Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Låna

Grönt Bolån

Grönt Bolån är för dig som har ett hem med energiklass A, B eller C. Du får lägre ränta och bidrar till ett hållbart boende. Det är winwin.

Allt vi gör är transparent. Utom vårt Gröna Bolån. Det är grönt.

Vårt Gröna Bolån omfattar villor och lägenheter i byggnad som har giltig energideklaration med energiklass A, B eller C. Du får avdrag på din bolåneränta med 0,10 procentenheter om du har energiklass A eller B och 0,05 procentenheter om du har energiklass C.

Ett hus som är grönt och har ett blad som kommer från skorstenen
  • För dig som bor i villa eller flerbostadshus som har energiklass A, B eller C.
  • Avdrag på bolåneräntan för energiklass A & B med 0,10 procentenheter och energiklass C med 0,05 procentenheter.

Hur får jag Grönt Bolån?

Om jag redan har mitt bolån hos SBAB?

Om du har en giltig energideklaration som visar energiklass A, B eller C, så har vi sett till att du har fått avdraget automatiskt. Du kan se om ditt lån är konverterat via internetbanken eller i appen.

Om du har energiklass A, B, eller C men inte har fått avdraget för Grönt Bolån bör du få ditt bolån konverterat inom 3 månader. Om ditt lån fortfarande inte verkar blivit konverterat men har energiklass A, B eller C bör du kontakta oss.

Om jag ska köpa nytt boende?

Börja med att hitta en villa eller lägenhet i flerbostadshus som har energiklass A, B eller C – i regel har nyare bostäder en bättre energiklass. Prata med mäklaren eller titta i bostadsannonsen, där ska energideklarationen finnas.

När du vunnit budgivningen för en bostad som uppfyller våra krav för Grönt Bolån, gör du en bolåneansökan. Du säger till oss att du vill komplettera din ansökan med din energideklaration när vi kontaktar dig i ansökningsprocessen. 

Observera att den ränta du erbjuds i ansökan inte inkluderar avdraget för Grönt Bolån.

Om jag har bolån hos en annan bank?

Då kan du alltid skicka in en ansökan om att flytta bolånet till oss. Observera att den ränta du erbjuds i ansökan inte inkluderar avdraget för Grönt Bolån. Efter att du skickat in ansökan ber du oss om att komplettera ansökan med din energideklaration. Se till att du har energiklass A, B eller C och att din energideklaration är giltig.

Varför gör SBAB detta?

Bostäder står för nästan 40 % av den totala energiförbrukningen i Sverige. Som bank och den omtänksamma utmanaren i branschen så bidrar vi på de sätt vi kan för att minska energiförbrukningen i hemmen. Det Gröna Bolånet ser vi som ett sätt att motivera våra kunder till att satsa mer på energieffektiva bostäder.

Frågor och svar

Hur vet jag vilken energiklass jag har?

Boverket ansvarar för registret över energideklarationer, du kan söka på din fastighet på deras hemsida och se om det finns en giltig energideklaration för din bostad.

Du laddar ner din energideklaration på Boverkets hemsida. Om du har en giltig energideklaration kan du beställa den direkt till din e-postadress.

Om du har en giltig energideklaration som utfärdades innan 2014 som inte tydligt visar energiklass A till G, så har du en äldre version av energideklaration (se exempel nedan på den nya versionen). I vissa fall kan du konvertera den till en ny versionen med energiklasser A till G. Det gör du här på Boverkets hemsida.

Om det inte finns någon giltig energideklaration för ditt boende kan du söka upp en certifierad energiexpert på Boverkets hemsida som utför en ny deklaration åt dig. Tänk på att det kostar en slant.

Exempel på hur den nya standarden för energideklaration ser ut, med försättsblad som tydligt visar energiklass A till G. Äldre version av energideklaration saknar detta försättsblad.

Exempel på hur en energideklaration ser ut

Jag har en sämre energiklass än A, B eller C, vad behöver jag göra?

Titta på rekommendationerna som står i din energideklaration. Det är åtgärder som energiexperten som gjorde energideklarationen anser att du kan göra för att effektivisera din energianvändning. Det kan till exempel vara att dra ner värmen eller att tilläggsisolera fasaden. När du har gjort åtgärderna kan du begära att en ny energideklaration utförs av en energiexpert och förhoppningsvis har du förbättrat din energiklass och kan då uppnå kraven för Grönt Bolån. Tänk på att det kan kosta en slant att gör en energideklaration.

Om du bor i lägenhet kan du ta upp detta med din bostadsrättsförening och se om ni tillsammans kan hjälpa till att påverka byggnadens energiförbrukning.

Varför omfattar Grönt Bolån energiklass A, B och C?

Ett hus som har en energianvändning som uppfyller kravet som ställs på nybyggnation idag får lägst energiklass C. Men, de flesta är äldre än så. Därför hamnar många inom energiklass D, E, F eller G. Vi lägger våra krav från energiklass C då vi anser det vara en relevant gräns för energieffektiva bostäder.

Vad är en energideklaration och vad är en energiklass?

Energideklarationen ger information om energianvändningen i bostaden. Du kan använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra. En giltig energideklaration ska kunna visas upp av säljaren då du köper en villa och alltid finnas tillgänglig i flerbostadshus. Energideklarationen görs av en oberoende expert på uppdrag av ägaren och är giltig i tio år. Boverket har hand om registret över energideklarationer.

Energideklarationen delar in bostäder i olika energiklasser beroende på hur energieffektiva de är. A är den bästa energiklassen och G är den sämsta. Läs mer om energiklasser på Boverkets hemsida.

Jag har en energideklaration men det står inte någon energiklass, hur gör jag?

Då har du antagligen en äldre version av energideklarationen. Boverket uppdaterade formatet 2014. Du kan göra en konvertering om energideklarationen utfördes mellan 2009-05-26 och 2013-12-31. Om inte Boverket kan utföra konverteringen kan SBAB tyvärr inte erbjuda Grönt Bolån. Beställ en uppdatering på Boverkets hemsida, den kommer direkt till dig via e-post.

Vad gäller om jag har bundna lån?

Avdraget på bolåneräntan gäller oavsett om bolånet är bundet eller rörligt och börjar gälla den dagen som handläggningen av ansökan om Grönt Bolån är klar (även om du är mitt i en villkorsperiod).

Omfattas dina bundna lån fortfarande av tidigare kampanjrabatter kan du få ta del av Grönt Bolån först när din befintliga rabatt löpt ut.

Hur länge gäller det Gröna Bolånet?

Om avdragets storlek på det Gröna Bolånet justeras under villkorsperioden så gäller avdragets storlek under resterande del av villkorsperioden (för bundna lån 1-10 år) eller, i det fall villkorsperioden är indelad i räntebindningsperioder (dvs. för lån med 3 mån bindningstid), under räntebindningsperioden.

Om energideklarationens giltighetstid går ut under pågående villkors- eller räntebindningsperiod upphör avdraget den dag energideklarationen går ut.

När börjar Gröna Bolåneräntan att gälla?

Från och med den dag då handläggningen av ansökan om Grönt Bolån är klar. Du får därefter en bekräftelse om ändrad ränta. Eventuella räntejusteringar på innevarande månad kommer på nästa avi.

Var kommer informationen om energiklasser A, B och C från?

Informationen om energiklasser för fastigheter kommer från Boverket som vi matchar med de fastighetspanter vi har som säkerhet för bolån.

Varför bedömer ni enbart energianvändningen och inte andra faktorer kopplat till boendet?

Att inneha en energideklaration är ett lagkrav vilket gör det till en användbar parameter. Med tiden kommer vi sannolikt addera ytterligare parametrar.