Låna

Efter inflyttning

Du är nu ägare av din nya bostad. Du har ett bolån att tänka på och som pengarna ska räcka till, och du har ett nytt boende som du vill bona om och göra till ditt hem.

3 viktiga saker när du äger ditt boende

  • Amortering är ett bra sätt att investera i sin bostad men kom ihåg att också försöka buffertspara till planerade och oförutsedda utgifter.

  • Ha koll på dina kvitton från mäklaren och banken. Den första låneavin betalas normalt månaden efter tillträdesdagen och kan ibland innehålla utlägg som t.ex. fastighetsavgift, pantbrev eller månadsavgift till din bostadsrättsförening osv.

  • När första bolåneavin kommer kan den innehålla två månaders bolånekostnader. Avin för lagfart och pantbrev brukar också dyka upp ett par veckor efter tillträdet.

Amortera, spara eller båda?

Vi tycker att de allra flesta ska kombinera amortering med sparande. Har du väldigt låga bolån, och om de är små även i förhållande till värdet på bostaden (lägre än 50 % bolån i förhållande till bostadens värde), behöver du inte amortera lika mycket utan kan istället lägga dina pengar på sparande.

Men glöm inte att amortering är en form av sparande eftersom du betalar av på lånet och över tid betalar mindre i räntekostnad till banken. Det sparar dig pengar varje månad. Se det därför som ett komplement till sparande på konto, i fonder eller aktier.

Ett sparande är bra, inte bara för att kunna förbättra ditt hem, utan också för att kunna sätta lite guldkant på livet. Att resa, äta middagar på fina restauranger eller åka på spa-helg är bara ett par av de saker som du kanske vill unna dig då och då.

Hos oss på SBAB kan du lätt öppna ett sparkonto och få bra ränta från första kronan.

glödlampa

Tips!

Starta ett sparkontokonto och sätt över pengar till ränta och amortering varje månad. Räkna som om din ränta är ett par procentenheter högre än vad den är och sätt över motsvarande summa på kontot. På så vis skapar du dig en rejäl buffert ganska snabbt.

Det kan vara en bra affär att renovera

Vill du renovera bostaden och behöver låna pengar för renoveringen? Kontakta då banken för att se om den möjligheten finns. Har du redan ett bolån som motsvarar 85 % av köpeskillingen räkna på kan du istället ansöka om ett privatlån som inte har bostaden som säkerhet.

Om du renoverar din bostad så kan det innebära att din bostad ökar i värde. Och om värdeökningen bedöms vara rimlig utifrån de renoveringar du gjort kan banken se över möjligheten att göra om privatlånet till en del av bolånet, givet att det finns utrymme för det i bostadens nya värde.

Att göra om privatlånet till ett bolån innebär oftast en kostnadsbesparing för dig. Om du är kund hos oss får du gärna kontakta oss så hjälper vi dig att att kolla om det finns utrymme.

Den första bolåneavin

Den första ordinarie bolåneavin kommer månaden efter att du har flyttat in. Det innebär att den första bolåneavin kan innehålla bolånekostnader för två månader. Om du till exempel tillträder den 2 maj kommer den första bolåneavin i slutet av juni och innehåller bolånekostnader för både maj och juni.

Om du inte redan skaffat digital brevlåda hos Kivra rekommenderar vi dig att göra detta nu. I Kivra kan du blanda annat ta emot avier, lånevillkor mm. från SBAB samt digital post från över 900 andra företag och myndigheter. Gå in på Kivra och aktivera din digitala brevlåda med hjälp av mobilt Bank ID. Är du redan ansluten till Kivra kommer du automatiskt att börja ta emot försändelser från SBAB.

Andra kostnader, som pantbrev och lagfart, kommer inom ett par veckor efter tillträdet, så snart Lantmäteriverket har uppdaterat sina system.

Eventuella utlägg som banken har gjort i samband med tillträdet aviseras oftast innan (t ex månadsavgift, fastighetsavgift och ränta). Detta gäller för SBAB. Det kan fungera annorlunda på andra banker.

Att sälja din gamla bostad

Har du en bostad som ska säljas så kommer köparens bank att se till att lösa de lån du har på den gamla bostaden. Den eventuella vinst som återstår betalas ut till dig. Mäklaren som säljer din bostad kommer behöva uppgifter om de lån som ska lösas, så det är bra att vara förberedd.

Har du som köper en ny bostad ett överbryggningslån, alltså ett tillfälligt lån om du flyttar in i din nya bostad innan du sålt din gamla, ska det lösas när du fått loss pengar från försäljningen. Antingen kan din mäklare hjälpa till och informera köparens bank att de även ska lösa överbryggningslånet i samband med de andra lånen, eller så gör du en insättning till banken där du har överbryggningslånet, enligt de instruktioner du har fått. I dessa fall är det bra att kolla med din bank eller mäklare för att veta hur du ska gå tillväga.

Vad händer om jag upptäcker dolda fel i mitt nya hus?

Att upptäcka fel i bostaden i efterhand är aldrig roligt. Eventuellt kan det bli tal om ”dolda fel” men det är något som måste utredas. Ett dolt fel (enligt lag) är ett fel som inte gick att upptäcka vid en noggrann undersökning och som du inte heller kan förvänta dig utifrån husets ålder och skick. Läs mer om dolda fel och dolda fel-försäkringar på konsumenternas.se.

Oftast löser sig sådana här saker, antingen genom att köpare och säljare löser det själva eller med hjälp av mäklaren. Kontakta en jurist som du kan få hjälp av om du skulle upptäcka fel och inte vet hur du ska göra efter att du pratat med besiktningsmannen, säljaren eller mäklaren.

SBAB har ett samarbete med Lexly som gör att du som bolånekund kostnadsfritt kan gå igenom din situation med en jurist och teckna de vanligaste avtalen online.

Fördjupning

Om ni blir sambo

Om syftet med köpet av bostaden är att den ska vara er gemensamma bostad anses bostaden vara er gemensamma egendom även om bara du står som ägare. Därmed ska den vara en del av bodelningen om ert förhållande upphör eller om du avlider.

Om du sedan tidigare äger en bostad och inleder ett samboförhållande med någon som flyttar in i din bostad så blir inte bostaden samboegendom. Det innebär att om ert förhållande upphör eller om du avlider så kommer inte bostaden att övergå till din sambo (såvida ni inte skrivit ett testamente om att den ska göra det). Det är din egendom.

Vill du och din blivande sambo att båda står på bolånet ska ni kontakta banken för att göra en ansökan om att gemensamt stå på lånet. För att bli gemensamma ägare av bostaden kan ni gå tillväga på olika sätt, ni kan till exempel upprätta ett köpeavtal eller gåvobrev. Innan ni gör detta så bör ni kontakta en jurist eller annan sakkunnig eftersom det kan ha vissa skattekonsekvenser.

Det är alltid bra att vända sig till en jurist eller advokat med anledning av samboförhållandet för eventuellt upprättande av testamente och om sambolagen ska avtalas bort.

Om ni gifter er

Om du innan giftemålet äger en bostad själv och står på lånet själv så kommer den att ingå i giftorätten (vid t ex en skilsmässa) såvida ni inte skriver äktenskapsförord om att den ska vara din enskilda egendom. En bostad som är enskild egendom, enligt äkenskapsförord, och nyttjas som gemensam kan tilldelas den som bäst behöver den. Kontakta en jurist, advokt eller sakkunnig för att få vet mer.

Vill ni att bostaden ska ägas av er gemensamt och att ni ska stå på lånet gemensamt kontaktar ni föreningen (om det är en bostadsrätt) i fråga om ägandeskapet. Oavsett om det är en bostadsrätt eller villa bör ni kontakta en jurist, advokat eller annan sakkunnig gällande ägandeskapet eftersom det kan ha skattekonsekvenser. Kontakta banken och meddela att ni gemensamt vill stå på bolånet så kommer de att göra en bedömning av det.

Om ni skiljer er

Om ni ska skilja er och ni beslutar er för att någon av er vill behålla bostaden som ni båda står som låntagare på bör ni börja med att räkna på om den som vill bo kvar ekonomiskt klarar av det. Att gå från att ha två inkomster till att endast en ska klara boendekostnaderna kan vara en stor omställning. Den som vill ta över lånet måste kontakta sin bank för att ansöka om övertag av lån. Banken kommer då göra en bedömning om denne har möjlighet att stå för lånen själv.

Ni kommer att behöva upprätta en bodelning där både bostaden och lånen tas i beaktande. Kontakta olika mäklare eller värderingsmän för att få utlåtanden om värdet på bostaden. Värdet kommer att vara en del av bodelningen för att veta vem som har rätt till vad vid separationen. Vänd er till en jurist, advokat eller annan sakkunnig för att få hjälp med det.

Om ingen vill behålla bostaden måste ni sälja den och vinst eller förlust delas mellan parterna enligt överenskommelse.

Om någon av er avlider

Om det värsta skulle hända och någon av er avlider är det såklart mycket känslor och många frågor att ta sig igenom. En av frågorna som kommer uppkomma hos dig är om du vill, och kan, bo kvar i bostaden. Oavsett om du vill bo kvar i bostaden eller inte kommer det behöva upprättas en bouppteckning och bodelning. För att få hjälp med det ska du vända dig till en jurist, advokat eller annan sakkunnig. När ni har gått igenom äganderätten och du vet att du har rätt att bo kvar i bostaden ska du också ta kontakt med banken om ni har lån på bostaden. Banken kommer då göra en bedömning om du har möjlighet att stå för lånen själv.

Om du har dina lån hos SBAB och är osäker på om de är försäkrade med låneskydd kan ni kontakta oss, så hjälper vi er se över försäkringen.