Köpa nyproduktion – så funkar det

Allt du behöver veta om du ska köpa nyproducerad bostadsrätt.

Att köpa en helt ny bostad är något många drömmer om. Det finns många fördelar som att du till exempel har möjlighet att påverka bostadens utformning efter dina behov och önskemål. Däremot är det något som de flesta av oss gör väldigt sällan och då kan det vara skönt att veta lite mer om hur det går till. På den här sidan går vi igenom de olika stegen i processen och hur vi på SBAB kan hjälpa dig.

Vi tycker att bolån ska vara enkelt

Vi på SBAB tycker att bolån ska vara enkelt och vill gärna hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Tre saker som våra kunder brukar uppskatta med oss är:

Specialister på nyproduktion

Vi är specialister på nyproduktion och är med dig under byggtiden och fram till dess du kan flytta in.

Bra ränta och rätt villkor direkt

Vi ger dig alltid bra ränta och rätt vilkor direkt. Lånar du 70 % eller mindre av bostadens pris väljer du själv om du vill amortera de första fem åren.

Bo hållbart och få avdrag på räntan

Vi ger dig avdrag på räntan om du bor hållbart. Med vårt Gröna Bolån får du som bor i en nyproducerad bostad som uppfyller Boverkets energiklassning A, B eller C extra avdrag på din ränta.

Fem bra skäl att köpa nyproduktion

1. Du slipper budgivning

Nybyggda bostäder säljs oftast till ett fast pris och du som köpare slipper därmed fundera över vilket pris du kommer att betala.

2. Kvalitetssäkrat med besiktningsman

Nybyggda bostäder besiktas alltid av en oberoende besiktningsman vilket ger dig som köpare en större trygghet. Besiktningsmannen ser till att bostaden håller den standard som utlovats vid köpet.

3. Nyproduktionskänslan

Du som köper nyproduktion har möjlighet att vara med och utforma bostaden. Hur ska kök och badrum se ut, vilka färger vill du ha i din bostad, vilken sorts golv? Efter att sett din bostad ”växa fram” flyttar du sedan in i en helt nybyggd, fräsch och bekymmersfri bostad. Det är vad vi kallar nyproduktionskänsla.

4. Ett bra val för miljön

Tack vare hårdare byggkrav byggs det idag mer energieffektivt. Nybyggda fastigheter förbrukar mindre energi, vilket är bra både för miljön och plånboken.

5. Planera flytt i lugn och ro

I och med att byggnationen kan ta flera år så är det ofta en längre tidshorisont från att du bestämmer dig för att köpa till dess det är inflyttningsklart. Detta innebär att du har du gott om tid att sälja ditt eventuella nuvarande boende och förbereda dig för flytten.

Bra att känna till när du ska köpa nyproduktion

Lånelöfte vid nyproduktion

Ett lånelöfte är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Lånelöftet är giltigt i 3 månader och eftersom köpprocessen för en nyproduktion kan vara upp till cirka två år bör du tänka på att din ekonomi kan förändras under tiden. I samband med att bokningsavtal eller förhandsavtal tecknas kan du behöva visa upp ett lånelöfte. Du ansöker om lånelöfte snabbt och enkelt här.

Beslutet på låneansökan tas innan du undertecknar upplåtelseavtalet

Det är viktigt att känna till när du ska låna tilll nyproduktion att din bolåneansökan tidigast kan godkännas inför att upplåtelseavtalet ska skrivas under, det vill säga det avtal som tecknas mellan den första ägaren av en bostadsrätt och bostadsrättsföreningen. Detta görs vanligtvis cirka 4-6 månader innan du flyttar in. Kontakta oss innan du skriver under upplåtelseavtalet för att vi ska kunna göra klart din låneansökan.

Privatlån – om du behöver låna till bokningsavgiften

Om du behöver låna till bokningsavgiften kan du ansöka om ett privatlån, alltså ett lån utan säkerhet i bostadsrätten. Kom ihåg att privatlånet då räknas in i det totala lånebeloppet för köpet och att du själv måste kunna lägga minst 5 % av bostadens pris.

För privatlån hos SBAB gäller:

 • Du kan låna mellan 30 000 och 500 000 kronor.
 • Lånet betalar du tillbaka på 2 till 10 år.
 • Lånet betalas av månadsvis.
 • Vi kräver ingen säkerhet för lånet.

Handpenning – om du behöver låna till handpenning

Vanligtvis behöver du betala handpenning, det vill säga en förskottsbetalning, några dagar efter att du skrivit upplåtelseavtal för din nya bostadsrätt. Vi kan hjälpa dig med ett handpenningslån som du betalar tillbaka på den dag du får tillträde till bostaden. Handpenningen brukar vara tio procent av bostadens pris. Pengarna betalas till bostadsbolaget som håller pengarna spärrade tills affären är genomförd.

För handpenningslån hos SBAB gäller:

 • Lånet är mellan 20 000 och 1 000 000 kronor.
 • Lånet är amorteringsfritt.
 • Vi kräver ingen säkerhet för lånet.
 • Löptiden är max 6 månader.
 • Underskrivet upplåtelseavtal behövs för att vi ska kunna bevilja handpenningslån.

Överbryggningslån – om du tillträder före du frånträder

Det är vanligt att del av eller hela kontantinsatsen kommer från försäljningen av nuvarande bostad. Om du tillträder din nya bostadsrätt innan du sålt din nuvarande bostad kan du därför behöva ett så kallat överbryggningslån. Du betalar tillbaka överbryggningslånet så snart du fått pengarna från försäljningen av din nuvarande bostad.

För överbryggningslån hos SBAB gäller:

 • Lånet är mellan 20 000 och 5 000 000 kronor.
 • Lånet är amorteringsfritt.
 • Löptiden är max 3 månader.
 • Vi behöver ett undertecknat försäljningskontrakt på ditt befintliga boende senast två veckor innan tillträdet till ditt nya boende.


Från säljstart till inflytt

Säljstart av bostadsrätter

Vid säljstarten presenteras bostäderna ingående med bland annat priser, månadsavgifter, ritningar och planlösningar. Du kommer då ha möjlighet att anmäla intresse för att köpa en bostad. Nu är det dags att använda vår kalkyl för att se hur mycket du kan låna.

Se över din ekonomi och ansök om lånelöfte
I samband med att bokningsavtal eller förhandsavtal tecknas kan du behöva visa upp ett lånelöfte. Här kan du snabbt och enkelt ansöka om ett lånelöfte. Med lånelöftet vet du vad din ekonomi klarar och vad du har att röra dig med, och det baseras på uppgifterna du själv anger. Därför är det viktigt att du redan från början uppger riktiga uppgifter i ansökan, exempelvis om din inkomst och antal barn i hushållet. Lånelöftet är giltigt i 3 månader, men eftersom köpprocessen för en nyproduktion kan pågå i upp till cirka två år bör du tänka på att din ekonomi kan förändras under tiden.

Vi går tillsammans igenom föreningens ekonomi
Föreningens ekonomi är också viktig att titta på då den kan påverka din framtida ekonomi. Vi hjälper dig att gå igenom och bedöma den för att avgöra om den är stabil. Det gör vi i samband med att du ska skriva upplåtelseavtal, och då krävs det också att den ekonomiska planen är klar.

När du bestämt dig för att köpa

När allt känns rätt och du bestämt dig för att förverkliga drömmen om en ny bostad är nästa steg att skriva avtal med bostadsproducenten. Två olika avtal som ofta används i den här fasen är:

Bokningsavtal/reservationsavtal
Avtalen är inte bindande men om du väljer att inte köpa bostaden kan du förlora en del av eller hela din bokningsavgift. Oftast ska bokningsavgiften betalas en till två veckor efter att bokningsavtalet tecknats.

FörhandsavtaI
När bostadsrättsföreningen har bildats tecknas ett bindande förhandsavtal mellan dig och föreningen. I samband med detta görs ofta en förskottsbetalning. Förskottsbetalningen och en eventuell bokningsavgift räknas av vid slutbetalningen.

Behöver du låna till bokningsavgift eller förskottsbetalning kan du göra det med ett privatlån hos SBAB - snabbt och enkelt.

Bostaden byggs

Under tiden som bostaden byggs kan du vanligtvis följa byggprocessen via projektets hemsida eller direkt på plats där du successivt ser din nya bostad växa fram. Det är i denna fas som du gör inredningsval och får möjlighet att sätta din egen prägel på din nya bostad.

Upplåtelseavtalet och handpenningen
Ungefär 4-6 månader innan det är dags att flytta in i din nya bostad är det dags att skriva ett så kallat upplåtelseavtal mellan dig som första ägare av bostadsrätten och bostadsrättsföreningen. Innan du gör detta är det dock viktigt att du kontaktar oss. Då gör vi den slutliga kreditprövningen för att kunna ge besked om ditt bolån. Därefter betalar du handpenningen till byggaren. Den brukar vara 10 % av bostadens pris.

Ibland blir tillvalen lite dyrare än man först tänkt sig. Förändras dina lånebehov i samband med detta, kontakta SBAB så ser vi över vilka möjligheter som finns.

Fixa bolånet och dags att flytta in

I god tid innan det är dags att flytta in kontaktar vi dig för att gå igenom detaljerna för dina bolån, stämma av insatsen och teckna försäkringar. Därefter skickar vi ut lånehandlingarna till dig så du kan underteckna och skicka tillbaka till oss. Inför tillträdet betalar vi ut ditt lån och ser till att bostadsproducenten får betalt. Därefter är det enda du behöver göra att hämta ut nycklarna.

Hos oss kan du låna till handpenningen. Handpenningslånet kan du ha hela vägen fram till tillträdet av bostaden.