Låna

Att välja mäklare

När du har bestämt dig för att sälja din bostad är det dags att bestämma hur du ska sälja. Ska du ta hjälp av en mäklare eller känner du att du har koll på det hela och vill gör hela eller delar av jobbet själv? 

De allra flesta anlitar en mäklare. Med en mäklare upplever de större trygghet och att pengarna därför är väl använda, för det är ganska mycket att tänka på.

3 viktiga saker att tänka på

Välj mäklare med omsorg

De allra flesta väljer att anlita en mäklare för att sälja sin bostad. Att välja mäklare är inte så lätt, så därför rekommenderar vi att du kontaktar flera olika mäklarbyråer och bokar möte med dem. Därefter jämför dem och deras villkor. Förtroendet är a och o när du ska anlita någon för att sälja din bostad.

glödlampa

Tips!

Bestäm dig vad du vill få ut av mäklaren rent praktiskt. Vad är viktigast? Vill du ha hjälp med hela försäljningen eller bara delar? Bra bilder? Bra objektsbeskrivning? Billig? Har du tänkt igenom det ökar sannolikheten för att du blir nöjd.

Checklista – välja mäklare

Mäklaren kommer hem till dig för att få en genomgång av bostaden och mer information om området och föreningen om du bor i bostadsrätt eller fastigheten om du bor i villa. Mäklaren berättar vad de har att erbjuda och hur de skulle välja att lägga upp din försäljning. Det är viktigt att gå igenom vad mäklaren vill ha i pris för att sälja bostaden åt dig. Mäklaren kommer sätta ett rekommenderat pris för bostaden efter att ha kollat på prisstatistik på bopriser i området och vägt in skicket på din bostad.

Ibland kan det skilja sig ganska mycket mellan vad olika mäklare säger att de kommer kunna sälja din bostad för. Detta kan bero på olika arbetssätt men också givetvis på att de vill få dig att välja just honom eller henne. Om en mäklare säger att de kommer få ut ett högre försäljningspris än vad andra mäklare har sagt, be då mäklaren tydligt motivera varför de skulle lyckas med det, eftersom det är en viktig aspekt för dig som ska välja.

Det är viktigt att komma ihåg att det är du som väljer mäklare och det är du som säljer bostaden. Därför är viktigt att du får en god känsla för och bra kontakt med mäklaren.

Mäklaren:

  • förmedlar bostaden
  • ska vara en opartisk mellanhand mellan dig som säljare och köparen

När du bestämt dig för en mäklare tecknar ni ett förmedlingsuppdrag som ger mäklaren ensamrätt att förmedla bostaden i upp till 3 månader (om ni inte kommit överens om något annat). Skulle du ändra dig och vill ha en annan mäklare måste du tänka på den avtalstid ni avtalat om.

Blir din bostad inte såld behöver du inte betala någon provision till mäklaren. Provision ska endast betalas när din bostad har sålts.

glödlampa

Tips!

Att sälja utan mäklare

Givetvis går det att sälja din bostad utan hjälp från en mäklare men tänk på att om du exempelvis behöver ett överbryggningslån från SBAB behöver även försäljningen skötas av en mäklare. 

Delvis eller helt privat

Delvis privat

Kan innebära att mäklare, jurist eller bank hjälper till att utforma kontraktet medan du sköter annat.

  • Tidskrävande, du sköter visning och budgivning själv.
  • Trygghet, du får hjälp att utforma ett juridiskt bindande kontrakt.
  • Kostar mindre än att anlita en mäklare för fullständig förmedling.

Helt privat

Du sköter allt själv. Allt från fotografering och annonsering till kontraktskrivning och tillträde.

  • Tidskrävande, du gör allt själv.
  • Kräver att du har god kunskap om utformning och innehåll i juridisk bindande kontrakt.
  • Om du har koll sparar du pengar, då du inte betalar mäklararvode.

Bestämmer du dig för att sälja utan en fullständig mäklarförmedling är det viktigt att du kontaktar din bank där du tänkt belåna din nya bostad (om du köper en ny) eftersom de kan ha vissa krav på hur din försäljning ska gå till.

Belånar du din nya bostad hos SBAB och behöver hjälp med överbryggninglån så har vi kravet att din försäljning ska ske genom en fullständig mäklarförmedling. Mäklaren garanterar då och tar ansvar för att allt går rätt till, till exempel säkerställer mäklaren att ägandeskapet på rätt sätt går över till den nya ägaren.