Låna

Förbered bostaden inför visning

På visningen har du tillfälle att visa upp din bostad och locka spekulanter. Du behöver bland annat fundera över hur du får dem intresserade av att köpa just din bostad. Vad är viktigast när du visar upp din bostad?

3 viktiga saker att tänka på

  • Förbered så mycket som möjligt innan det är dags att annonsera för försäljning.

  • Ordning och reda är a och o, både på visning och vid fotografering.

  • Tänk igenom vilka typer av visningar du tror passar bäst för dig och din bostad. Lyssna på mäklarens tips.

Vi frågade ett antal mäklare vilka små saker säljaren själv kan göra för att öka priset på bostaden vid försäljningen och fick dessa svar:

  • Städa noggrant, rensa och laga de små saker som är trasiga. Har du till exempel renoverat bostaden tidigare men ännu inte fäst listerna, se till att göra det. Första intrycket av bostaden är det viktigaste, såväl utvändigt som invändigt.
  • Köp färska blommor
  • Rikta ljus och lampor så att rummen lyses upp och visas från sin bästa sida.
  • Måla och/eller sätt upp nya tapeter för att fräscha upp.

Så här säger några av mäklarna:

Ta hjälp av mäklare och fotograf i hur du bäst ska förbereda din bostad för fotografering och visning. De har lång erfarenhet, har sett många bostäder och är opartiska i utseendet av bostaden. Du kan t o m vara med vid fotograferingen och hjälpa fotografen för att få till snygga bilder.

ERA Bomäklarna i Norrköping och Umeå

Om du inte har tid och ork att städa själv inför fotografering och visning så anlita en städfirma. 

Monica Norrgård, ERA Bomäklarna i Umeå

Förbered men lägg ut när det passar bäst

När du valt mäklare kan förberedelserna börja. Ni kan göra klart fotografering och objektsbeskrivning. När mäklaren har förberett allt så går det snabbt att få ut bostaden till försäljning när du är redo.

De vanligaste försäljningskanalerna är:

  • Tidningen, bland bostadsannonserna
  • På mäklarbyråns hemsida
  • I mäklarbyråns skyltfönster
  • Hemnet, Booli, Blocket
  • Du kan själv dela annonsen i sociala medier

Vilka som är lämpliga för din bostad bestämmer du ihop med mäklaren. Stäm av med mäklaren vad som ingår och inte i mäklararvodet, så att du inte får några otrevliga överraskningar efteråt.

Hur hittade du din nuvarande bostad?

glödlampa

Tips!

Sprid din bostadsannons i sociala medier så ökar du chansen att fler ser den. Många i vår kundundersökning uppgav att de hittade sin bostad via vänner och familj, så det är ett bra sätt att sprida ryktet om din försäljning via sociala medier. Varför inte utlysa en tävling och belöna den som lyckas hitta en köpare åt dig via sociala medier?

Objektsbeskrivning

Objektsbeskrivningen är en skriftlig beskrivning av din bostad. Den ska innehålla uppgifter som yta, rumsbeskrivning, driftskostnader och så vidare, men också bra bilder som visar din bostad på ett rättvist och attraktivt sätt.

Objektsbeskrivningen skrivs av mäklaren men det är du som är ansvarig för vad som står i den. Innan objektsbeskrivningen publiceras av mäklaren så ska du bli tillfrågad att läsa igenom den. Har du några synpunkter ska du diskutera dem med mäklaren. Om något är direkt felaktigt i beskrivningen kan du bli skadeståndsskyldig.

Energideklaration

Styling inför fotografering och visning

Det är viktigt att bostaden är städad och iordninggjord inför fotografering och visning. Vill du göra iordning bostaden själv går det bra men ta då gärna hjälpa av den checklista som mäklarna brukar tillhandahålla. Checklistan innehåller ”att göra-saker” inför fotograferingen. Följer du den får spekulanterna ett bättre intryck av bostaden vilket kan öka chansen till en lyckad försäljning.

Några generella tips:

  • Rensa bort så mycket som möjligt utan att göra det opersonligt. Särskilt fotografier på nära och kära är bra att ta bort.
  • Tänk på att under visningen kommer spekulanterna även att öppna skåp och lådor, så se till att även dessa är i ordning.
  • Vädra gärna innan visningen, men använd inte konstgjorda dofter. Då är det lätt att tro att du vill dölja något.
  • Rensa avlopp så att vatten rinner bra.
  • Finns det små förbättringar du kan göra? Som till exempel att byta ut ett rangligt handtag eller måla en skavd list.
  • Är det sommar och du har en fin tomt – lägg lite tid på att få ordning även utomhus.
  • Är det vintertid och du ska sälja ett hus – se till att det är skottat och sandat – det ger ett positivt intryck.

Det finns även professionell hjälp att få i form av "homestylister" som hjälper till att få bostaden stylad inför fotografering och visning. Att anlita en professionell stylist kan öka chanserna till en lyckad försäljning.

En stylist kan hjälpa till med allt från rådgivning till att både hyra in möbler och göra all förberedelse inför fotografering och visning.

De bor inte i bostaden så de ser den med nya ögon och kan bland annat hitta lösningar på möblering som du själv inte hade tänkt på.

Många mäklarbyråer samarbetar med homestylister, så är du intresserad kan du prata med mäklaren.

glödlampa

Tips!

Om du vill spara pengar, är händig eller tycker det är skoj att fixa – ta hjälp av en stylist med enbart rådgivning. Du får då tips vad du kan göra, till exempel hur du kan möblera om och vad du borde rensa bort för att skapa rymd eller så mycket känsla som möjligt. Kostar mindre men du får göra stylingen själv.

Så här säger några mäklare som vi har pratat med:

Om du känner att du inte har kunskapen/känslan själv, ta hjälp av proffsen. Styling lönar sig, oavsett om du gör det själv eller tar hjälp utifrån.

Saki Carapanos, Södermäklarna i Stockholm

Homestyling passar alla! Det blir lätt att man förälskar sig i sitt eget boende och ibland behöver man idéer utifrån.

Isabella Karaszi, ERA Håkan Sköld Fastighetsbyrå i Malmö

Visning av din bostad

Du bestämmer med mäklaren när visningen ska ske. Det vanligaste är att den sker under en helg och kanske ytterligare en kväll under kommande vecka. Visningstiden är oftast tänkt att vara 1-2 veckor efter att den lagts ut till försäljning.

Under visningen är mäklaren ansvarig och har oftast en lista där intresserade skriver upp sig. Säljaren är inte med på själva visningen. Du blir däremot informerad om hur visningen har gått direkt efteråt. Kommer det för få personer på visningen kan det bli aktuellt med fler visningar.

Det finns olika typer av visningar.

  • Öppen visning är mer som drop-in och är vanligt förekommande, särskilt i storstäderna. Visningen brukar pågå en eller några timmar och den är öppen för alla.
  • Förhandsvisning är vanligt i storstäderna där trycket på bostäder är högt. Den innebär att mäklaren arrangerar en visning innan den öppna visningen. Den arrangeras oftast för kunder som finns i mäklarens register eller om många spekulanter har föranmält intresse. Förhandsvisning utannonseras ibland inte i förväg.
  • Privat visning funkar så att spekulanten får en enskild visning av bostaden. Den kan genomföras separat eller i mindre grupper. Visningen utannonseras inte utan endast i överenskommelse mellan mäklare och spekulant.
  • Bokad visning (även kallad anmäld visning) är också en öppen visning men spekulanterna anmäler sig till mäklaren i förväg. Mäklaren har då bättre koll på hur många och vilka som besöker visningen.

Det är upp till dig vilken typ av visningar du vill tillhandahålla.

Inför visningen är det bra om du har städat och gjort fint. Försök sträva efter att ha bostaden i samma skick eller bättre än när den fotograferades. Detta eftersom det ofta skapar ett bättre intryck hos spekulanterna. Följ återigen den checklista som mäklaren gett dig.