Hemkunskap!
Jättebra vetande för dig som ska köpa boende.
Bostadsrätt
- Äger en del av föreningen och betalar månadsavgift till den
- Ansvarar för inre förändringar, medan föreningen ansvarar för yttre underhåll
- Mindre överlåtelse- och pantsättningsavgift betalas till föreningen
Vad är ett lånelöfte och hur funkar det?
Ett lånelöfte är ett förhandsbesked om hur mycket du får låna för att köpa bostad, och är baserat på din nuvarande situation och inkomst. Ett lånelöfte är bra att ha innan du börjar buda på bostäder.
Med ett lånelöfte hos oss kan du enkelt få koll på din månadskostnad och själv anpassa ditt lånelöfte efter de bostäder du kollar på just nu. Räkna och uppdatera ditt lånelöfte direkt i appen eller internetbanken.
Vad är amortering?
Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader. Amortering kan ses som en form av sparande och det kan bidra till att du blir mindre utsatt när räntorna stiger eller om din inkomst minskar. Om du har en hög belåningsgrad bidrar amorteringar också till att du minskar risken för att ditt bolån ska bli högre än värdet på din bostad vid ett större bostadsprisfall.
Sälja eller köpa först?
Det finns flera parametrar att hålla koll på – vi har listat några:
Om du säljer först
- Planera långt frånträde (3–6 månader) för att ha tid att hitta ny bostad
- Fundera på tillfälligt boende om du inte hittar nytt direkt
- Planera förvaring av ägodelar under övergångsperioden
- Möjlig kostnad för ränteskillnadsersättning om du löser bundna lån innan inflyttning i ny bostad
Om du köper först
- Planera långt tillträde (3–6 månader) för att ha tid att sälja nuvarande bostad
- Förbered allt för försäljning (mäklare, fotografering, prospekt) innan köpekontrakt på ny bostad
- Risk för avtalsbrott och skadestånd om du inte säljer din bostad
- Osäkerhet kring försäljningspris påverkar kontantinsats för ny bostad
- Ta med räntevillkor på bundna bolån till ny bostad för att undvika ränteskillnadsersättning, förutsatt att lånet är lika stort eller större
- Överbryggningslån kan behövas om du flyttar in innan försäljning är klar, vilket återbetalas vid försäljning. Läs mer här.
Bra att veta: Om du planerar att köpa först med ett bolån hos oss, tänk på att vi behöver ha ett påskrivet säljkontrakt 14 dagar innan du tillträder nya bostaden.
Ska du köpa din allra första bostad? Vi har massor med bra grejer för att göra det enkelt och tryggt för dig när du ska köpa din första bostad. Läs mer här.
Ett överbryggningslån täcker perioden mellan köp av ny bostad och försäljning av den gamla, med en kort löptid på några månader. Lånet har högre ränta och avgifter än vanliga bolån och kräver köpekontrakt på både den nya och gamla bostaden som säkerhet. Ett överbryggningslån ger samtidigt möjlighet att köpa ny bostad innan den gamla är såld! Läs mer här.
Budgivning i korthet
Har du koll på det viktiga kring budgivning och handpenning?
- Sätt en maxgräns innan du ger dig in i en budgivning. Och tänk till noga om du funderar på att överstiga den.
- Du behöver ett lånelöfte när du ger dig in en budgivning. Du kan också behöva uppvisa var din kontantinsats kommer ifrån, t.ex. säljkontrakt eller gåvobrev.
- Ett bud är inte bindande för varken köpare eller säljare förrän kontraktet är påskrivet
- Om ditt bud är ledande eller om det börjar dra ihop sig för kontraktskrivning – kontakta din bank innan för att gör en bedömning av bostaden och få ditt lån slutgiltigt beviljat
Handpenning, hur funkar det?
När du köper en ny bostad behöver du oftast betala en handpenning. Det är en förskottsbetalning av köpet, och syftet är att du försäkrar säljaren av bostaden att du kommer fullfölja köpet.
Inflytt
Det finns en del att tänka på innan det är dags att flytta in soffan, tv:n och allt det andra.
- Välja rörlig eller bunden ränta?
Vår chefsekonom Robert Boije ger sina bästa tips för hur du ska tänka. Läs tipsen här. - Hemförsäkring – vi hjälper dig!
Vid köp av bostad behöver du en hemförsäkring. Teckna en redan innan det är dags för inflytt. Läs mer om hemförsäkring. - Funderar du på att renovera?
Det är många som vill renovera vid tillträde och det finns olika finansieringsalternativ, t.ex. kan du höja ditt befintliga bolån eller välja ett privatlån.
Livet i en bostadsrättsförening
Föreningens nyckeltal?
Att skumma igenom en årsredovisning kan kännas lite knepigt. Vad ska man titta efter? Vi har gjort jobbet lite enklare genom att sammanfatta de viktigaste nyckeltalen, alltså vad du ska kika lite extra på när det kommer till föreningens ekonomi. Läs mer här.
Föreningens underhållsplan?
I underhållsplanen ska det framgå om föreningen står inför några större renoveringar, vad de i så fall kommer att kosta och ofta även hur de ska finansieras. Finns inte medel i kassan eller i tillgångar i balansräkningen så kanske föreningen räknar med att ta upp nya lån för det. De flesta föreningar sätter årligen av pengar till en så kallad underhållsfond.
Livet i villa
Det finns självklart massor att tänka på vid ett villaköp, det skiljer sig ganska mycket i jämförelse med en bostadsrätt. Här är några saker!
Kolla energiklass
Villors energikostnader kan variera mycket. Villans energiklassificering ger en fingervisning om energiförbrukningen, där faktorer som uppvärmningskälla och byggnadsår påverkar. Läs mer här om du funderar på din villas förbrukning och vad du kan göra för att sänka den.
Spara allt du gör i en villahandbok
Det kan låta lite onödigt, men det är bra att samla t ex färgkoder eller datum för senast fasaden målades om på en plats. Bra för både för dig och för en eventuell nästa ägare.
Buffertsparande och villa hör ihop
Att bo i villa innebär i regel fler kostnader än en bostadsrätt. Se därför till att spara kontinuerligt varje månad till en buffert för både det väntade och det oväntade. Här kan du läsa om dina sparalternativ med ränta hos oss.
När du ska köpa eller sälja bostad kan du stöta på en hel del krångliga ord. I den här ordlistan reder vi ut begreppen.