Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Kundservice

Sparräntor

Här hittar du vanliga frågor och svar om sparräntor.

Räknas sparräntan från första dagen?

Sparräntan räknas från första kalenderdagen efter insättningsdagen.

Varför får jag ingen sparränta under helgen?

När du är inloggad på internetbanken kan du se hur mycket upplupen ränta som genererats på ditt konto. Under helger räknar våra system inte ut räntan per dag. Uträkningen görs istället på måndag kväll och den upplupna sparrräntan visas på tisdag morgon. Detsamma gäller även för längre helger, till exempel midsommar och jul.

Hur gör jag om jag är begränsat skattskyldig?

Du behöver skicka in ett intyg om begränsad skattskyldighet i Sverige. Här hittar du blanketten.

Hur beräknas räntan?

Sparräntan räknas från och med första kalenderdagen efter insättningsdagen till och med sista dagen innan uttagsdagen.

Kan jag se den upplupna räntan?

Du kan se den upplupna räntan på ditt konto när du loggar in på internetbanken. Under helgerna görs inte några uppdateringar av den upplupna räntan.

Vad är ränta på ränta?

När du sparar pengar får du ränta, som gör att pengarna växer. Räntan du får beräknas dag för dag på den summa som finns på ditt konto. Vid årets slut betalas räntan ut till ditt konto och du har då mera pengar på kontot än vad du hade vid årets början. Året efter får du inte bara ränta på det du har satt in på kontot utan även på den räntan som har betalats ut, alltså ränta på ränta.

När får jag min sparränta?

SBAB sätter in sparräntan på ditt konto den 1/1. Om räntan överstiger 100 kronor dras 30 % i skatt. Vid redovisningen till Skatteverket fördelas kapitalet och räntan i förhållande till antalet kontohavare.

Hur ofta får jag kontoutdrag?

Vi skickar inte längre ut kontoutdrag i pappersform. Kontotudraget finns att hämta på internetbanken.