Lånelöfte — ansök om lånelöfte hos banken med Sveriges nöjdaste bolånekunder!*

Vill du köpa en bostad? Då har du kommit rätt! Vi erbjuder bolån utan krångel och ett lånelöfte som du kan uppdatera själv — helt digitalt.

 • Få besked direkt
 • Alltid snabb hjälp vid vunnen budgivning
 • Tryggt och enkelt hela vägen mot ditt nya boende
Badge från Svensk Kvalitetsindex för sveriges nöjdaste privatkunder inom bolån 2023

*Vi har Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Svensk Kvalitetsindex branschundersökning Lån och Sparande 2023

Lånelöfte – vad är det?

Ett lånelöfte är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Vårt lånelöfte kan du anpassa till olika boenden som du är intresserad av. Det gör du enkelt i internetbanken efter att ditt lånelöfte beviljats.

Med lånelöftet vet du vad din ekonomi klarar och vad du har att röra dig med, och det baseras på uppgifterna du själv anger. Därför är det viktigt att du redan från början uppger riktiga uppgifter i ansökan, exempelvis om din inkomst och antal barn i hushållet.

Lämna utrymme i ditt lånelöfte och sök bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Det finns inga krav på att du behöver låna mer för att du har ett högre lånelöfte.

Hos oss ansöker du alltid om lånelöftet digitalt.

Vad krävs för att få ett lånelöfte?

För att få ett lånelöfte hos oss krävs att din ansökan kreditprövas och beviljas. Dessutom är det krav på att:

 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Minst en låntagare har en stadigvarande inkomst
 • Du inte har några betalningsanmärkningar

Om du har skyddade personuppgifter och vill ansöka om lånelöfte behöver du kontakta vår kundservice på 0771‑40 00 16 så hjälper vi dig.

Hur mycket kan jag låna?

Vi erbjuder bolån mellan 200 000 och 10 000 000 kronor när du ansöker om lån på sbab.se, vill du ansöka om bolån över 10 000 000 kronor behöver du kontakta vår kundservice. Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde, resterande 15 % behöver du ha i kontantinsats. Räkna enkelt och snabbt ut hur mycket just du kan låna i vår räknekalkyl.

När du har ett lånelöfte hos oss

Vi vet hur det är — saker och ting förändras. Därför har vi gjort det enkelt för dig att få koll på din månadskostnad och att själv anpassa ditt lånelöfte efter bostäderna som du kollar på just nu. När du har ett lånelöfte hos kan du räkna och uppdatera ditt lånelöfte direkt i appen och internetbanken.

Med lånelöftet kan du:

I ditt lånelöfte får du koll på månadskostnaden för bostaden som du vill köpa. Du kan enkelt räkna med olika bostadspriser och se hur räntan och månadskostnaden för lånet påverkas.

Uppdatera lånelöftet och se vad du kan köpa för

Ditt lånelöfte kan du enkelt justera efter bostäder du är intresserad av. Du kan till exempel ändra kontantinsats och månadsavgift och se hur det påverkar hur mycket du kan köpa en bostad för.

En klubba och ett okej märke

Snabb hjälp när du vunnit budgivningen

Med ett lånelöfte hos oss är de flesta redo att skriva kontrakt inom två timmar.

Innan du skriver kontrakt – ring oss

Vinner du budgivningen behöver du som vill skaffa bolån hos oss ringa till vår kundservice innan du skriver kontraktet. Vi gör då en bedömning av bostaden du vill köpa och slutgiltigt beviljar ditt bolån.

Redan skrivit kontrakt?

Om du inte har något lånelöfte hos oss och redan skrivit kontrakt för en bostad – skaffa ett lånelöfte innan du ringer oss. Det gör att vi snabbare och smidigare kan hjälpa dig med att skaffa bolån hos oss.

Vanliga frågor och svar

Kontantinsats – hur funkar det?

Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats och är den del du måste betala med egna medel. Det kan vara pengar du fått från en bostadsförsäljning, som du sparat, arv eller gåva.

Om du inte har hela kontantinsatsen kan vi i vissa fall hjälpa till med ett privatlån som en del av kontantinsatsen. Privatlånet får då maximalt utgöra 10 % av bostadens pris. Hur mycket du slutligen kan låna avgörs av dina ekonomiska förutsättningar.

Tips:

 • Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på hur mycket du kan lägga i kontantinsats.
 • Räkna ut hur mycket du behöver betala i kontantinsats beroende på hur stort och i vilket område du vill bo i med Kontantinsatskollen.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte hos SBAB är giltigt i 3 månader. Om du gjort ett lånelöfte så ser du din giltighetstid i vår lånelöftestjänst i appen och internetbanken. Du kan enkelt förnya ditt lånelöfte upp till en månad efter att det slutat gälla. Detta gör du genom att logga in i appen eller internetbanken och signera ändringar i lånelöftet. Då tar vi en ny kreditupplysning och ditt lånelöfte blir giltigt i 3 månader till.

När väljer jag ränta och bindningstid på mitt lån?

När du använder våra kalkyler eller ansöker om lånelöfte presenterar vi ofta låneerbjudandet med en specifik bindningstid och ränta. Men det är först när ditt bolån betalas ut som din ränta sätts. Det betyder att räntan du får på ditt bolån när det betalas ut kan skilja sig mot räntan du ser när du räknar eller ansöker.

När ditt bolån betalas ut kommer lånet få 3 månaders bindningstid, även kallad rörlig ränta. Du kan sen när som helst logga in i appen eller internetbanken och binda ditt lån på en längre bindningstid om du önskar.

Jag har redan pratat med er om mitt lånelöfte, behöver jag ringa er igen?

När du har gjort ett lånelöfte behöver du kontakta oss efter att du gått in i en första budgivning. Då går vi tillsammans igenom uppgifterna som du har lämnat och säkerställer att du kan lugnt och tryggt kan gå in i en budgivning.

Tänk på att lånelöftet inte är knutet till en specifik bostad, utan det anger vilka ramar du har att röra dig inom. Du behöver alltså inte ringa oss varje gång du hittat ett objekt som du är intresserad av att buda på så länge du har gått igenom ditt lånelöfte med oss en gång tidigare.

Vinner du budgivningen måste du ringa oss igen innan du skriver kontraktet. Då omvandlar vi ditt lånelöfte till en låneansökan och gör en bedömning av bland annat bostadens skick, föreningens årsredovisning och hur mycket bostaden kostar.

Varför har ett privatlån lagts till på mitt lånebelopp när jag räknar?

När du räknar på hur mycket du kan låna får du ange hur mycket du kan tänka dig att lägga i kontantinsats. Vi presenterar sen utifrån din kontantinsats och dina övriga ekonomiska förutsättningar ett preliminärt maximalt lånebelopp för dig.

I det preliminära lånebeloppet inkluderar vi i vissa fall ett privatlån om det finns utrymme för det i din ekonomi. Men du avgör själv om du behöver ett privatlån, och vilket belopp du slutligen behöver låna för att köpa en bostad.

Jag kan inte anpassa mitt lånelöfte i internetbanken, varför inte?

Det finns några olika anledningar till varför du inte kan anpassa ditt lånelöfte i internetbanken:

1. Du har i din ansökan valt att behålla befintlig bostad. På grund av tekniska begränsningar kan vi tyvärr inte erbjuda dig som behåller en befintlig bostad att anpassa ditt lånelöfte i internetbanken.

2. Om du har stämt av ditt lånelöfte via telefon med vår kundservice så har vi behövt göra särskilda anpassningar i ditt lånelöfte som gör att att du inte längre själv kan ändra och uppdatera i ditt lånelöfte.

Tips till dig som har en sommarstuga, övernattningslägenhet eller annan bostad är att lämna utrymme i ditt lånelöfte och söka bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Ofta blir det budgivning och det är enklare för dig att i förväg veta att du har utrymme att lägga bud utan att behöva ansöka om ett nytt lånelöfte vid varje enskilt tillfälle.

Lagfart och pantbrev – hur funkar det och vad kostar det?

Lagfart är ett ägandebevis när du köper en villa. Ansökan skickas in till Lantmäteriet. Lagfartskostnaden är en så kallad stämpelskatt och är 1,5 % av antingen priset på bostaden eller taxeringsvärdet (högsta av dessa) samt 825 kronor i expeditionsavgift.

Du kan inte låna till lagfartsavgiften utan behöver betala den med egna pengar efter köpet. 

Mer om lagfart


Pantbrev är säkerheten för bolånen som finns på villan.
Vid försäljning följer alltid pantbreven med villan till nya ägaren, utan kostnad. Behöver du låna mer pengar än vad som redan finns i pantbrev behövs nya pantbrev. Lantmäteriet tar ut en kostnad för nya pantbrev på 2 % av värdet på det nya pantbrevet samt 375 kronor i administrationskostnad.

Du kan inte låna till pantbrevsavgiften utan behöver betala med egna pengar efter köpet. 

Mer om pantbrev


Om du vill ha hjälp med lagfart och pantbrev tar vi på SBAB ut en administrativ kostnad
på 750 kronor, utöver de kostnader som Lantmäteriet tar ut.

Både köpa och sälja – hur funkar det?

Om du både ska köpa och sälja är det bra att tänka igenom din situation utifrån just dina förutsättningar en gång extra. Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på dina möjligheter att låna till en ny bostad. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen kommer du veta exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Tänk på att för ett köp av en villa tillkommer kostnader som pantbrev och lagfart.

Handpenningslån
Oftast behöver du betala handpenning några dagar efter att du skrivit kontrakt för ett nytt boende. Om du behöver kan vi hjälpa dig med ett handpenningslån som du betalar tillbaka på tillträdesdagen. Handpenningen brukar vara tio procent av köpeskillingen (det du köper bostaden för). Pengarna betalas till mäklaren som håller pengarna spärrade tills affären görs upp.

Mer om handpenningslån

Överbryggningslån
Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett överbryggningslån. Ofta ska pengarna från en försäljning betala det nya boendet. Men om du inte fått pengarna vid tillträdesdagen kan vi hjälpa till med ett så kallat överbryggningslån. Du betalar tillbaka lånet till oss så snart du fått pengarna från boendet du säljer.

Mer om överbryggningslån


Tips!

 • Om du är osäker på vad du får vid försäljning av din bostad är det dessutom bra om du kan skjuta fram tillträdet till din nya bostad så att du har god på dig att sälja.

 • Oavsett om du väljer att köpa eller sälja först kan det vara bra att lägga tillträdet långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att sälja ditt nuvarande boende eller köpa en ny bostad. På så sätt minskar risken att du står med två bostäder en tid.

Låna till fritidsboende – hur gör jag?

Var hittar jag mitt lånelöfte?

När du loggar in internetbanken hittar du lånelöftet under menyalternativet ”Ansökningar”.

I SBAB-appen hittar du ditt lånelöfte under "Boende" eller under "Aktuellt"

Ändra något i lånelöftet – hur gör jag det?

Du kan själv räkna på och anpassa ditt lånelöfte efter de bostäder du kollar på genom att logga in i internetbanken. Där ändrar du själv uppgifter som:

 • Om du söker villa eller bostadsrätt
 • Kommun du letar boende i
 • Kontantinsats
 • Månadsavgift till bostadsrättsföreningen eller boyta för villa

Gör du ändringarna inom 3 månader från det att du gjorde ditt första lånelöfte så tar vi ingen ny kreditupplysning. När du ändrar förutsättningarna för lånelöftet kan du också få nya tips om andra bostäder som kan passa dig.

Det är viktigt att du anpassar ditt lånelöfte om du börjar leta efter andra bostäder som skiljer sig mot de som du först ansökte om. Till exempel om du börjar leta efter bostäder i en annan kommun, om villan du hittat är betydligt större, eller om månadsavgiften till bostadsrättsföreningen är högre.

Om du vill ändra någon annan uppgift än de som du själv kan ändra i internetbanken behöver du ansöka om ett nytt lånelöfte.

Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

Börja med att räkna ut hur mycket du kan låna för att se hur mycket du har råd att köpa en bostad för. Du ser direkt vad det kostar och vilken ränta du får.

När du räknat klart kan du enkelt gå direkt vidare och ansöka om lånelöfte.

Vad händer när jag fått mitt lånelöfte?

När du skaffat lånelöfte hos oss kan du logga in för att se och anpassa ditt lånelöfte efter bostäder du är intresserad av i vår lånelöftestjänst. Där kan du också se bostäder som passar dig och ditt lånelöfte.

När du har hittat en bostad som du vill köpa är det bara att börja buda, men kom ihåg att höra av dig till oss när du har vunnit en budgivning.

Aktuell effektiv ränta och representativt exempel