Vad är en buffert?

En buffert är pengar du sparar för oförutsedda händelser, ofta lättillgängligt på ett sparkonto. Man kan se på bufferten som en ekonomisk krockkudde. Det är pengar som du ska använda när diskmaskinen går sönder, om tandläkarräkningen blir ovanligt hög eller om bilen inte startar. Det är svårt att förbereda sig helt för det oförutsedda, men genom att ha en buffert kan du stå bättre förberedd ekonomiskt den dagen något oväntat sker. Här kommer tre tips till dig som vill komma igång med ett buffertsparande.

1. Hur mycket behöver jag spara i buffert?

Många undrar hur stor buffert man behöver. Det kan man inte veta exakt. Det är ju det som är utmaningen, man vet inte vad för oväntade utgifter som kan komma. Hur stor bufferten behöver vara beror till exempel på hur stora omkostnader du har och hur länge du vill klara dig om inkomsten försämras. Via SBAB:s tjänst Bufferthjälpen kan du få hjälp att räkna ut hur stor buffert du bör ha.

Försök komma i gång med ditt buffertsparande så snart du kan och sätt ett rimligt sparmål. Tänk på att ett litet sparande är bättre än ingenting alls. Risken med ett allt för tufft sparmål är att det avslutas i förtid.

2. En stående överföring för ditt sparande

Ha en stående överföring varje månad till ett särskilt sparkonto avsett för din buffert. På så vis dras pengarna direkt från lönekontot vilket minskar risken att du glömmer att sätta över pengarna och använder dem till annat. Genom att ha bufferten på ett eget sparkonto blir tröskeln att använda dem lite högre och du minskar också risken att förväxla dem med pengar som är tänkta att användas för andra ändamål.

Här kan du läsa mer om vårt sparkonto och hur du kommer i gång med ditt sparande.


3. Ska placeras tryggt och lättillgängligt

Själva poängen med bufferten är att den kan användas när något oförutsett sker. Därför behöver pengarna vara lätt tillgängliga. Ett tips är därför att placera pengarna på ett sparkonto med ränta, fria uttag och insättningsgaranti, där du kan sätta in och ta ut pengar när du vill. På ett sparkonto kan pengarna inte sjunka i värde, till skillnad från om du skulle investera dem i aktier eller fonder, vilket är tryggt om du plötsligt behöver dem.Linda Hasselvik
Privat- och boendeekonom, SBAB

Öppna ett sparkonto med ränta

Sparpengar ska få chansen att växa tryggt från första kronan. Det är därför du får ränta och insättningsgaranti på ditt sparkonto hos oss. Fria uttag och noll i avgift gäller alltid!

För dig som redan har ett sparkonto hos oss

I vår app och internetbank kan du se ditt saldo och smidigt göra överföringar.