Låna

Så fungerar ett lånelöfte

När du ska buda på en bostad behöver du ha ett lånelöfte. Det är en trygghet för dig, säljaren och mäklaren. Ett lånelöfte visar att banken gjort en bedömning av hur stort lån du har råd med och att du har möjlighet att köpa en bostad till ett visst pris ifall du vinner budgivningen.

4 saker att tänka på kring lånelöftet

  • Ett lånelöfte är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Med lånelöftet vet du vad din ekonomi klarar och vad du har att röra dig med.

  • Ett lånelöfte hos SBAB är giltigt i tre månader.

  • Du kan behöva visa upp var din kontantinsats kommer ifrån, t.ex. säljkontrakt eller gåvobrev.

  • Tänk på att ett lånelöfte inte är samma sak som att banken har sagt ok till att finansiera bostaden du vill köpa. Därför behöver du kontakta oss på SBAB när du gått in i din första budgivning.

Så fungerar ett lånelöfte

Ett lånelöfte säger att du eller hushållet har de ekonomiska förutsättningarna för att köpa bostad till ett visst pris. Man kan säga att det är ett förhandsbesked gällande din kreditförmåga.

Det säger till exempel hur mycket du kan låna och vilken månadsavgift eller driftskostnad din ekonomi klarar av. Ofta behöver dina inkomstuppgifter styrkas. Därför behöver du kunna skicka in kompletteringar som anställningsintyg och kopior på dina senaste lönespecifikationer. Lånelöftet är inte knutet till en specifik bostad utan anger vilka ramar du har.

Ett lånelöfte är inte en låneansökan. När du lagt ett första bud på en bostad behöver du ringa oss på så att vi kan gå igenom uppgifterna i lånelöftet. Du får då ett godkänt lånelöfte att tryggt gå hela vägen med i den första men också i eventuellt kommande budgivningar.

Vinner du budgivningen behöver du ringa oss innan du skriver kontraktet. Då omvandlar vi ditt lånelöfte till en låneansökan samt gör en bedömning av bland annat bostadens skick, föreningens årsredovisning och hur mycket bostaden kostar.

Lånelöftet gäller enbart under förutsättning att dina ekonomiska förutsättningar inte förändras, det vill säga att du inte gått ned i lön eller ökat dina utgifter.

Ett lånelöfte är giltigt under en begränsad tid. Tiden varierar mellan bankerna så kolla hur länge ditt lånelöfte är giltigt. Hos oss på SBAB är ett lånelöfte giltigt i 3 månader från det att du ansöker.

Hur skaffar du ett lånelöfte hos SBAB?

Vi på SBAB har en enkel ansökan där du får besked direkt på skärmen.

glödlampa

Tips!

Lämna utrymme i ditt lånelöfte och sök bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Ofta blir det budgivning och det är enklare för dig att i förväg veta att du har utrymme att lägga bud utan att behöva kontakta banken vid varje enskilt tillfälle. Det finns inga krav på att du behöver låna mer för att du har ett högre lånelöfte.