Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Låna

Amortering

Allt du behöver veta om amortering och amorteringskrav.

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. När du amorterar minskar dina räntekostnader eftersom de baseras på hur stort lån du har. Med andra ord, ju mer du amorterar desto lägre blir din räntekostnad.

Våra amorteringskrav

Bolån som är tagna efter 1 juni 2016 och överstiger 50 % av bostadens värde omfattas av amorteringskravet. Det innebär att:

  • Bolån mellan 50-70 % av bostadens värde årligen ska amorteras med ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet.

  • Om belåningen är över 70 % av bostadens värde ska den årliga amorteringen vara 2 % av det totala lånebeloppet.

Du kan räkna på ditt bolån här och direkt se hur mycket du behöver amortera. Om ditt bolån motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde är det valfritt att amortera.

Du som tar bolån för att finansiera en nyproducerad bostad och är den första som bor där, kan få amorteringsfrihet under de fem första åren om ditt bolån motsvarar 70 % eller lägre av bostadens pris.

Om du vill flytta ditt bolån till oss

Om du har tagit eller utökat lånen på din bostad efter 1 juni 2016, ärver vi din tidigare långivares amorteringskrav. Amorteringskravet kan bli högre hos oss om du i samband med att du flyttar lånet även utökar det.

Om du har tagit ditt lån före 1 juni 2016 och du inte avser att utöka lånet i samband med bytet av långivare, ska den del av skulden som överstiger 70 % i belåning, av det marknadsvärde vi fastställer, amorteras av på maximalt 15 år.

Om du vill höja ditt nuvarande bolån hos oss

Om du har tagit ditt lån före 1 juni 2016 och utökar lånet och det totala lånebeloppet överstiger 50 % av bostadens värde, ska den nya lånedelen amorteras av på maximalt 10 år.

Bolån tagna efter 1 juni 2016 omfattas av amorteringskravet.

Se din amortering, ränta och belåningsgrad

Ange dina uppgifter och se hur mycket du behöver amortera.

Räkna här

Varför man ska amortera?

Vår boendeekonom Emma Persson berättar om amortering och hur man kan resonera kring det.

Fördjupning

Kan man välja högre amortering?
Hur gör man en extraamortering?
Kan man värdera om bostaden och sänka amorteringen?
Vilket amorteringskrav gäller om du vill flytta med dina befintliga lån till en ny bostad?
Vad gäller om man skulle drabbas av till exempel sjukdom eller arbetslöshet?
Räntekostnad vid olika amorteringsnivåer
Löptid