgifter i ansökan och resultatet av kreditkontrollen. Vi har inga uppläggningsavgifter. Du slipper även aviavgifter om du betalar med autogiro, e-faktura eller så kallat SBAB-giro.

Så fungerar ett privatlån

När du tar ett privatlån lånar du utan säkerhet. Ett sådant lån skiljer sig till exempel från ett bolån där säkerheten utgörs av bostaden. Hos oss kan du låna mellan 30 000 och 500 000 kronor. Du amorterar på lånet varje månad vilket betyder att du betalar av på lånet varje månad tills det är löst. Lånet betalar du tillbaka på mellan 2-10 år. 

Rekommenderad amorteringstakt

Hos oss kan du välja att betala tillbaka ditt lån på mellan 2-10 år. Den återbetalningstid du väljer bör grundas på vad lånet ska användas till. Här är våra rekommendationer:

  • Renovering - Lån som ska användas till din bostad så som för renovering kan du välja en längre amorteringstid upp till 10 år.

  • Bil, båt, husbil, motorcykel - Ska du använda lånet till något som kommer att tappa i värde med tiden kan du välja en amorteringstid på cirka 5-10 år.

  • Ska du använda lånet till något som inte har något andrahandsvärde bör du välja en kort amorteringstid på 2 år.

Låna till energibesparande investeringar?

Till exempel bergvärme, tilläggsisolering, fönsterbyten eller annat som kan förbättra din energiförbrukning.

Billån till bra ränta

Låna till bil med ett privatlån - mellan 30 000 och 500 000 kronor.

Låna till båt

Finansiera hela båtens värde med ett privatlån hos oss - mellan 30 000 och 500 000 kronor.

Samla dina lån och spara pengar

  • Har du småkrediter på olika ställen?
  • Köpt saker på avbetalning?
  • Har du banklån med hög ränta?

Då kan det vara bra att samla dina lån på ett ställe. Istället för flera lån med hög ränta får du ett lån att betala och bättre kontroll på pengarna.

Frågor och svar

Vad får jag för ränta?

Räntan på ett privatlån sätts efter dina individuella förutsättningar. Den beror på hur mycket du lånar och vilken risk vi bedömer att lånet är förenat med.

Vad är skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta?

Den nominella räntan är den rörliga räntan som man betalar för sitt lån. Effektiv ränta är totala räntekostnaden av den nominella räntan inklusive tillägg som exempelvis uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Hur betalar jag mitt privatlån?

Du betalar smidigast genom att registrera ett autogiro som du anmäler vid din ansökan. Väljer du pappersavi utgår en avgift på 25 kr.

Vilken amorteringstakt och återbetalningstakt ska jag välja?

Ju kortare avbetalningstid du väljer desto billigare blir den totala kostnaden för ditt lån. Kortare avbetalningstid innebär samtidigt att den totala månadskostnaden ökar och det viktiga är att du klarar av dina månatliga betalningar.

Kan jag höja mitt privatlån?

Kontakta oss på 0771-45 30 00 för att göra en ny kreditprövning för det nya privatlånet. Normalt löser vi det befintliga privatlånet i samband med att vi betalar ut det nya. Eftersom vi gör en ny kreditprövning kan räntan komma att ändras beroende på sin nya kreditsituation.

Hur betalar jag av min skuld snabbare?

Om du vill göra en extraamortering på ditt lån kan du ringa in till oss eller skriva ett meddelande när du är inloggad på internetbanken.


Hur återbetalas SBAB:s privatlån?

SBAB:s Privatlån amorteras enligt rak amortering. Det betyder att du amorterar lika stor summa varje månad, vilket innebär att lånet blir mindre varje månad och därmed räntekostnaden för det återstående lånet.

Ränta per 13 juli 2017. Räntan är rörlig och justeras var 30:e dag. Vid exempelränta på 3,90 % blir den effektiva räntan 3,97 % för ett lån på 100 000 kr med återbetalningstid på 5 år. Totalt att betala på 5 år blir 109 912 kr (räntekostnad 9 912 kr). Du kan betala av lånet på mellan 2 och 10 års löptid. Du amorterar lika mycket varje månad vilket innebär att månadsbeloppet minskar i takt med dina månadsbetalningar. Räkneexemplet ovan förutsätter att räntan är oförändrad under tiden. Vi har ingen uppläggningsavgift och ingen aviavgift om du betalar med autogiro, e-faktura eller SBAB-giro. Vid betalning med pappersavi utgår en avgift på 25 kr per betalning.