Publicerad: 20 mars, 2025
Våren är äntligen här. Det är inte bara naturen som väcks till liv utan ofta brukar det också innebära högsäsong på bostadsmarknaden. Kanske är du en av dem som drömmer om ett nytt hem? Då är ett lånelöfte ofta första steget. Men vet du vad ett lånelöfte egentligen innebär? En ny undersökning från oss på SBAB visar att 4 av 10 svenskar inte gör det.
Ett vanligt missförstånd är att ett lånelöfte skulle vara en garanti om att få låna en viss summa pengar. Men så är det inte. Ett lånelöfte är, trots sitt namn, bara ett preliminärt besked – en uppskattning från banken om hur mycket du kan få låna, givet hur din ekonomi ser ut just nu. Det är först när du hittat en bostad och ansöker om bolån som banken tar det slutgiltiga beslutet. Då tittar banken inte bara på din ekonomi utan också på bostaden.
Hur fungerar det i praktiken? Här är 3 saker som är bra att ha koll på:
Det är en bra fråga. Konceptet med lånelöfte har vuxit fram inom bankbranschen för att göra bolåneprocessen tydligare och tryggare för konsumenter. Exakt varifrån begreppet i sig kommer är lite oklart men ordet är idag så pass vedertaget att det också används av till exempel Finansinspektionen. Termen kan vara förvirrande givet att det i praktiken inte är ett löfte utan ett preliminärt besked. Trots det så visar vår undersökning att det bara är 1 av 4 som tycker att det borde heta något annat. Bland de som tycker att lånelöfte borde byta namn tycker flest, 65 procent, att preliminärt lånebesked vore mer passande. 17 procent föredrar ordet låneindikation.
Vi erbjuder bolån utan krångel och ett lånelöfte som du kan uppdatera själv – helt digitalt.