Publicerad: 20 mars, 2025

Ett lånelöfte – vad betyder det egentligen?

Våren är äntligen här. Det är inte bara naturen som väcks till liv utan ofta brukar det också innebära högsäsong på bostadsmarknaden. Kanske är du en av dem som drömmer om ett nytt hem? Då är ett lånelöfte ofta första steget. Men vet du vad ett lånelöfte egentligen innebär? En ny undersökning från oss på SBAB visar att 4 av 10 svenskar inte gör det.


Ett lånelöfte är inget löfte

Ett vanligt missförstånd är att ett lånelöfte skulle vara en garanti om att få låna en viss summa pengar. Men så är det inte. Ett lånelöfte är, trots sitt namn, bara ett preliminärt besked – en uppskattning från banken om hur mycket du kan få låna, givet hur din ekonomi ser ut just nu. Det är först när du hittat en bostad och ansöker om bolån som banken tar det slutgiltiga beslutet. Då tittar banken inte bara på din ekonomi utan också på bostaden.

Så fungerar lånelöfte

Hur fungerar det i praktiken? Här är 3 saker som är bra att ha koll på:

  • Ansök om lånelöfte innan du börjar buda på en bostad
    Oftast kan du ansöka om ett lånelöfte digitalt. Du fyller i grundläggande uppgifter om din ekonomi. Baserat på detta gör banken en bedömning av hur mycket du kan låna.

    Ansök om lånelöfte hos oss på SBAB

  • Det är ett preliminärt besked med begränsad giltighet
    Lånelöftet är ett preliminärt besked som ger en bild av hur mycket du kan låna för att köpa bostad. Ett lånelöfte är normalt sett giltigt 3–6 månader, sedan behöver du ansöka om ett nytt. Tänk på att lånelöftet ger en maxgräns på vad du vår låna, utgå från dina förutsättningar, du får gärna låna mindre pengar också.

    Läs mer om hur lånelöfte fungerar

  • Det räcker inte med ett lånelöfte – gör en låneansökan innan du skriver kontrakt
    När du vunnit budgivningen behöver du kontakta banken innan du skriver på kontraktet. Då gör du en låneansökan. I samband med det gör banken en slutgiltig bedömning av din ekonomi och bedömer dessutom bostaden du vill köpa. Banken tittar bland annat på priset, bostadens skick och årsredovisningen om det är en bostadsrätt.

    Så fungerar bolån hos oss


Varför heter det lånelöfte?

Det är en bra fråga. Konceptet med lånelöfte har vuxit fram inom bankbranschen för att göra bolåneprocessen tydligare och tryggare för konsumenter. Exakt varifrån begreppet i sig kommer är lite oklart men ordet är idag så pass vedertaget att det också används av till exempel Finansinspektionen. Termen kan vara förvirrande givet att det i praktiken inte är ett löfte utan ett preliminärt besked. Trots det så visar vår undersökning att det bara är 1 av 4 som tycker att det borde heta något annat. Bland de som tycker att lånelöfte borde byta namn tycker flest, 65 procent, att preliminärt lånebesked vore mer passande. 17 procent föredrar ordet låneindikation.

 

Läs också