Låna till fritidsboende

Hos SBAB kan du låna mellan 200 000 och 3 000 000 kronor på ett fritidsboende. Räntan sätts utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på boendet. 

Det är inte alltid så enkelt att ha koll på vad som gäller när man lånar till ett fritidshus. Hur funkar det här med pantbrev? Hur mycket kan jag låna? Vi svarar på dina frågor kring bostadsaffären och stöttar dig hela vägen.

Fritidshuslån

  • Du kan låna upp till 85 % av husets värde.
  • Boytan ska vara mellan 30-200 kvm.

Bostadsrätt som fritidsboende

  • Du kan låna upp till 65 % av bostadsrättens värde.
  • Boytan ska vara mellan 17-200 kvm.

Så här gör du – del för del


1. Räkna på hur mycket du kan låna

För att få reda på i vilken prisklass på fritidshus du har möjlighet att köpa kan du enkelt använda vår låneansökan. Fundera på vilket pris ditt fritidshus maximalt får ha, och fyll i det första steget på låneansökan.

När du gått vidare till det andra steget i låneansökan får du se hur mycket du kan låna, vad det kostar och vilken ränta du får. I detta steg behöver du inte genomföra hela ansökan.

Om du ska köpa ett fritidsboende som är en bostadsrätt – ring oss så hjälper vi dig att ta reda på i vilken prisklass du kan köpa.

Räkna här


2. När du hittat ett fritidshus – ansök om bolån och ring oss

När du har hittat ett fritidshus du vill köpa fyller du i hela låneansökan. Då kommer vi även ta en kreditupplysning, och du får ett besked direkt på skärmen.

När du gjort klart din låneansökan och innan du lagt ditt första bud är det viktigt att du ringer oss. Då går vi tillsammans igenom din låneansökan och gör en bedömning av fritidshuset som du vill köpa. Ring oss på 0771-45 30 00.

Har du redan ett fritidsboende och vill flytta dina lån till oss kan du läsa mer om hur det går till och ansöka här.

Om du ska köpa ett fritidsboende som är en bostadsrätt – ring oss direkt så hjälper vi dig att fylla i en ansökan på telefon.

Ansök om bolån

Ring oss innan du skriver kontrakt

Vinner du budgivningen måste du ringa oss på 0771-45 30 00 innan du skriver kontraktet så att vi kan göra en bedömning av fritidsboendet du vill köpa och slutgiltigt bevilja din låneansökan.

Vanliga frågor och svar

Vilken ränta får jag?

Hos oss sätts räntan du får alltid utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad. Ta reda på vilken ränta vi kan erbjuda dig på bolån.

Räkna på din ränta

Aktuella boräntor

Vad krävs för att få låna hos SBAB?

Vi lånar ut till den eller de som ska äga fritidshuset. Och du måste bland annat: 

  • Vara myndig
  • Vara folkbokförd i Sverige
  • Ha en stadigvarande inkomst
  • Inte ha några betalningsanmärkningar

Pantbrev och lagfart – hur funkar det för fritidshus?

Som säkerhet för fritidshus lämnar du pantbrev i fastigheten, vilket innebär att du lämnar en viss del av huset i pant. Tidigare pantbrev följer med huset. Skulle du behöva nya hjälper vi dig att ansöka om det.

Vid köp av fritidshus betalar låntagaren lagfart. Lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. Vi hjälper till att ansöka om lagfart i samband med köp.

Läs mer om pantbrev och lagfart i Bytabostadsguiden.

Handpenning, försäkra lånet, eller läs mer om att köpa och sälja bostad?

Handpenningslån – Om du behöver hjälp med handpenningen.

Låneskydd – Om du vill försäkra ditt lån.

Bytabostadsguiden – Om du vill lära dig mer om hur det funkar att köpa och sälja bostad.