Låna

Efter inflyttning

Du är nu ägare av din nya bostad. Du har ett bolån att tänka på och som pengarna ska räcka till, och du har ett nytt boende som du vill bona om och göra till ditt hem.

3 viktiga saker när du äger ditt boende

  • Amortering är ett bra sätt att investera i sin bostad men kom ihåg att också försöka buffertspara till planerade och oförutsedda utgifter.

  • Ha koll på dina kvitton från mäklaren och banken. Den första låneavin betalas normalt månaden efter tillträdesdagen och kan ibland innehålla utlägg som t.ex. fastighetsavgift, pantbrev eller månadsavgift till din bostadsrättsförening osv.

  • När första bolåneavin kommer kan den innehålla två månaders bolånekostnader. Avin för lagfart och pantbrev brukar också dyka upp ett par veckor efter tillträdet.

Amortera, spara eller båda?

glödlampa

Tips!

Starta ett sparkontokonto och sätt över pengar till ränta och amortering varje månad. Räkna som om din ränta är ett par procentenheter högre än vad den är och sätt över motsvarande summa på kontot. På så vis skapar du dig en rejäl buffert ganska snabbt.

Det kan vara en bra affär att renovera

Den första bolåneavin

Den första ordinarie bolåneavin kommer månaden efter att du har flyttat in. Det innebär att den första bolåneavin kan innehålla bolånekostnader för två månader. Om du till exempel tillträder den 2 maj kommer den första bolåneavin i slutet av juni och innehåller bolånekostnader för både maj och juni.

Om du inte redan skaffat digital brevlåda hos Kivra rekommenderar vi dig att göra detta. I Kivra kan du blanda annat ta emot avier, lånevillkor mm. från SBAB samt digital post från andra företag och myndigheter. Gå in på Kivra och aktivera din digitala brevlåda med hjälp av ditt BankID. Är du redan ansluten till Kivra kommer du automatiskt att börja ta emot försändelser från SBAB.

Andra kostnader, som pantbrev och lagfart, kommer inom ett par veckor efter tillträdet, så snart Lantmäteriverket har uppdaterat sina system.

Eventuella utlägg som banken har gjort i samband med tillträdet aviseras oftast innan (t ex månadsavgift, fastighetsavgift och ränta). Detta gäller för SBAB. Det kan fungera annorlunda på andra banker.

Att sälja din gamla bostad

Vad händer om jag upptäcker dolda fel i mitt nya hus?

Fördjupning

Om ni blir sambo

Om syftet med köpet av bostaden är att den ska vara er gemensamma bostad anses bostaden vara er gemensamma egendom även om bara du står som ägare. Därmed ska den vara en del av bodelningen om ert förhållande upphör eller om du avlider.

Om du sedan tidigare äger en bostad och inleder ett samboförhållande med någon som flyttar in i din bostad så blir inte bostaden samboegendom. Det innebär att om ert förhållande upphör eller om du avlider så kommer inte bostaden att övergå till din sambo (såvida ni inte skrivit ett testamente om att den ska göra det). Det är din egendom.

Vill du och din blivande sambo att båda står på bolånet ska ni kontakta banken för att göra en ansökan om att gemensamt stå på lånet. För att bli gemensamma ägare av bostaden kan ni gå tillväga på olika sätt, ni kan till exempel upprätta ett köpeavtal eller gåvobrev. Innan ni gör detta så bör ni kontakta en jurist eller annan sakkunnig eftersom det kan ha vissa skattekonsekvenser.

Det är alltid bra att vända sig till en jurist eller advokat med anledning av samboförhållandet för eventuellt upprättande av testamente och om sambolagen ska avtalas bort.

Om ni gifter er

Om du innan giftemålet äger en bostad själv och står på lånet själv så kommer den att ingå i giftorätten (vid till exempel en skilsmässa) såvida ni inte skriver äktenskapsförord om att den ska vara din enskilda egendom. En bostad som är enskild egendom, enligt äkenskapsförord, och nyttjas som gemensam kan tilldelas den som bäst behöver den. Kontakta en jurist, advokt eller sakkunnig för att få vet mer.

Vill ni att bostaden ska ägas av er gemensamt och att ni ska stå på lånet gemensamt kontaktar ni föreningen (om det är en bostadsrätt) i fråga om ägandeskapet. Oavsett om det är en bostadsrätt eller villa bör ni kontakta en jurist, advokat eller annan sakkunnig gällande ägandeskapet eftersom det kan ha skattekonsekvenser. Kontakta banken och meddela att ni gemensamt vill stå på bolånet så kommer de att göra en bedömning av det.

Om ni skiljer er

Om ni ska skilja er och ni beslutar er för att någon av er vill behålla bostaden som ni båda står som låntagare på bör ni börja med att räkna på om den som vill bo kvar ekonomiskt klarar av det. Att gå från att ha två inkomster till att endast en ska klara boendekostnaderna kan vara en stor omställning. Den som vill ta över lånet måste kontakta sin bank för att ansöka om övertag av lån. Banken kommer då göra en bedömning om denne har möjlighet att stå för lånen själv.

Ni kommer att behöva upprätta en bodelning där både bostaden och lånen tas i beaktande. Kontakta olika mäklare eller värderingsmän för att få utlåtanden om värdet på bostaden. Värdet kommer att vara en del av bodelningen för att veta vem som har rätt till vad vid separationen. Vänd er till en jurist, advokat eller annan sakkunnig för att få hjälp med det.

Om ingen vill behålla bostaden måste ni sälja den och vinst eller förlust delas mellan parterna enligt överenskommelse.

Om någon av er avlider