Låna

Dags att sälja hus eller bostadsrätt?

Att bestämma sig för att sälja sin bostad är ett stort beslut och det är många tankar och funderingar. När ska jag sälja? Hur mycket kommer jag att få för den? Ska jag sälja eller köpa först?

Två viktiga saker att tänka på

När ska du sälja din bostad?

Det är inte så lätt att säga när under året det är bäst att sälja sin bostad. Det är flera saker som spelar in. Till exempel om du har tidspress på dig att sälja, och var i landet du bor.

Under maj, augusti och september säljs det flest bostäder, vilket innebär att utbudet är som störst då. Vid de tillfällen det är många bostäder ute till försäljning kan det kanske krävas att din bostad har något extra för att fånga intresset hos köparna.

Om utbudet däremot är mindre så har du större möjlighet att du får du mer betalt. Detta är något som bekräftats av flera mäklare när de blivit tillfrågade. Rådgör gärna med olika mäklare om vad de tror är bäst för just dig.

Så här säger några av mäklarna

Har du möjlighet att välja när du ska sälja, ska du göra det när din bostad har minst konkurrens från liknande bostäder. Faktum är att sälja mitt i sommaren kan vara ett genidrag, utbudet är jättelågt. 

Christian Lundin, VD på Lundin Fastighetsbyrå i Göteborg

Är du endast ute efter att få rekordbra betalt ska du sälja när utbudet är som lägst, sommar eller kring nyår är tider när mäklarna själva säljer sina bostäder.

Henrik Rundgren, Vice VD på Notar Sverige i Stockholm


Vad är bostaden värd?

glödlampa

Tips!

Bevaka hur marknaden går i området där du säljer för att på så sätt få en fingervisning om du bör sälja eller köpa först.

Om du har bolån