Bolån vid köp — så funkar det

Vi är experter på bolån och hjälper dig genom hela processen. Här går vi igenom hur det funkar.

3. Logga in för att se och anpassa ditt lånelöfte i vår smarta lånelöftestjänst.

Sveriges nöjdaste bolånekunder

Vi är löjligt glada och stolta över att våra kunder är så nöjda i år igen – Sveriges nöjdaste till och med, enligt Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning 2021.

Så här gör du – del för del

1. Se hur mycket du kan låna och ansök om lånelöfte

Börja med att räkna ut hur mycket du kan låna för att se hur mycket du har råd att köpa en bostad för. Du ser direkt vad det kostar och vilken ränta du får. Testa dig fram och se hur din kalkyl påverkas med olika månadsavgifter och kontantinsats. Du kan räkna hur många gånger du vill.


Se hur mycket du kan lånaAnsök om lånelöfte direkt

Lånelöfte – vad är det?

Ett lånelöfte är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Med vårt smarta lånelöfte kan du dock anpassa ditt lånelöfte till olika boenden som du är intresserad av. Det gör du enkelt i internetbanken efter att ditt lånelöfte beviljats.

Med lånelöftet vet du vad din ekonomi klarar och vad du har att röra dig med, och det baseras på uppgifterna som du själv anger i ansökan. Därför är det viktigt att du redan från början uppger riktiga uppgifter i ansökan, exempelvis om din inkomst och antal barn i hushållet.

Lämna utrymme i ditt lånelöfte och sök bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Det finns inga krav på att du behöver låna mer för att du har ett högre lånelöfte.

Hos oss ansöker du alltid om lånelöftet digitalt.

Vad krävs för att få låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000 och 10 000 000 kronor och upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % behöver du ha i kontantinsats. Dessutom är det krav på att:

 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Minst en låntagare har en stadigvarande inkomst
 • Du inte har några betalningsanmärkningar

Kontantinsats - hur funkar det?

Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats och är den del du måste betala med egna medel. Det kan vara pengar du fått från en bostadsförsäljning, som du sparat, arv eller gåva.

Om du inte har hela kontantinsatsen kan vi i vissa fall hjälpa till med ett privatlån som en del av kontantinsatsen. Privatlånet får då maximalt utgöra 10 % av bostadens pris. Hur mycket du slutligen kan låna avgörs av dina ekonomiska förutsättningar.

Tips!

 • Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på hur mycket du kan lägga i kontantinsats.
 • Räkna ut hur mycket du behöver betala i kontantinsats beroende på hur stort och i vilket område du vill bo i med Kontantinsatskollen.

Lagfart och pantbrev – hur funkar det och vad kostar det?

Lagfart är ett ägandebevis när du köper en villa. Ansökan skickas in till Lantmäteriet. Lagfartskostnaden är en så kallad stämpelskatt och är 1,5 % av antingen priset på bostaden eller taxeringsvärdet (högsta av dessa) samt 825 kronor i expeditionsavgift.

Du kan inte låna till lagfartsavgiften utan behöver betala den med egna pengar efter köpet. 

Mer om lagfart


Pantbrev är säkerheten för bolånen som finns på villan.
Vid försäljning följer alltid pantbreven med villan till nya ägaren, utan kostnad. Behöver du låna mer pengar än vad som redan finns i pantbrev behövs nya pantbrev. Lantmäteriet tar ut en kostnad för nya pantbrev på 2 % av värdet på det nya pantbrevet samt 375 kronor i administrationskostnad.

Du kan inte låna till pantbrevsavgiften utan behöver betala med egna pengar efter köpet. 

Mer om pantbrev


Om du vill ha hjälp med lagfart och pantbrev tar vi på SBAB ut en administrativ kostnad
på 750 kronor, utöver de kostnader som Lantmäteriet tar ut.

Varför har ett privatlån lagts till på mitt lånebelopp när jag räknar?

När du räknar på hur mycket du kan låna får du ange hur mycket du kan tänka dig att lägga i kontantinsats. Vi presenterar sen utifrån din kontantinsats och dina övriga ekonomiska förutsättningar ett preliminärt maximalt lånebelopp för dig.

I det preliminära lånebeloppet inkluderar vi i vissa fall ett privatlån om det finns utrymme för det i din ekonomi. Men du avgör själv om du behöver ett privatlån, och vilket belopp du slutligen behöver låna för att köpa en bostad.

2. Ansök om lånelöfte

Med SBAB:s smarta lånelöfte kan du själv anpassa lånelöftet efter bostäderna du kollar på. Du ansöker alltid digitalt och får svar direkt.

Med vårt smarta lånelöfte kan du:

 • Anpassa lånelöftet efter bostäder du kollar på
 • Se hur mycket du kan buda
 • Ändra kontantinsats, kommun och månadskostnad
 • Se bostäder till salu och kommande försäljningar som passar ditt lånelöfte
 • Få smarta råd och tips i ditt bostadsletande
 • Sköta allt enkelt och smidigt i SBAB-appen eller i internetbanken

Ansök om lånelöfte

Var hittar jag mitt lånelöfte?

När du loggar in internetbanken hittar du lånelöftet under menyalternativet ”Ansökningar”.

I SBAB-appen hittar du ditt lånelöfte under "Boende" eller under "Aktuellt"

Ändra något i lånelöftet – hur gör jag det?

Du kan själv räkna på och anpassa ditt lånelöfte efter de bostäder du kollar på genom att logga in i internetbanken. Där ändrar du själv uppgifter som:

 • Om du söker villa eller bostadsrätt
 • Kommun du letar boende i
 • Kontantinsats
 • Månadsavgift till bostadsrättsföreningen eller boyta för villa

Gör du ändringarna inom 3 månader från det att du gjorde ditt första lånelöfte så tar vi ingen ny kreditupplysning. När du ändrar förutsättningarna för lånelöftet kan du också få nya tips om andra bostäder som kan passa dig.

Det är viktigt att du anpassar ditt lånelöfte om du börjar leta efter andra bostäder som skiljer sig mot de som du först ansökte om. Till exempel om du börjar leta efter bostäder i en annan kommun, om villan du hittat är betydligt större, eller om månadsavgiften till bostadsrättsföreningen är högre.

Om du vill ändra någon annan uppgift än de som du själv kan ändra i internetbanken behöver du kontakta vår kundservice.

Jag kan inte anpassa mitt lånelöfte i internetbanken, varför inte?

Det finns några olika anledningar till varför du inte kan anpassa ditt lånelöfte i internetbanken:

1. Du har i din ansökan valt att behålla befintlig bostad. På grund av tekniska begränsningar kan vi tyvärr inte erbjuda dig som behåller en befintlig bostad att anpassa ditt lånelöfte i internetbanken.

2. Om du har stämt av ditt lånelöfte via telefon med vår kundservice så har vi behövt göra särskilda anpassningar i ditt lånelöfte som gör att vi inte längre kan erbjuda ett smart lånelöfte.Vår kundservice meddelar dig då om du inte längre kan använda det smarta lånelöftet. 


Tips till dig som har en sommarstuga, övernattningslägenhet eller annan bostad
är att lämna utrymme i ditt lånelöfte och söka bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Ofta blir det budgivning och det är enklare för dig att i förväg veta att du har utrymme att lägga bud utan att behöva ansöka om ett nytt lånelöfte vid varje enskilt tillfälle.

Både köpa och sälja – hur funkar det?

Om du både ska köpa och sälja är det bra att tänka igenom din situation utifrån just dina förutsättningar en gång extra. Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på dina möjligheter att låna till en ny bostad. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen kommer du veta exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Tänk på att för ett köp av en villa tillkommer kostnader som pantbrev och lagfart.

Handpenningslån
Oftast behöver du betala handpenning några dagar efter att du skrivit kontrakt för ett nytt boende. Om du behöver kan vi hjälpa dig med ett handpenningslån som du betalar tillbaka på tillträdesdagen. Handpenningen brukar vara tio procent av köpeskillingen (det du köper bostaden för). Pengarna betalas till mäklaren som håller pengarna spärrade tills affären görs upp.

Mer om handpenning och handpenningslån

Överbryggningslån
Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett överbryggningslån. Ofta ska pengarna från en försäljning betala det nya boendet. Men om du inte fått pengarna vid tillträdesdagen kan vi hjälpa till med ett så kallat överbryggningslån. Du betalar tillbaka lånet till oss så snart du fått pengarna från boendet du säljer.

Mer om överbryggningslån


Tips!

 • Om du är osäker på vad du får vid försäljning av din bostad är det dessutom bra om du kan skjuta fram tillträdet till din nya bostad så att du har god tid på dig att sälja.

 • Oavsett om du väljer att köpa eller sälja först kan det vara bra att lägga tillträdet långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att sälja ditt nuvarande boende eller köpa en ny bostad. På så sätt minskar risken att du står med två bostäder en tid.

Hur länge är lånelöftet giltigt?

Ett lånelöfte hos SBAB är giltigt i 3 månader. Du kan enkelt förnya ditt lånelöfte upp till en månad efter att det slutat gälla. Detta gör du genom att logga in internetbanken och signera ändringar i det smarta lånelöftet. Då tar vi en ny kreditupplysning och ditt lånelöfte blir giltigt i 3 månader till.

3. Logga in för att se och anpassa lånelöftet efter bostäder du är intresserad av

När du skaffat lånelöfte hos oss kan du se och anpassa ditt lånelöfte efter bostäder du är intresserad av i vår smarta lånelöftestjänst.

Du kan dessutom ändra vissa delar i ditt lånelöfte. Det kan vara om du har en förändrad kontantinsats, om du tittar på ett boende med högre eller lägre månadsavgift eller boyta samt om du vill ändra kommun du letar bostad i. Logga in för att anpassa ditt lånelöfte så att det blir så korrekt som möjligt.

Logga in till ditt lånelöfte

Behöver jag ringa er?

När du har ansökt om lånelöfte och bestämt dig för att du vill skaffa bolån hos SBAB är det bra om du ringer oss när du kommit så långt att du budar på en bostad.

Vinner du budgivningen måste du ringa oss igen innan du skriver kontraktet, eftersom lånelöftet inte är knutet till en specifik bostad utan endast anger vilka ramar du har att röra dig inom. Då gör vi en bedömning av bland annat bostadens skick, föreningens årsredovisning och hur mycket bostaden kostar.

När väljer jag ränta och bindningstid på mitt lån?

När du använder våra kalkyler eller ansöker om lånelöfte presenterar vi ofta låneerbjudandet med en specifik bindningstid och ränta. Men det är först när ditt lån är helt beviljat och vi har skickat ut alla lånehandlingar till dig som du väljer vilken bindningstid du vill ha på dina lån.

Din ränta sätts sen på utbetalningsdagen för ditt bolån.

När du vunnit en budgivning – ring oss

Om du bestämt dig för att skaffa bolån hos SBAB behöver du ringa till vår kundservice innan du skriver kontrakt. Vi gör då en bedömning av bostaden du vill köpa och slutgiltigt beviljar ditt bolån.

Har du inget lånelöfte än? Ansök om lånelöfte här innan du ringer oss.

Redan skrivit kontrakt?

Om du inte har något lånelöfte hos oss och redan skrivit kontrakt för en bostad – gör en låneansökan här innan du ringer oss. Det gör att vi snabbare och smidigare kan hjälpa dig med att skaffa bolån hos oss.

För dig som ska köpa ny bostad

Bra erbjudande på hemförsäkring från IF när du köper bostad och tar bolån hos oss.

Kostnadsfri juristhjälp för dig som har bolån hos oss.

Grönt Bolån – lägre ränta för dig med energieffektivt boende.

Bytabostadsguiden — Svar på alla dina frågor om att köpa och sälja.

Om du skaffar bolån hos oss

 • Rätt bolåneränta och villkor direkt
  Hos oss sätts räntan utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad. Det innebär att du inte behöver förhandla eller köpa till fler tjänster för att få ner boräntan när du skaffar bolån hos oss. Vi tar heller inte ut någon uppläggningsavgift. Här kan du kan själv räkna fram din bolåneränta.

 • Våra bolånespecialister bryr sig
  Vi är experter på bolån och vill hjälpa dig att göra en bra affär. Ditt bolån ska vara bra, smidigt och tryggt. Tar du bolån hos oss har du tillgång till våra bolånespecialister måndag-fredag 8-19 och lördag 9-16. Vi finns på 0771–45 30 00. Börja gärna med att planera och räkna i vår kalkyl.

Allmän information om bolån

Bankerna som är medlemmar i Svenska Bankföreningen har gemensamt tagit fram allmän information om bolåneprodukter i Sverige. Mer information om SBAB:s bolån finner du på vår webbplats och i den information du får från oss i samband med bolåneansökan och det bindande erbjudandet.

Allmän information om bolån - Svenska Bankföreningen (pdf)