Publicerad: 17 oktober, 2024

SBAB spår att den rörliga bolåneräntan är nere runt 3,4 % i januari

I dag den 17 oktober publicerar SBAB årets femte nummer av rapporten Boräntenytt med prognoser över Riksbankens styrränta och bolåneräntor med olika bindningstider. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije de viktigaste slutsatserna.

Riksbanken väntas sänka styrräntan med ytterligare 0,75 procentenheter innan årsskiftet

Inflationen låg i september tydligt under Riksbankens mål på 2 procent. Det var fjärde månaden i rad som den gjorde det. Sett till detta, att arbetslösheten är fortsatt hög samt att vi hushåll konsumerar betydligt mindre än normalt, tror vi att Riksbanken sänker styrräntan med ytterligare 0,75 procentenheter innan årsskiftet. Det är 0,25 procentenheter mer än vad vi bedömde i prognosen i augusti. Dessutom tror vi att styrräntan kan komma att sänkas ytterligare två gånger under våren.

Riksbanken flaggade i september för att det skulle kunna bli en dubbelsänkning av styrräntan under något av årets två återstående penningpolitiska möten. Att Riksbanken sänker styrräntan igen vid nästa möte i november är i det närmaste kassaskåpssäkert enligt vår bedömning. Att det redan då blir en dubbelsänkning är dock långt ifrån självklart. Inflationen har i hög grad fallit till följd av fallande energipriser vars fortsatta utveckling är genuint osäker sett till den skakiga omvärldsutvecklingen. Trots att inflationen fortsatte att falla i september, låg den lite högre än i Riksbankens senaste prognos. Även om svensk ekonomi i övrigt skulle må bra av en snabb sänkning av styrräntan talar detta för att Riksbanken troligen avvaktar med en dubbelsänkning till i december. Om däremot Europeiska centralbanken oväntat skulle dubbelsänka sin styrränta under eftermiddagen i dag, kan det möjligen få vågskålen att ändå tippa över till en dubbelsänkning för Riksbanken redan i november.

 

Snabbt fallande rörlig bolåneränta

Givet vår prognos för Riksbankens styrränta kan den rörliga bolåneräntan, mätt som snittränta på hela bolånemarknaden, väntas vara nere på runt 3,4 procent i januari nästa år (se tabell 1). Det är en lite lägre nivå än i vår föregående prognos i augusti och beror på att Riksbanken nu väntas sänka styrräntan snabbare.

Utvecklingen av de lite längre bundna bolåneräntorna påverkas i stor utsträckning av långräntornas utveckling i USA. Sedan vår prognos i augusti har dessa räntor först gått ner för att sedan stiga igen. I vår nya prognos har bolåneräntorna för bindningstider mellan 1 och 5 år ändå justerats ned ett par-tre tiondelars procentenheter för januari nästa år (se tabell 1). En del av justeringen beror på en bedömning om att konkurrensen om bolånekunderna kommer att öka. På sikt väntas de dock stiga lite igen.

 

Tabell 1. Framtida bolåneräntor med olika bindningstid – prognos

Procent

3 mån

1 år

2 år

3 år

4 år

5 år

Nov 2024

3,9

3,7

3,4

3,2

3,2

3,2

Jan 2025

3,4 (3,6)

3,3 (3,5)

3,2 (3,5)

3,2 (3,4)

3,2 (3,4)

3,2 (3,5)

Jan 2026

3,2 (3,2)

3,3 (3,3)

3,4 (3,4)

3,5 (3,5)

3,6 (3,7)

3,7 (3,7)

Jan 2027

3,3 (3,3)

3,4 (3,4)

3,5 (3,6)

3,6 (3,7)

3,8 (3,9)

3,8 (3,9)

Jan 2028

3,3 (3,4)

3,5 (3,5)

3,6 (3,6)

3,7 (3,8)

3,8 (4,0)

3,9 (4,0)


Anm. Prognosen avser snitträntan på bolånemarknaden som helhet och inte SBAB:s list- eller snitträntor. Föregående prognos från augusti 2024 i parentes.

Källa: SBAB


Valet av räntebindningstid är inte givet även om kostnaden för att binda räntan just nu ser liten ut

Enligt vår prognos förefaller det just nu vara billigare att välja rörlig ränta jämfört med bunden ränta på ett och två år medan det omvända gäller för längre bindningstider (se diagram 1). Skillnaderna är dock små. För den som av olika skäl föredrar att binda sin ränta och är rädd för att den rörliga räntan kan hoppa upp igen ser detta således ekonomiskt gynnsamt ut för tillfället. Det är dock inte uteslutet att den rörliga räntan faller snabbare eller att de längre bundna räntorna förblir låga under en längre tid än väntat. Binder man räntan måste man beakta att man kan komma att behöva betala ränteskillnadsersättning till sin bank om lånet av något skäl behöver lösas i förtid. Valet av räntebindningstid är med andra ord inte självklart. Det är fortfarande en historiskt stor andel nya bolånetagare som väljer rörlig ränta.

Diagram 1. Bunden jämfört med rörlig ränta givet prognosen

Anm.: De gula staplarna visar den genomsnittliga årliga räntan vid val av tremånaders (rörlig) ränta om den följer SBAB:s prognos. De orangea staplarna visar respektive bedömd fast ränta i början av september. Räntorna avser snitträntor på bolånemarknaden som helhet och inte SBAB list- eller snitträntor.

Källa: SBAB



Vill du läsa mer om det aktuella ränteläget och vad som kan vara bra att tänka på vid valet av räntebindningstid så hittar du den nya rapporten i sin helhet HÄR.

Allt gott och på återhörande, hälsar:

Robert Boije
Chefsekonom, SBAB

Robert Boije är chefsekonom på SBAB och skriver bland annat om makroekonomi och om utvecklingen på bolånemarknaden.