Tips och kunskap
Här har vi samlat tips och kunskap om boende och boendeekonomi.
Vill du veta vart räntan är på väg?
Läs vad vår chefsekonom Robert Boije tror kommer hända med räntan framöver, hur andra har valt att göra hos oss, och vad som är bra att tänka på innan du gör ett val mellan rörlig eller bunden boränta.
SBAB Live – Hur är läget med svensk ekonomi och bostads­marknad?
Funderar du också på vad som händer på bostadsmarknaden och i svensk ekonomi? Just det pratade vi om på vårt digitala event SBAB Live! En livesändning där vi bjöd på klokskap om din boendeekonomi och det ekonomiska läget i stort.
Senaste inom boendeekonomi
-
Senaste nytt om Riksbankens styrränta och bolåneräntorna
Torsdag den 25 maj 2023 publicerade SBAB årets tredje nummer av Boräntenytt. Nedan redogör SBAB:s chefsekonom Robert Boije för rapportens övergripande slutsatser.
-
Bolåneräntorna ökar ännu mer i år för att sedan falla tillbaka nästa år
Riksbanken höjde räntan igen i onsdags den 26 april. Denna gång från 3 till 3,50 procent och i linje med vad vi och de flesta andra bedömare trott på senare tid. Skälet till Riksbankens höjning är att inflationen de senaste månaderna fortsatt att ligga långt över Riksbankens mål på 2 procent.
-
Ska jag amortera eller spara på annat sätt?
Svensk ekonomi är mer orolig än på länge. Räntorna har på kort tid ökat dramatiskt samtidigt som priserna har stigit på nästan allt. Det gör att många nog funderar mer på sin ekonomi. När räntekostnaderna ökar är en möjlig instinkt att vilja amortera mer på lånet – men är det alltid bäst att göra det?
-
Senaste nytt om boräntorna – det blir värre innan det blir bättre
Den 24 mars presenterade SBAB sin rapport Boräntenytt nr. 2, 2023 med de senaste prognoserna över Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika räntebindningstid. Nedan presenteras rapportens övergripande slutsatser med kommentarer från SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
-
Mycket stor osäkerhet kring inflationen och ränteutvecklingen
De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån visade att inflationen i Sverige i februari fortsatte att ligga långt över Riksbankens mål på 2 procent. KPIF, det mått som Riksbanken definierar inflationsmålet i — och som rensar bort den effekt ränteförändringar har för hushållens boendekostnader — låg strax över 9 procent. Vad värre var steg den så kallade underliggande inflationen mest.
-
Därför ska du bry dig om bostadsrättsföreningens ekonomi
Ska du köpa en bostadsrätt? Då är det viktigt att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi. Här får du tips på vad som är viktigt att titta på i årsredovisningen, så att du vet vad det är för slags förening du blir medlem i.