Så ansöker du om bolån

Vi är experter på bolån och hjälper dig genom hela processen.

Här går vi igenom hur det funkar.

2. När du börjat gå på visningar – ansök om lånelöfte.

3. Efter att du lagt ditt första bud – ring oss.

Sveriges nöjdaste bolånekunder

Vi är löjligt glada och stolta över att våra kunder är så nöjda – Sveriges nöjdaste till och med, enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga undersökning 2019.

Så här gör du – del för del

1. Räkna på hur mycket du kan låna

Börja med att räkna ut hur mycket du kan låna för att se hur mycket du har råd att köpa en bostad för. Du ser också direkt vad det kostar och vilken ränta du får. Testa dig fram och se hur din kalkyl påverkas med olika månadsavgifter och kontantinsats.

Du kan räkna hur många gånger du vill.


Se vad du kan lånaLåna till fritidshus

Vad krävs för att få låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000-10 000 000 kronor och upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % behöver du ha i kontantinsats. Dessutom är det krav på att:

 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Minst en låntagare har en stadigvarande inkomst
 • Du inte har några betalningsanmärkningar

Kontantinsats - hur funkar det?

Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats och är den del du måste betala med egna medel. Det kan vara pengar du fått från en bostadsförsäljning, som du sparat, arv eller gåva.

Om du inte har hela kontantinsatsen kan vi i vissa fall hjälpa till med ett privatlån som en del av kontantinsatsen. Privatlånet får då maximalt utgöra 10 % av bostadens pris. Hur mycket du slutligen kan låna avgörs av dina ekonomiska förutsättningar.

Tips!

 • Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på hur mycket du kan lägga i kontantinsats.
 • Räkna ut hur mycket du behöver betala i kontantinsats beroende på hur stort och i vilket område du vill bo i med Kontantinsatskollen.

Varför har ett privatlån lagts till på mitt lånebelopp när jag räknar?

När du räknar på hur mycket du kan låna får du ange hur mycket du kan tänka dig att lägga i kontantinsats. Vi presenterar sen utifrån din kontantinsats och dina övriga ekonomiska förutsättningar ett preliminärt maximalt lånebelopp för dig.

I det preliminära lånebeloppet inkluderar vi i vissa fall ett privatlån om det finns utrymme för det i din ekonomi. Men du avgör själv om du behöver ett privatlån, och vilket belopp du slutligen behöver låna för att köpa en bostad.

2. När du börjat gå på visningar – ansök om lånelöfte

När du vet hur mycket du vill låna och börjat gå på visningar kan du ansöka om ett lånelöfte - du får besked direkt på skärmen.

Ansök om lånelöfte

Lånelöfte – vad är det?

Ett lånelöfte är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Med lånelöftet vet du vad din ekonomi klarar och vad du har att röra dig med, och det baseras på uppgifterna som du själv anger i ansökan. Därför är det viktigt att du redan från början uppger riktiga uppgifter i ansökan, exempelvis om din inkomst och antal barn i hushållet.

Lämna utrymme i ditt lånelöfte och sök bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Ofta blir det budgivning och det är enklare för dig att i förväg veta att du har utrymme att lägga bud utan att behöva kontakta banken vid varje enskilt tillfälle. Det finns inga krav på att du behöver låna mer för att du har ett högre lånelöfte. På booli.se kan du snabbt och enkelt se vad slutpriserna brukar hamna på i det område som du letar bostad.

Hos oss ansöker du alltid om lånelöftet digitalt.

Hur länge är lånelöftet giltigt?

Ett lånelöfte hos SBAB är giltigt i 3 månader.

Ändra något i lånelöftet – hur gör jag det?

Om du vill ändra någon uppgift efter att du gjort en ansökan, till exempel månadsavgiften eller kontantinsatsen, gör du bara en ny ansökan digitalt och korrigerar de uppgifter som du vill. Gör du det inom 3 månader från det att du gjorde ditt första lånelöfte så tar vi ingen ny kreditupplysning.

Tänk på att det är viktigt att du uppdaterar ditt lånelöfte om du börjar leta efter andra bostäder som skiljer sig mot de som du först ansökte om. Till exempel om du börjar leta efter bostäder i en annan kommun, om villan du hittat är betydligt större, eller om om månadsavgiften till bostadsrättsföreningen är högre.

Var hittar jag mitt lånelöfte?

När du loggar in i internetbanken eller på SBAB-appen kan du öppna och ladda ner ditt lånelöfte. Du kommer åt lånelöftet under menyalternativet ”Ansökningar”.

Både köpa och sälja – hur funkar det?

Om du både ska köpa och sälja är det bra att tänka igenom din situation utifrån just dina förutsättningar en gång extra. Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på dina möjligheter att låna till en ny bostad. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen kommer du veta exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Tänk på att för ett köp av en villa tillkommer kostnader som pantbrev och lagfart.

Handpenningslån
Oftast behöver du betala handpenning några dagar efter att du skrivit kontrakt för ett nytt boende. Om du behöver kan vi hjälpa dig med ett handpenningslån som du betalar tillbaka på tillträdesdagen. Handpenningen brukar vara tio procent av köpeskillingen (det du köper bostaden för). Pengarna betalas till mäklaren som håller pengarna spärrade tills affären görs upp.

Mer om handpenningslån

Överbryggningslån
Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett överbryggningslån. Ofta ska pengarna från en försäljning betala det nya boendet. Men om du inte fått pengarna vid tillträdesdagen kan vi hjälpa till med ett så kallat överbryggningslån. Du betalar tillbaka lånet till oss så snart du fått pengarna från boendet du säljer.

Mer om överbryggningslån


Tips!

 • Om du är osäker på vad du får vid försäljning av din bostad är det dessutom bra om du kan skjuta fram tillträdet till din nya bostad så att du har god på dig att sälja.

 • Oavsett om du väljer att köpa eller sälja först kan det vara bra att lägga tillträdet långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att sälja ditt nuvarande boende eller köpa en ny bostad. På så sätt minskar risken att du står med två bostäder en tid.


3. Efter att du lagt ett första bud – ring oss

När du lagt ett första bud på en bostad behöver du ringa oss på 0771-45 30 00 så att vi kan gå igenom uppgifterna i lånelöftet. Du får då ett godkänt lånelöfte att tryggt gå hela vägen med i den första men också i eventuellt kommande budgivningar.

Ha gärna en lönespecifikation tillgänglig när du ringer.

Har du inget lånelöfte än? Då är det allra smidigast om du skaffar ett lånelöfte digitalt, och sedan ringer oss.

Jag har redan pratat med er om mitt lånelöfte, behöver jag ringa er igen?

När du har gjort ett lånelöfte behöver du kontakta oss efter att du gått in i en första budgivning. Då går vi tillsammans igenom uppgifterna som du har lämnat och säkerställer att du kan lugnt och tryggt kan gå in i en budgivning.

Tänk på att lånelöftet inte är knutet till en specifik bostad, utan det anger vilka ramar du har att röra dig inom. Du behöver alltså inte ringa oss varje gång du hittat ett objekt som du är intresserad av att buda på så länge du har gått igenom ditt lånelöfte med oss en gång tidigare.

Vinner du budgivningen måste du ringa oss igen innan du skriver kontraktet. Då omvandlar vi ditt lånelöfte till en låneansökan och gör en bedömning av bland annat bostadens skick, föreningens årsredovisning och hur mycket bostaden kostar.

När väljer jag ränta och bindningstid på mitt lån?

När du använder våra kalkyler eller ansöker om lånelöfte presenterar vi ofta låneerbjudandet med en specifik bindningstid och ränta. Men det är först när ditt lån är helt beviljat och vi har skickat ut alla lånehandlingar till dig som du väljer vilken bindningstid du vill ha på dina lån.

Din ränta sätts sen på utbetalningsdagen för ditt bolån.

Innan du skriver kontrakt – ring oss!

Vinner du budgivningen behöver du som vill skaffa bolån hos oss ringa till vår kundservice innan du skriver kontraktet. Vi gör då en bedömning av bostaden du vill köpa och slutgiltigt beviljar ditt bolån.

Har du inget lånelöfte än? Ansök om lånelöfte här innan du ringer oss.

Redan skrivit kontrakt?

Om du inte har något lånelöfte hos oss och redan skrivit kontrakt för en bostad – gör en låneansökan här innan du ringer oss. Det gör att vi snabbare och smidigare kan hjälpa dig med att skaffa bolån hos oss.

Få svar på dina frågor i Bytabostadsguiden

Vad händer innan, under och efter bolåneaffären?
Ska jag köpa eller sälja först? Vad kostar det?

Till Bytabostadsguiden

Bild på ett hus

Om du skaffar bolån hos oss

 • Rätt bolåneränta och villkor direkt
  Hos oss är räntan alltid prutad och klar. Det innebär att du inte behöver förhandla eller köpa till fler tjänster för att få ner boräntan när du skaffar bolån hos oss. Räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde. Vi tar heller inte ut någon uppläggningsavgift. Här kan du kan själv räkna fram din bolåneränta.

 • Våra bolånespecialister bryr sig
  Vi är experter på bolån och vill hjälpa dig att göra en bra affär. Ditt bolån ska vara bra, smidigt och tryggt. Tar du bolån hos oss har du tillgång till våra bolånespecialister måndag-fredag 8-18 och lördag 10-16. Vi finns på 0771–45 30 00. Börja gärna med att planera och räkna i vår kalkyl.

 • Juristhjälp och rabatt på försäkringar
  Som bolånekund hos oss får du kostnadsfri juristhjälp och rabatt på försäkringar.

Allmän information om bolån

Bankerna som är medlemmar i Svenska Bankföreningen har gemensamt tagit fram allmän information om bolåneprodukter i Sverige. Mer information om SBAB:s bolån finner du på vår webbplats och i den information du får från oss i samband med bolåneansökan och det bindande erbjudandet.

Allmän information om bolån - Svenska Bankföreningen (pdf)