Inflationen sjönk för andra månaden i rad i juli
Den 14 augusti redovisade SCB siffror över hur hög inflationen var i juli mätt som förändringen av den allmänna prisnivån i Sverige det senaste året. Dessa siffror avser att fånga upp hur mycket dyrare konsumtionen har blivit för oss hushåll. Det finns flera olika mått på inflationen. Två av dessa är särskilt intressanta för Riksbankens beslut om styrräntan och ränteutvecklingen i stort. Det ena av dessa två mått heter KPIF och visar hur hög inflationen har varit när man räknar bort den effekt som Riksbankens höjningar av styrräntan har haft på hushållens bolånekostnader. Det andra måttet kallas KPIF-XE. Det rensar i tillägg till KPIF också bort delar av den effekt varierande el- och drivmedelspriser har haft på inflationen. Energipriser varierar vanligtvis väldigt mycket månad för månad och när effekterna av detta rensas bort får Riksbanken bättre information om den så kallade underliggande inflationen i svensk ekonomi (också ofta kallad kärninflationen).
Mätt med KPIF låg inflationen i juli på 1,7 procent, det vill säga tydligt under Riksbankens mål på 2 procent. Det var andra månaden i rad som inflationen, mätt på detta sätt, låg under Riksbankens mål. Mätt med det alternativa måttet KPIF-XE, låg inflationen på 2,2 procent, det vill säga i stället lite över målet. Vår bedömning av detta är att inflationen nu sammantaget ändå ligger i linje med Riksbankens mål. Vår bedömning är också att vi bör kunna förvänta oss en inflation i linje med målet även kommande månader och att inflationsspöket därmed är besegrat fullt ut (åtminstone för denna gång). De flesta av de faktorer som höga olje-, naturgas-, frakt- och elpriser, samt globala livsmedelspriser som bidrog till att dra upp inflationen under hösten 2021 och våren 2022, är nu nere på normala nivåer igen.
Riksbanken väntas sänka räntan mer än vad den hittills sagt
När Riksbanken i slutet av juni senast fattade beslut om styrräntan lämnade man den oförändrad. Man flaggade då dock för att styrräntan kunde komma att sänkas 2–3 gånger till i år, utöver den sänkning som de gjorde i maj. Vår bedömning är att det kan bli 4 sänkningar till under hösten och sedan ytterligare sänkningar därefter (se tabell 1). Skälet till det är, förutom de senaste månadens betydligt lägre inflation, att arbetslösheten fortsätter att öka samt att vi hushåll sammantaget har dragit ner på vår konsumtion ganska mycket. De båda senare faktorerna brukar i sig bidra till lägre inflation. Vi förväntar oss därmed att Riksbanken sänker styrräntan totalt fem gånger i år. Det ligger helt i linje med den bedömning och prognos som vi i stort sett har stått fast vid ända sedan i augusti förra året.