Publicerad: 7 november, 2024

Riksbanken slog till med en dubbelsänkning av styrräntan

Riksbanken meddelade den 7 november att styrräntan ”dubbelsänks” från 3,25 procent till 2,75 procent. Nedan kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije beskedet.

Riksbanken konstaterar att den ekonomiska återhämtningen i Sverige går trögt och motiverade därför beslutet med att sänkningen ska ge ytterligare stöd till konjunkturen men samtidigt bidra till att inflationen stabiliseras vid målet på 2 procent. Riksbanken påpekade vidare att om konjunktur- och inflationsutsikterna står sig kan styrräntan även sänkas i december och under första halvåret 2025. Det är i linje med vad Riksbanken kommunicerat sedan tidigare.

Riksbankens syn på styrräntan stämmer väl överens med vår egen prognos, och talar för en styrränta vid årsskiftet på 2,50 procent. Vi bedömer, i linje med vår tidigare prognos, att Riksbanken sedan sänker styrräntan ned till 2 procent före sommaren, vilket är en något större sänkning än Riksbankens nuvarande bedömning. Nästa penningpolitiska besked från Riksbanken kommer den 19 december. Mycket talar för att Riksbanken då nöjer sig med att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter.

Robert Boije, chefsekonom, SBAB

– Riksbankens syn på styrräntan stämmer väl överens med vår egen prognos, säger Robert Boije.

Betydelsen av utfallet av det amerikanska presidentvalet

Det är i dessa dagar nog i det närmaste tjänstefel att inte säga något om hur valet av Trump kan påverka svensk ekonomi och bolåneräntorna. Problemet är bara att läget är svårbedömt då det återstår att se om han verkligen tänker genomföra allt det han har sagt i valrörelsen. Om Trump höjer tullarna och sänker skatterna kraftigt, samtidigt som han utvisar många migrantarbetare, vilket leder till arbetskraftsbrist i vissa sektorer och höjda löner, är det troligt att inflationen ökar i USA. Det kan i sin tur komma att ha betydelse för räntorna inte bara i USA utan även globalt och i Sverige på både kort- och lite längre sikt. Dessutom riskerar de redan stora underskotten i de amerikanska offentliga finanserna att öka kraftigt med Trumps politik, vilket också kan höja de lite längre marknadsräntorna. Det kan också komma att påverka kronkursen som är viktig för priserna på det vi importerar till Sverige och därmed indirekt inflationen även i Sverige. I sitt pressmeddelande påpekar Riksbanken att läget är svårbedömt inte minst efter det amerikanska valet, men också på grund av flera andra aktuella geopolitiska risker.

Vår grundprognos står dock sammantaget fast. En inflation i linje med målet och en svag realekonomisk utveckling i Sverige pekar tydligt för fortsatta sänkningar av Riksbankens styrränta framöver. Det innebär i sin tur lättnader för många svenska bolånetagare och en hårt prövad fastighetsbransch, inte minst för bostadsutvecklare.

Valet av räntebindningstid är lurigt

Många bolånetagare funderar idag troligen på hur de ska göra med räntebindningen på sina bolån. Den senaste tiden har en stor majoritet av SBAB:s nya bolånekunder valt rörlig ränta (ränta med tre månaders räntebindning). En längre bindningstid kan vara fördelaktig för den som vill bli av med viss osäkerhet över boräntan.

Samtidigt kan inflationen och Riksbankens syn på lämplig styrränta överraska, vilket bidrar till osäkerhet i prognoserna på boräntorna. Är du som bolånetagare orolig för nivån på räntan och har små marginaler i din ekonomi kan det vara värt att fundera på att binda räntan under en viss tid även om du normalt får betala lite extra för den säkerheten. Vår nuvarande bedömning är att de lite längre bundna räntorna inte kommer att sjunka mer utan snarare öka något framöver.

Ja, det är en osäker tid vi lever i ur flera avseenden, men jag känner mig avslutningsvis ändå hyfsat trygg i bedömningen att de rörliga bolåneräntorna i svensk ekonomi är på fortsatt väg nedåt.


På återhörande!

Robert Boije
Chefsekonom, SBAB