Publicerad: 19 april, 2024

Är "snart till salu" till salu? Tips till dig som bostadssökande

”På gång”, ”snart till salu” eller ”kommande” – kärt barn har många namn. Det är sannolikt få som missat denna utveckling med vad som kan beskrivas som en förmarknad. Men vad är det som driver den? Och är bostäderna till salu eller inte? Vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik berättar mer och ger dig som letar bostad sina bästa tips.


De senaste åren har antalet bostadsobjekt som annonseras som till exempel ”på gång”, ”snart till salu” eller ”kommande” ökat påtagligt. Enligt data från Booli har antalet bostäder som visas som ”snart till salu” hos dem ökat från drygt 20 000 bostäder 2015 till över 137 000 bostäder 2023. Fenomenet kan beskrivas som en förmarknad där bostadsannonsen visas på mäklarbyråns hemsida och eventuellt på Hemnet märkt som ”kommande”. Spekulanter kan då även hitta bostaden via söktjänster så som Booli, som samlar annonser från alla mäklarbyråers hemsidor.

Ny undersökning från SBAB

Vi på SBAB har i en ny undersökning frågat fastighetsmäklare i landets tre storstadsregioner hur det kommer sig att det blivit allt vanligare att lägga ut objekt på förmarknaden. Det främsta skälet enligt dem är att säljaren inte behöver flytta just nu men kan tänka sig att göra det om den får ett riktigt bra bud. De uppger också att det kan komma sig av att säljaren vill köpa först och sälja sen, men samtidigt minska tiden mellan affärerna. Många av bostäderna på förmarknaden är alltså till salu – till rätt villkor.

Att fler bostäder läggs ut på förmarknaden och kan säljas innan de annonserats som ”till salu” ställer dock nya krav på den som letar efter en ny bostad.

3 tips till dig som letar efter en bostad just nu

1. Leta inte bara på Hemnet

För att ligga steget före och få en bild av hela utbudet behöver du leta på flera ställen. Du kan titta på mäklarnas egna hemsidor eller till exempel på Booli, som sammanställer annonser från alla mäklares hemsidor.

2. Ta reda på mer information

Bostäder som annonseras på förmarknaden kan vara till salu men saknar ibland fullständig information. Det kan handla om att det inte finns bilder, utgångspris eller annonserad visningstid. Då behöver du kontakta mäklaren och ta reda på under vilka förutsättningar säljaren är beredd att släppa bostaden och om det är möjligt att komma och titta på den redan nu.

3. Bestäm vad du är beredd att betala – och håll dig till det

Om utgångspris saknas och det inte blir någon budgivning så kan det vara svårt att få en uppfattning om vad som är ett marknadsmässigt pris. Ett tips är då att kolla på Booli, som tillhandahåller värderingar av i stort sett alla bostäder. Därtill behöver du kontakta banken och se hur mycket du får låna, men också själv räkna och fundera. Hur stora boendekostnader kan du tänka dig att ha och hur påverkas du om räntan förändras? Bestäm dig sedan för ett pris du är beredd att betala och håll dig till det.Linda Hasselvik,
Privat- och boendeekonom SBAB