Ränteavdrag för bolån – så funkar det

Du som har ett bolån har möjlighet att få upp till 30 % avdrag på räntan. Det betyder alltså att du får tillbaka en del av dina räntekostnader. Här förklarar vi hur ränteavdrag för bolån funkar och vad du behöver göra för att få det.

Vad är ränteavdrag för bolån?

Ränteavdrag, eller skattereduktion som Skatteverket kallar det, är den rabatt som staten ger dig på den ränta du betalar på dina lån. Vanligast är ränteavdrag för bolån, men det gäller också andra typer av lån som till exempel billån eller privatlån.


Hur funkar det? Och hur stort avdrag kan jag göra?

Ränteavdraget innebär att du får göra avdrag med 30 % av räntekostnaderna – upp till 100 000 kronor på den totala skatten. Om du har räntekostnader som är högre än så är avdraget istället 21 % på den del som överstiger 100 000 kronor.

För att få ränteavdrag finns det några krav du behöver uppfylla:

  • Du har betalat räntan för det år du söker avdrag för
  • Eftersom ränteavdraget är en skattereduktion behöver du också ha betalat skatt som avdraget kan dras av på
  • Du står som betalningsansvarig för hela, eller delar av, ditt bolån


Så gör du ränteavdrag på ditt bolån

Du behöver inte ansöka om att få ränteavdrag på ditt bolån, uppfyller du kraven sker det nämligen helt automatiskt. Om du har ditt bolån hos oss informerar vi Skatteverket hur mycket ränta du har betalat under året och därför står ditt räntebelopp förtryckt i din deklaration.

Allt du behöver göra är att gå igenom din inkomstdeklaration, kontrollera att allt stämmer och därefter – signera! Ränteavdraget betalas sedan ut i samband med din skatteåterbäring.

Om du istället vill sänka din månadskostnad kan du välja att skattejämka. Läs mer om hur du gör för att skattejämka på Skatteverkets webbsida.

Om ni är två som delar på lånekostnaderna

Om ni är två personer som delar på bolånet fördelas ränteavdraget automatiskt jämnt mellan er, 50 % till var och en. Ni kan också välja att göra en annan fördelning, vilket till exempel kan vara bra om en av er betalar mer på lånet än den andra. Ni kan då göra ändringen i era inkomstdeklarationer. Bra att veta är att ni båda måste göra ändringen så att totalen fortfarande blir densamma som om ni skulle dela på den 50/50.

Hur påverkas ränteavdraget av högre bolåneräntor?

Som vi beskrev inledningsvis finns det ett tak för ränteavdraget, det vill säga att ränteavdraget sänks från 30 % till 21 % på räntekostnader över 100 000 kronor. Det är därför bra att ha koll på hur dina räntekostnader förändras vid högre räntor.

Hur mycket kan jag låna?

Innan du börjar leta bostad är det bra att veta hur mycket du kan köpa en bostad för, och hur mycket det kostar varje månad. Här kan du räkna ut hur mycket du kan låna – du ser direkt vad det kostar och vilken ränta du får.

Ansök om Smart lånelöfte

Ansök om lånelöfte och få svar på om du kan låna det du behöver för ditt bostadsköp. Med vårt smarta lånelöfte kan du själv uppdatera och anpassa ditt lånelöfte efter bostäder som du kollar på.