Låna

Så fungerar en budgivning

Det finns nog lika många budgivningsstrategier som det finns budgivningar. Troligtvis kan ingen kan säga vilken taktik som är bäst. Men en sak som aldrig är fel är att förbereda dig väl innan du ger dig in i en budgivning.

4 saker att tänka på vid budgivning

  • Sätt en maxgräns innan du ger dig in i en budgivning. Och tänk till noga om du funderar på att överstiga den.

  • Du behöver ett lånelöfte när du ger dig in en budgivning. Du kan behöva visa var din kontantinsats kommer ifrån, t.ex. säljkontrakt eller gåvobrev.

  • Ett bud är inte bindande för varken köpare eller säljare förrän kontraktet är påskrivet.

  • När du går in i en budgivning, kontakta din bank för att stämma av.

Innan budgivningen

Om du ska låna pengar till bostadsköpet behöver du ett lånelöfte för att kunna lägga bud. Det är ett sätt för mäklaren och säljaren att veta att du verkligen är en seriös köpare. Samtidigt är det en trygghet för både dig och säljaren att affären går till på ett tryggt sätt. Ett lånelöfte är ett besked från banken om att de har gjort en bedömning av hur stort bolån du har råd med.

Vi på SBAB har en enkel lånelöftesansökan där du får besked direkt på skärmen.

glödlampa

Tips!

Var förberedd med ett lånelöfte som redan från början tar höjd för budgivning så att du kan lägga ett snabbt bud när du känner att det är läge för det.

Hur mycket kan du ge?

Sätt en maxgräns och gå inte högre utan att tänka igenom det noga. Det är lätt att ryckas med i en budgivning och plötsligt kan du ha lagt ett högre bud än vad du egentligen hade tänkt.

Ta hänsyn till hela din ekonomi – glöm inte att du ska ha en buffert för oförutsedda utgifter, till exempel om kylskåpet går sönder eller värmepannan behöver bytas.

Fördelen med att i förväg sätta ett maxtak är att du då också vet exakt hur stor kontantinsats du behöver lägga. För varje bud du lägger ökar också kontantinsatsen. Liksom även den framtida månadskostnaden för dina lån.

Tänk på att när hjärtat får tala måste ändå plånboken få vara med i dialogen.

Så här mycket kostar det att höja ett bud

När du höjer ett bud ökar både månadskostnaden som du ska betala till banken och storleken på kontantinsatsen.

Hur funkar en budgivning?

En budgivning börjar med att mäklaren kontaktar dem som anmält sitt intresse på visningen. Självklart kan du kontakta mäklaren och säga att du är intresserad av att lägga bud även om du inte anmält ditt intresse på visningen.

En budgivning är antingen sluten eller öppen. En öppen budgivning är det vanligaste. Det fungerar som en auktion. Budgivningen publiceras på mäklarens hemsida på objektets sida och sker anonymt.

Säljaren, inte mäklaren, bestämmer hur länge en budgivning ska pågå och vem som får köpa bostaden. Det är inte säkert att säljaren väljer den som lagt det högsta budet. Det kan finnas andra faktorer som spelar in. Det skulle till exempel kunna vara så att säljaren väljer att sälja till någon som kan flytta in ett visst datum för att detta är viktigare än att sälja till det högsta budet. Ibland kan det vara så att ett bättre inflyttningsdatum fungerar som en ”höjning” av budet.

Vilken budgivningstaktik är bäst?

Det finns många tankar kring vilken taktik du ska ha för att lyckas vinna budgivningen och få köpa bostaden – börja lågt, börja högt, öka med lite, öka med mycket. Vilken taktik som är bäst går inte att svara på. Det finns alltför många faktorer som spelar in, till exempel hur många som är på visningen, hur attraktiv bostaden är, och kanske även orsaken till att bostaden ska säljas eller hur bråttom säljaren har att flytta.

4 av 10 har ingen taktik utan budar på känsla*.

*I en kundundersökning som vi har gjort där 1500 kunder har svarat på frågor om taktik.

Några taktiktips:

  1. Det kan vara smart att ha sitt tak precis ovan ett jämnt 100 000- eller 50 000-tal då många hoppar av vid jämna belopp.
  2. Funderar du på att ge dig in i slutet på en budgivning - försök få mäklaren att berätta hur länge budgivningen är tänkt att pågå och om det finns några speciella önskemål (undantaget de ekonomiska) från säljaren som du kan tillmötesgå.
  3. Vid öppna budgivningar kan du se andra budgivares beteendemönster (oftast på mäklarens hemsida) och kan anpassa dina bud utifrån hur många som finns kvar och hur mycket de tidigare varit beredda att höja.

Så budar andra i våra storstäder 

Hur högt bud du behöver lägga för att få köpa en bostad beror både på hur många andra som deltar i budgivningen, hur högt mäklaren lagt utgångsbud och framförallt var i landet du vill bo.


På villor:

Område

Antal budgivare i snitt

Antal bud i snitt per villa

Stockholm

3,7

18,6

Göteborg

3,8

15,3

Malmö

3,6

12,2


På lägenheter:

Område

Antal budgivare i snitt

Antal bud i snitt per lägenhet

Stockholm

3,4

13,5

Göteborg

2,8

9

Malmö

2,6

7,3


Skillnaden mellan utropspris och sista publicerade bud:

Område

Villa

Lägenhet

Stockholm

12,2 %

14,1 %

Göteborg

8,9 %

8 %

Malmö

7,6 %

6,9 %

Källa: Booli, 2021

 

glödlampa

Tips!

Behåll din taktik för dig själv. Berätta inte för någon vad du är beredd att ge i slutändan eller hur långt ditt lånelöfte sträcker sig. Du har ingen skyldighet att berätta för mäklaren hur mycket du har lånelöfte på.

Har du vunnit budgivningen?

Vinner du budgivningen måste du kontakta banken innan du skriver kontraktet så att banken kan göra om ditt lånelöfte till en låneansökan. Då kommer banken kontrollera objektsbeskrivningen och även föreningen (för bostadsrätter) för att kontrollera att de vill låna ut pengar till den specifika bostaden. På så sätt säkerställer du att du har möjlighet att köpa just den bostaden du har vunnit budgivningen på.

Fördjupning

Utgångspris och acceptpris

Utgångspris är det pris som säljare och mäklare kommit överens om ska presenteras vid annonsering. Priset bör avspegla ett ungefärligt värde på bostaden utifrån tidigare försäljningar av liknande bostäder och en rekommenderad nivå för var en budgivning kan starta. Det är dock ofta så att det slutgiltiga priset blir ett annat än utgångspriset. Det är ok att lägga ett bud såväl under som över utgångspris, men det är säljaren som bestämmer till vem och till vilket pris som bostaden ska säljas.

Acceptpris, eller accepterat pris, kallas det pris som säljaren accepterar som slutpris. Precis som för utgångspris så bör acceptpriset avspegla ett ungefärligt värde på bostaden utifrån tidigare försäljningar av liknande bostäder. Acceptpris är vanligt i Stockholm och Göteborg.

Det är helt ok att lägga ett bud som är lägre eller högre än acceptpriset. Det kan bli budgivning även om säljaren valt att använda sig av acceptpris. Acceptpris innebär inte att säljaren måste sälja bostaden. Säljaren kan precis som köparen dra sig ur innan kontrakt är skrivet.