Publicerad: 12 maj, 2025
Att minska energiförbrukningen är ett av de effektivaste sätten för en villaägare att hålla nere sina kostnader. Energibesparande renoveringar gör att du får bättre kontroll över ekonomin samtidigt som fastighetens värde bevaras. Vilken typ av renovering som gör mest skillnad beror ofta på när fastigheten är byggd.
Att framtidssäkra fastigheten är en av de största utmaningar för villaägare, men väl värt att se över. Genom att minska energiförbrukningen kan du både sänka kostnaderna och skapa en stabil ekonomi över tid.
För en villaägare handlar det om att fatta rätt beslut i rätt tid och att prioritera insatser som minskar energianvändningen, skapar ett bra inomhusklimat och samtidigt håller nere kostnaderna. Med en underhållsplan där energifrågan vävs in i det löpande underhållet kan mycket vinnas både ekonomiskt och i kilowatt.
– Genom att se över fastighetens energiförbrukning får du som villaägare bättre förutsättningar att göra kloka prioriteringar. En minskad energianvändning ger på sikt lägre kostnader och en mer stabil och förutsägbar ekonomi, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.
– Genom att se över fastighetens energiförbrukning får du som villaägare bättre förutsättningar att göra kloka prioriteringar, säger Karin Stenmar hållbarhetschef på SBAB.
En byggnads energibehov påverkas av flera faktorer som byggstandard, isolering, uppvärmningssystem och ventilation. Hus byggda under samma tidsperiod har ofta liknande förutsättningar och utmaningar.
Det kan vara smart att jämföra sig med andra fastigheter och inspireras av dem som kommit längre i sitt energiarbete.
Det första steget är ofta att göra en energikartläggning och inkludera energifrågor i underhållsplanen. Det är också bra att se över/göra en energideklaration, som kan visa var förbättringspotentialen finns.
En underhållsplan minskar risken att du behöver göra akuta och därmed dyra reparationer. Den bidrar även positivt till husets värde och är ofta en fördel att kunna visa vid försäljning med väl planerat underhåll. Att ta hjälp av energiexperter i din kommun kan spara både tid och pengar i längden.
SBAB:s verktyg Kilowattkalkylen är en generell hjälp för dig som villaägare att göra kloka val. Utifrån några enkla frågor ger Kilowattkalkylen förslag på investeringar som kan sänka boendekostnaden och hur mycket pengar och kilowatt som kan sparas.
Sedan 8 december 2008 har man kunnat få ett så kallat ROT-avdrag för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder. Avdraget utgör en viss procent av arbetskostnaden och ges i form av en skattereduktion (man får inte ROT-avdrag för material- och resekostnader). Det innebär att du får betala mindre i skatt än vad du hade fått göra annars. Nu kommer ROT-avdraget temporärt att höjas från 30 till 50 procent under perioden 12 maj–31 december (beslutet klubbas formellt i riksdagen i juni).
Du kan läsa mer i vår artikel om ROT-avdraget, och på Skatteverkets hemsida.
Vi på SBAB hjälper gärna till och stöttar kring din fastighets förutsättningar. Vi kan hjälpa till med finansiering av din energirenovering och vart du kan vända dig för att få experthjälp kring just din energirenovering. Med verktyget Kilowattkalkylen får du vägledning till kloka beslut för vilka investeringar du kan göra. Hör av dig så berättar vi mer!