Har du sålt en bostad? Slappna av, Deklarationshjälp är nära!

Vi på SBAB vill göra det enklare att fatta kloka och trygga beslut när det gäller ditt boende. Boendeekonomi ska vara roligt och enkelt. Därför erbjuder vi tillsammans med vår partner Lexly verktyget Deklarationshjälp som är kostnadsfritt för SBAB­:s bolånekunder (värde 495 kronor).

Med detta stöd kan du – steg för steg – räkna ut vad som gäller för din deklaration. Har du några generella frågor? Då kan du få hjälp via chatten på Lexly. Och om frågorna har mer personlig karaktär kan du mejla eller ringa.

Deklarationshjälp gör helt enkelt processen enklare, och den hjäl­per dig också att göra rätt. Tänk på att ha dina papper till hands!

Vilka är fördelarna?

  • Enkelt genom hela processen
  • Svar på vilka avdrag som du kan göra
  • Svar på vilken skatt på vinsten som du eventuellt ska betala
  • Ifylld K5- eller K6-blankett

Så här gör du:

1. Gå in på lexly.se/sbab.

2. Skapa ett konto om du loggar in för första gången.

3. Klicka på Deklarationshjälp.

4. Fyll i ett formulär genom att svara på relevanta frågor.

5. Utifrån dina svar skapas en färdig och ifylld K5- eller K6-blankett, som skickas till dig med e-post.*

*Om du deklarerar digitalt måste du fylla i eventuella K5­ eller K6-­blanketter online. Skatteverket accepterar inte externa dokument. Men det är enkelt, du behöver inte göra någon uträkning!

Tips!

Vill du inte betala skatten på vinsten av din bostad direkt? Om du köper en ny bostad går det att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. Det kallas för att göra uppskov. Den årliga kostnaden för ett uppskov är nyligen borttagen. Att skjuta upp beskattningen av vinsten kostar därför inte längre något.