Vad krävs för att låna hos oss?

Här hittar du vanliga frågor och svar om vad som krävs för att låna hos oss.

Vilka grundkrav har ni för att bevilja bolån?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde, och vi erbjuder bolån mellan 200 000-10 000 000 kronor när du ansöker om lån på sbab.se. Vill du ansöka om bolån över 10 000 000 kronor behöver du kontakta vår kundservice.

Dessutom är det krav på att du:

  • Är folkbokförd i Sverige
  • Har en stadigvarande inkomst
  • Inte har några betalningsanmärkningar

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Kan jag låna hos SBAB om jag inte har fast anställning?

För att svara på frågan behöver vi göra en manuell bedömning av din inkomst. Ring oss på 0771-45 30 00, så hjälper vi dig.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Kan jag låna hos er vid privatköp?

Vanligtvis vill vi att ett bostadsköp förmedlas helt av en mäklare, men i vissa fall kan vi tillåta så kallade skrivuppdrag. Om du ska köpa en bostad där mäklaren har ett skrivuppdrag kan vi hjälpa till om mäklaren: 

  • Upprättar en objektsbeskrivning efter att ha besökt bostaden. Objektsbeskrivningen behöver då innehålla information om bostaden och en interiörbeskrivning.
  • Deltar på tillträdet.

Om inte köpet förmedlas av mäklare eller genom ett skrivuppdrag kan vi inte bevilja bolån.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Kan mina föräldrar stå som medlåntagare när jag ska köpa en ny bostad?

Om du vill köpa bostad och till exempel studerar eller av annan anledning inte kan söka ett bolån själv idag, så kan det vara möjligt för exempelvis en förälder att söka lånet tillsammans med dig.

Även om du får hjälp av någon annan idag vill vi att upplägget ska vara hållbart både kort- och långsiktig. Vi vill till exempel inte att du hamnar i en situation med för mycket lån i framtiden eller att bostaden måste säljas för att din medsökande har andra lånebehov. Därför har vi en dialog med er som söker kring detta innan vi godkänner en ansökan.

För att ansöka om lån tillsammans med förälder behöver du kontakta oss på telefon för att starta en ansökan. Lättast är om ni som söker lånet kan ringa in tillsammans, om det inte är möjligt är det bäst att du som ska bo i bostaden kontaktar oss först. I samtalet kommer vi ställa frågor både om din ekonomi och om den du söker lånet med, till exempel om lön och egna boendekostnader eller lån.

Ring oss på 0771-40 00 16, så hjälper vi dig.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!