Publicerad: 12 maj, 2025

En underhållsplan med energifokus gynnar ditt boende och din boendeekonomi

En genomtänkt och långsiktig underhållsplan med fokus på energibesparing är ett bra verktyg för villaägare som vill minska sin energianvändning, klimatpåverkan och få en bättre boendeekonomi. Att satsa på energieffektiva alternativ vid underhåll och renovering bevarar fastighetens värde, framtidssäkrar boendet och kan förbättra inomhusklimatet.

Efter några år med höga energipriser kämpar många villaägare med att få ner sina kostnader. En underhållsplan ger en översikt över vilka installationer och system som finns i huset, vilken ungefärlig livslängd de har och när de behöver underhållas eller bytas ut. Genom att identifiera och genomföra energibesparande åtgärder kan du dessutom sänka dina driftskostnader, öka värdet på fastigheten och förbättra inomhusklimatet.

— Med hjälp av en underhållsplan med energifokus kan en villaägare skapa en hållbar, ekonomiskt effektiv och trivsam fastighet som möter dagens och framtidens krav. Det finns stora möjligheter att sänka driftskostnaderna genom att kombinera kontinuerligt underhållsarbete och renoveringar med energieffektiviserande åtgärder samtidigt som fastighetens klimatpåverkan minskar, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.

– Med hjälp av en underhållsplan med energifokus kan en villaägare skapa en hållbar, ekonomiskt effektiv och trivsam fastighet som möter dagens och framtidens krav, säger Karin Stenmar hållbarhetschef på SBAB.

Minskad energiförbrukning är nyckeln

För att få en bättre överblick av fastighetens energiförbrukning och renoveringsbehov är det bra att börja med en genomgång, gärna med utgångspunkt i besiktningsprotokollet. Identifiera kostnadseffektiva och anpassade åtgärder som både förbättrar fastigheten och minskar energiförbrukningen. Uppdatera underhållsplanen och samordna åtgärderna för ett så effektivt resultat som möjligt. Du ser då hur mycket du kan behöva spara varje år, för att kunna göra det som behövs. Ta gärna hjälp av en energiexpert i din kommun om du behöver.

— Alla fastigheter är unika, så åtgärderna måste anpassas till fastighetens behov och förutsättningar. Se exempelvis över värmesystemet, tätning i fönster och dörrar, och inomhustemperaturen för att identifiera områden som kan spara energi och pengar direkt. Större energiåtgärder bör planeras utifrån fastighetens renoveringsbehov för att det ska bli så ekonomiskt fördelaktigt som möjligt, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.

Energieffektivisera samtidigt som du renoverar

Underhåll och renoveringar kostar pengar, passa därför på att göra energibesparande åtgärder samtidigt. Välj energieffektiva alternativ, även om det initialt blir dyrare, om det ger minskad energiförbrukning på längre sikt.

En underhållsplan minskar risken att du behöver göra akuta och därmed dyra reparationer. Den bidrar även positivt till husets värde och är ofta en fördel att kunna visa vid försäljning med väl planerat underhåll.

Tips som kan spara energi i din villa

  • Analysera fastighetens energiförbrukning och värmekälla. Ta hjälp av en energiexpert i din kommun om du behöver.
  • Justera värmesystemet för att optimera driften.
  • Ställ in styrning av tekniska installationer.
  • Sänk värmen inomhus och se till att inte ställa möbler i vägen för element och termostater.
  • Köp energieffektiva produkter när du ska köpa nya vitvaror och hemelektronik.
  • Byt till LED- eller lågenergilampor.
  • Renovera eller byt fönster och dörrar.
  • Tilläggsisolera tak, vind och fasader.

Vi hjälper dig gärna

Hör av dig till oss på SBAB, vi svarar på frågor om finansiering av din energirenovering med Kilowattlånet eller sparande med Kilowattkalkylen.

Vi på SBAB kan även hjälpa dig med var du kan vända dig för att få kostnadsfri experthjälp kring just din energirenovering.

SBAB:s verktyg Kilowattkalkylen är en generell hjälp för dig som villaägare att göra kloka val. Utifrån några enkla frågor ger Kilowattkalkylen förslag på investeringar som kan sänka boendekostnaden och hur mycket pengar och kilowatt som kan sparas.

Vad är en underhållsplan?

En underhållsplan för villor är ett dokument eller en strategi som beskriver vilket underhåll som behöver utföras på en villa, när det ska göras och ungefär vad det kommer att kosta. Syftet är att hålla huset i gott skick över tid och undvika oväntade, dyra reparationer.

En underhållsplan brukar innehålla följande delar:

  • Byggnadens skick: Till exempel tak, fasad, fönster, dränering, grund och ventilation.
  • Tekniska installationer: Till exempel värmepump, el, vatten och avlopp.
  • Tidsplan: När olika åtgärder bör göras – vissa saker åtgärdas vart 5:e, 10:e eller 30:e år.
  • Kostnadsberäkning: Ungefärliga kostnader för framtida reparationer och utbyten.
  • Prioriteringar: Vad som är mest akut och vad som kan vänta.

Några tips från Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB

  • Gör en detaljerad och strukturerad underhållsplan för de kommande 10—20 åren och uppdatera den när du renoverar eller byter ut delar.
  • Gör en genomgång av fastigheten och identifiera energisparande åtgärder. Uppdatera underhållsplanen med kostnadseffektiva och anpassade aktiviteter som minskar energiförbrukningen på kort och lång sikt. Exempelvis renovera dina fönster eller byta till treglasfönster, justera värmesystemet eller installera solpaneler. Samordna aktiviteterna för ett så effektivt resultat som möjligt.
  • Energiförbättrande åtgärder kan innebära en förbättrad energiklass, vilket gör att det i vissa fall kan vara värt att göra en ny energideklaration. En förbättrad energiklass kan till exempel leda till att du kan få en rabatt på ditt bolån.
  • Utöver sedvanlig buffert för oväntade utgifter bör du som villaägare ha ett sparande för framtida investeringar i fastigheten, till exempel energisparande åtgärder och underhåll. Eget sparande gör att du kan ta mindre lån och minska risken för högre boendekostnad.