Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Låna

Flytta bolånet till oss

Vi tycker att det ska vara enkelt med bolån. Du ska inte behöva förhandla om räntan eller bevaka dina lånevillkor. Hos oss är räntan alltid prutad och klar. Det finns inga tidsbegränsade rabatter och räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek i förhållande till bostadens värde.

  • Bästa räntan direkt – utan förhandlingar.
  • Inga krav på fler tjänster hos oss.
  • Du byter inte bank, du flyttar bara bolånet.

Se vilken ränta vi kan erbjuda

Här ser du de räntor vi erbjuder just nu, prutade och klara.
 

Bindningstid
Senast ändrad
Aktuella boräntor
Din ränta

Jämför räntan med Räntematchen

Om du inte har stenkoll på hur mycket du betalar i ränta hos din nuvarande bank kan du enkelt se både det och hur mycket du skulle betala hos SBAB med hjälp av Räntematchen. Fyll i din bostads värde, vilken bank du har och identifiera dig med mobilt BankID. På mindre än 30 sekunder ser du om det lönar sig för dig att byta till SBAB. Det brukar göra det. Hittills vinner vi i runda slängar 8 av 10 räntematcher.

Jämför räntan nu

Så här funkar det

Det kan verka ganska krångligt att flytta bolånet, men det är faktiskt inte särskilt svårt. Här går vi igenom hur det går till att flytta bolånet till SBAB:

1. Du gör en ansökan digitalt

Om du vill låna mer i samband med att du flyttar fyller du i dina befintliga bolån inklusive det belopp du vill utöka med under "Önskat lånebelopp". Kom ihåg att låneansökan inte är bindande och att du inte behöver gå igenom med flytten bara för att du gjort en ansökan.


Gör en ansökan


2. Vi kollar närmare på din ansökan

Nu kan du luta dig tillbaka en stund. Vi kommer att kolla närmare på din ansökan och säkerställa att allt ser bra ut, därefter kontaktar vi dig på något av följande sätt:

1. Vi skickar ett meddelande till dig som du kan se när du loggar in i internetbanken. Vi kommer i så fall notifiera dig via e-post eller sms. Logga in gör du enkelt med ditt BankID.

2. Vi ringer dig från telefonnummer 054-17 44 88 eller 054-17 44 00.

När vi kontaktar dig går vi igenom när det är bäst att flytta lånet för just dig och om några kompletteringar till ansökan behövs. Du kan hela tiden följa din ärendestatus genom att gå till "Mina ärenden" i internetbanken.


3. Amorteringsunderlag och lägenhetsutdrag

För att bevilja ditt bolån kommer vi behöva ett amorteringsunderlag från din gamla bank, detta underlag ber du din nuvarande bank om. Om du bor i en bostadsrätt kommer vi även behöva ett lägenhetsutdrag. Det får du av styrelsen i din förening.


4. Skriv ut och skicka in lånehandlingarna

När vi godkänt din ansökan kommer dina lånehandlingar att finnas tillgängliga under "Mina ärenden" i internetbanken. Du skriver ut, skriver under och skickar in handlingarna. När vi fått dem löser vi lånet, på det datum vi kommit överens om, hos din gamla bank. Om du valt att låna mer i samband med bytet betalas dessa pengar ut till dig samtidigt.


5. Klart!

Nu är allt klart och du är bolånekund hos SBAB. Du kan se all information om ditt lån genom att logga in i internetbanken eller SBAB-appen.


Frågor och svar

Om jag har bundna lån?

Om du vill flytta dina lån till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden, och flytten av lån behöver ske vid samma tillfälle. Det går alltså inte bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift (ränteskillnadsersättning) om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har och hur lång tid som återstår av bindningstiden. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din gamla bank direkt.

Hur funkar det med amortering?

Du som har tagit bolån efter 1 juni 2016 och inte tänker låna mer, behåller samma amorteringskrav som tidigare.

Om du har tagit bolån före 1 juni 2016 och inte tänker låna mer, ska den del av lånet som överstiger 70 % av bostadens värde, amorteras på maximalt 15 år.

Vill du låna mer i samband med att flyttar bolånet kan din amortering bli högre.

Vad är amorteringsunderlag och var hittar jag det?

Amorteringsunderlaget beskriver hur din nuvarande bank har beräknat din amortering. För att vi ska kunna erbjuda samma villkor behöver du kontakta din bank och begära att få denna blankett.

När du frågar efter amorteringsunderlaget kan det hända att din bank ger dig ett bättre erbjudande än det du haft tidigare. Det är bra, men se till att det inte bara är en tillfällig rabatt som snart kan komma att ändras. Håll koll på och jämför räntekostnaderna genom att med jämna mellanrum Räntematcha ditt bolån. Du kan räntematcha ditt bolån hur många gånger som helst. 

Om jag vill låna mer samtidigt som jag flyttar bolånet?

Då fyller du i dina befintliga bolån inklusive det belopp du vill utöka med under "Önskat lånebelopp".


Vad krävs för att få låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000-8 000 000 kronor och upp till 85 procent av bostadens värde.

Dessutom är det krav på att du:

- Är folkbokförd i Sverige
- Har en stadigvarande inkomst
- Inte har några betalningsanmärkningar

Vilka bostäder kan jag låna till?

Hos oss kan du låna till både båda villa, fritidshus och bostadrätt.

Om du ska låna till en fastighet, oavsett om det gäller en villa för permanentboende eller om det är ett fritidshus, så behöver fastigheten vara friköpt eller på en tomträtt. Det är inte möjligt att låna på ett arrende hos oss. Fastigheten behöver också vara av typen 220, det är alltså inte möjligt att ta lån på en jordsbruksfastighet (typkod 120) även om lånen avser själva bostadsbyggnaden.

Boytan på ett permanentboende behöver vara mellan 30-300 kvadratmeter, och för ett fritidsboende mellan 30-200 kvadratmeter. Vi erbjuder inga byggnadskreditiv eller byggnadslån, utan det är först när bostaden är färdigställd och besiktigad som vi kan erbjuda belåning på den.

Om du ska låna till en bostadsrätt, eller en borätt, så behöver den vara mellan 17-200 kvadratmeter. Vi kan i dagsläget inte erbjuda lån på ägarlägenheter.

Det är inte möjligt att ta bolån hos oss om bostaden avses att hyras ut.