Publicerad: 12 maj, 2025
Energirenovering är en investering som snabbt kan ge effekt – både i plånboken och för miljön. En ny undersökning visar att allt fler villaägare ser fördelarna, och med rätt åtgärder kan du göra stor skillnad för ditt hem och din boendeekonomi.
Fler än hälften av Sveriges villaägare har redan tagit steg för att minska sin energiförbrukning de senaste tre åren. De mest populära åtgärderna är installation av solceller, byte av fönster och installation av luftvärmepump – åtgärder som både syns på elräkningen och höjer komforten i hemmet.
Det som främst motiverar till att energirenovera är de ekonomiska vinsterna: lägre energikostnader och möjligheten att söka statliga bidrag. Hela 34 % av villaägarna anger att ekonomiskt stöd eller bidrag är den viktigaste drivkraften, och 21 % ser lägre energiräkningar som det största skälet till att genomföra en energirenovering.
— Att installera en luftvärmepump eller byta fönster är en stor utgift för många så det är inte konstigt att den ekonomiska faktorn väger tungt. Man vill kunna räkna hem sin investering. Det finns också statliga stöd att söka, men villkoren varierar beroende på bostadens förutsättningar, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.
— Att installera en luftvärmepump eller byta fönster är en stor utgift för många så det är inte konstigt att den ekonomiska faktorn väger tungt. Man vill kunna räkna hem sin investering, säger Karin Stenmar hållbarhetschef på SBAB.
Undersökningen visar att villaägare tror mest på solceller, fönsterbyten och värmepumpar när det gäller att påverka energiförbrukningen. 22 % anser att solceller ger störst effekt, medan 20 % villaägare tror att fönsterbyte eller installation av bergvärmepump är mest effektivt.
Ett sätt att öka förståelsen för en energirenovering är att skaffa mer information om möjliga åtgärder, och framför allt, i vilken ordning man ska renovera för att få största möjliga effekt av sin investering.
Trots att tilläggsisolering och tätning av fönster och dörrar är bland de mest grundläggande och effektiva åtgärderna för att spara energi, hamnar de längre ner på listan över vad villaägare faktiskt gör. Här finns stor potential: att täta och isolera är ofta mindre kostsamt än större installationer och kan snabbt löna sig genom minskade värmeförluster.
— Att äga och underhålla ett hus kan upplevas både kostsamt och komplicerat, särskilt för den som bor i ett äldre hus med flera behov. Att täta fönster och dörrar, isolera vind och bjälklag samt förbättra ventilationen är kostnadseffektiva åtgärder som kan ge betydande energibesparingar, säger Karin Stenmar.
För många är ekonomin det största hindret. Men det finns hjälp att få – både i form av statliga stöd och genom att välja rätt åtgärder i rätt ordning. Börja med de mest kostnadseffektiva insatserna, som tätning och isolering, och bygg sedan vidare med större investeringar som solceller eller värmepump.
Att energirenovera behöver inte vara ett stort, dyrt projekt. Små steg kan göra stor skillnad – och varje sparad kilowattimme är dessutom en vinst för både dig och miljön.
Om undersökningen:
Enkätundersökningen genomfördes av Kantar på uppdrag av SBAB mellan den 21–28 april. Totalt 1 003 villaägare mellan 18–79 år har besvarat frågorna.