Du kan gå på visning av många olika anledningar, till exempel för att lära dig hur visningar funkar, för att kolla marknaden eller lära känna ett område.
När du tittar på något du verkligen är intresserad av och som du vill köpa finns en del saker som är bra att ha koll på.
Du kan få en uppfattning om vad bostaden är värd genom att kika på tidigare försäljningar i området. Du kan till exempel:
Det finns många delar att kolla igenom när du är intresserad av en bostad.
Börja med att kolla lite snabb fakta om bostaden. Du hittar den när du klickat dig in på bostaden på Hemnet, Booli eller Blocket Bostad. När du sen vill få ännu mer information är det dags att läsa hela objektsbeskrivningen och årsredovisningen.
I objektsbeskrivningen beskriver mäklaren bostaden, de olika rummen, material på ytskikt och så vidare. Objektsbeskrivningen brukar finnas publicerad på webben. Där hittar du också oftast årsredovisningen.
Kolla fakta om bostaden
Tänk långsiktigt. Ta reda på om det är några projekt planerade i området som kan påverka din levnadsstandard och framtiden. T ex kan kommunen ha plan att bygga en stor väg i närheten m. m. Information om sådana projekt kan du hitta på kommunens hemsida eller genom att ringa till dem.
För dig som är intresserad av en villa finns det några viktiga saker att kolla igenom. Det viktigaste är objektsbeskrivningen. Men det kan även finnas bifogade dokument om bostaden, som till exempel besiktningsprotokoll och energideklaration.
Finns det ytterligare dokument att ta del av bör du även läsa igenom dem för att kunna bilda dig en uppfattning och ställa frågor till mäklaren på visningen.
På Booli kan du bevaka och få information om när intressanta bostäder läggs ut till försäljning.
Årsredovisning – bostadsrätt
Genom att läsa årsredovisningen kan du bilda dig en uppfattning om hur bra (eller dålig) föreningen är. Låg avgift till föreningen tyder oftast på att föreningen är äldre, vilket kan vara bra eftersom föreningens lån oftast är låga.
En årsredovisning är indelad i olika avsnitt och är viktiga att ha koll på:
Objektsbeskrivning för villa
Genom att läsa objektsbeskrivningen, besiktningsprotokoll och energideklaration kan du bilda dig en bra uppfattning om hur bra (eller dåligt) huset är.
Att kolla lite extra på:
Energideklaration
Energideklarationen är till för att ge dig information om husets energiförbrukning och göra det lättare att kunna jämföra olika hus med varandra. Den innehåller till exempel uppgifter om den uppvärmda arean i huset, energianvändning, åtgärdsförslag för att minska energiförbrukningen samt om radonmätning är gjord eller inte. Energideklarationen ska göras av en oberoende expert och är giltig i 10 år.
Du kan enkelt kontrollera om det hus du är intresserad av har en energideklaration eller inte. Sök energideklaration här.
Energideklarationen ska göras av ägaren vid huset innan försäljningen och ska kunna visas upp vid visningen eller skickas till tänkbara köpare. Energiprestandan ska presenteras i annonsen innan visning. Om det inte har gjorts någon energideklaration på det hus du har köpt har du rätt att göra en på säljarens bekostnad senast sex månader efter tillträdet.
Ansvaret att göra en energideklaration ligger hos bostadsrättsföreningen. Energidekarationens sammanfattning ska finnas på en väl synlig plats i byggnaden, oftast i entrén. Om du inte kan hitta en sammanfattning kolla med mäklaren eller kontakta styrelsen i den förening du är intresserad av.
Driftskostnad för villa
I driftskostnaden ingår kostnader som uppvärmning, försäkring, vatten/avlopp m. m. Det ska framgå i objektsbeskrivningen vad som tagits med i beräkningen av driftskostnaden.
Den driftskostnad som mäklaren uppger är baserad på säljarens uppgifter, vilket innebär att dina driftskostnader kan vara antingen högre eller lägre. Sådant som påverkar hur mycket det kostar är bland annat hur många som bor i bostaden, så fråga gärna mäklaren hur många som bor där idag. Det är också bra att veta att mäklarens uppgifter sällan räknar in hur mycket det kostar att underhålla fastigheten under överskådlig tid.
Den driftskostnad som står i beskrivningen av bostaden och den driftskostnad som banken räknar på kan alltså skilja sig eftersom banken räknar med en viss underhållskostnad. Med underhåll menas mindre reparationer som behöver göras i bostaden på grund av slitage. Banken utgår mer ifrån hur stor bostaden är än hur många som bor där idag.