Renoveringshjälpen – tips och råd för dig som ska renovera eller bygga om

Med Renoveringshjälpen får du som bolånekund hos SBAB kostnadsfri och opartisk rådgivning vid renovering eller ombyggnad av bostad. I samarbete med Anticimex – experter på underhåll och renovering.

Ikon som visar SBAB hjärta Anticimex

Att bo där man bor, att fixa och underhålla, att renovera och bygga om är också en del av boenderesan. En viktig del. För trivs vi hemma så färgar det av sig på det övriga livet.

SBAB är så mycket mer än bara bolån. Vi vill hjälpa till att ge dig de verktyg du behöver för att kunna fatta kloka beslut när det gäller ditt boende och din boendeekonomi. Till exempel tips och råd om lån när du ska renovera eller bygga om.

Du får rådgivning – helt kostnadsfritt

Du som har bolån hos oss får kostnadsfri rådgivning när du ska renovera eller bygga om. Vi har tagit fram Renoveringshjälpen i samarbete med Anticimex, som inte bara är bra på skadedjur utan framförallt är experter på hållbart underhåll, renovering och husbesiktningar.

Några saker du kan få hjälp med:

  • Materialval
  • Råd om konstruktion
  • Dränering
  • Byggnormer och regler
  • Byta tak
  • Ventilation och värme
  • Kök- och badrumsrenovering
  • Tips och råd om att välja hantverkare
  • Allt mellan himmel och jord

Så här gör du:

Som bolånekund hos SBAB kan du logga in i appen och ta del av erbjudandet under fliken Boende.

Lite snabba tips inför renoveringen:

Investera inte mer än du har råd med

Det viktigaste är att boendet är i bra skick. Det är det som kan höja värdet. Vill du unna dig bergvärme, balkong, kamin, växthus eller låga driftkostnader så är det ju mumma för värdet. Men tänk på att inte överbelåna för onödig konsumtion.

Tänk hållbart

Behöver du riva ut och köpa nytt? Eller kan du återanvända och fixa till? Använd material som går att återanvända och som är miljövänliga.

Välj rätt hantverkare

Begär referenser och ta flera offerter. Se till att hantverkaren är behörig, har F-skattsedel och försäkring. För till exempel våtrum måste renoveringar vara rätt utförda för att försäkringen ska gälla. Skriv avtal om arbetet och avtal om tilläggsarbeten. Konsumentverket har färdiga avtal. Spara alla kvitton och betala inte allt i förväg.

Trygghet, trygghet, trygghet

Finns det ordentliga kvitton, offerter och fakturor? Då kan du alltid hänvisa till konsumenttjänstlagen om något går snett och man inte kommer överens. Med seriösa hantverkare får du också garantier för arbetet. Svart arbetskraft är inte bara olagligt, du kan själv bli ansvarig om hantverkaren till exempel skulle skada sig.

Så här funkar ROT

ROT-avdraget gäller när du ska reparera, underhålla eller göra en om- och tillbyggnad av ditt boende. Du får en skattereduktion på max 30 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor. Hantverkaren måste ha en F-skattsedel för att få ansöka om ROT-avdrag. Det är hantverkaren som ansöker om ROT, så glöm inte att avtala om det innan ni påbörjar arbetet.

Kolla regler

Ska du fälla ett träd, måla om fasaden i någon ny färg eller kanske anlägga en padelbana i trädgården så kan du behöva tillstånd. Prata med din kommun om vad som gäller där du bor och om du behöver bygglov eller marklov för ditt projekt.

Hjälp med finansieringen?

SBAB kan hjälpa till med finansieringen av din renovering. Som bolånekund kan du ansöka om att höja ditt bolån – upp till 85 % av bostadens värde. Vi erbjuder även privatlån, om du vill låna pengar utan säkerhet.

 

SBAB i samarbete med:

Anticimex logotyp