Flytta bolånet till oss

Flytta ditt bolån till oss. Vi tror på att erbjuda rätt ränta direkt och över tid. Det kan också vara skönt att veta att du inte byter bank, du flyttar bara bolånet.

  • Få hjälp direkt från våra bolånespecialister
  • Rätt ränta direkt, ingen förhandling
  • Inga tidsbestämda rabatter – avdrag som inte behöver förhandlas om
Badge från Svensk Kvalitetsindex för sveriges nöjdaste privatkunder inom bolån 2023

Sveriges nöjdaste bolånekunder

Så här går det till att flytta bolånet:

1.

Se vilken ränta du kan få

Hos oss får du din bästa ränta direkt – utan att förhandla. Din ränta sätts alltid utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad.

Har ditt boende energiklass A, B eller C? Med vårt Gröna Bolån får du som har ett boende med energiklass A eller B avdrag på bolåneräntan med 0,10 procentenheter och 0,05 procentenheter om du har energiklass C.

2.

Gör en ansökan om att flytta bolån

Om du vill flytta bolånet till oss så fyller du i en ansökan och skickar in.

Bra saker att veta:

  • Det gör inget om du känner dig lite osäker över hur du ska fylla i ansökan. Vi kommer att gå igenom din ansökan tillsammans med dig över telefon.
  • För att flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på bostaden vid samma tillfälle.
  • Ansökan är inte bindande.

3.

Skaffa amorteringsunderlag

Om du vill snabba på processen att byta bank kan du nu skaffa amorteringsunderlag från din nuvarande bank.


Skaffa amorteringsunderlag för att flytta bolånet

För att kunna byta bank för ditt bolån behöver du alltid hämta ut en blankett kallad amorteringsunderlag hos din nuvarande bank. Det behöver du göra oavsett vilken bank du byter från och vilken bank du byter till och även om du inte amorterar på ditt bolån idag.

Amorteringsunderlaget beskriver hur din nuvarande bank har beräknat din amortering. För att vi ska kunna erbjuda samma villkor behöver du kontakta din bank och begära att få denna blankett.

När du har fått ditt amorteringsunderlag loggar du in i appen eller internetbanken och laddar upp underlaget under Ansökningar. Här kan du läsa mer om amorteringsunderlag och vad det innehåller.

Vanliga frågor och svar

Amorteringsunderlaget – hur skaffar jag det?

För att få ditt amorteringsunderlag behöver du kontakta din nuvarande bolånebank. Här har vi samlat information om hur du på bästa sätt kontaktar banken.

Danske Bank
Ring på telefonnummer 0752-48 45 42 eller chatta med banken.

Handelsbanken
Kontakta ditt lokala bankkontor eller skicka ett meddelande i internetbanken till ditt lokala kontors brevlåda.

Hypoteket
Mejla på kontakt@hypoteket.com.

Landshypotek
Ring på telefonnummer 0771-44 00 20 eller skicka ett meddelade i internetbanken.

Länsförsäkringar
Kontakta ditt lokala bankkontor eller skicka ett meddelande i internetbanken.

Nordea
Ring på telefonnummer 0771-22 44 88 eller skicka ett meddelade i internetbanken.

SEB
Ring på telefonnummer 0771-365 365 eller skicka ett meddelade i internetbanken.

Skandiabanken
Ring på telefonnummer 0771-55 55 00 eller chatta med banken.

Stabelo
Ring på telefonnummer 010-410 35 00.

Swedbank & Sparbankerna
Ring på telefonnummer 0771-22 11 22.

Jag har 3-månadersränta nu – hur fungerar det när jag byter bank?

Om du har 3-månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din nuvarande bank direkt utan att du behöver betala någon ränteskillnadsersättning till din bank.

Tänk på att för att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Jag har bundna lån nu – hur funkar det när jag vill byta bank för mitt bolån?

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har, hur lång tid som återstår av bindningstiden och det aktuella ränteläget. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

Tänk på att för att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Jag har ett byggnadskreditiv hos en annan bank, kan jag ansöka om bolån hos er?

Om du bygger en ny bostad kan du ansöka om bolån hos oss först när bostaden är färdigställd och slutbesiktigad. Börja med att ansöka om att flytta bolån till oss. I ansökan kommer vi be dig att skicka in ett amorteringsunderlag, men eftersom du har ett byggnadskreditiv har du inget amorteringsunderlag som du kan skicka in till oss. Ring oss därför när du har skickat in din ansökan så hjälper vi dig vidare.

När väljer jag ränta och bindningstid på mitt lån?

När ditt bolån betalas ut kommer lånet få 3 månaders bindningstid, även kallad rörlig ränta. Du kan sen när som helst logga in i appen eller internetbanken och binda ditt lån på en längre bindningstid om du vill.

Amortering – hur funkar det när jag byter bank?

Även om du inte amorterar på ditt bolån idag behöver du alltid hämta ut ett amorteringsunderlag hos din nuvarande bank när du vill flytta ditt bolån till SBAB.

Om du lånar mer samtidigt som du flyttar bolånen finns olika möjligheter för din amortering:

  • Amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet. Hur mycket du behöver amortera beror på din inkomst, hur mycket du lånar och din belåningsgrad.
  • Om ditt totala bolån, med en eventuell utökning av bolån, motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt är det valfritt att amortera.

Om du inte ska låna mer i samband med att du flyttar bolånen gäller följande:

  • Om du har tagit bolån efter 1 juni 2016 behåller du samma amorteringskrav som tidigare förutsatt att du inte har utökat ditt bolån med ett så kallat tilläggslån (tilläggslån är ett bolån som ska amorteras av på max 10 år). Om du har utökat ditt bolån med ett så kallat tilläggslån kan du behöva amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet. Om och hur mycket du behöver amortera beror på din inkomst, hur mycket du lånar och din belåningsgrad.
  • Om du har tagit bolån före 1 juni 2016 ska den del av lånet som överstiger 70 % av bostadens värde amorteras på maximalt 15 år. Lån som understiger 70 % av bostadens värde har inget amorteringskrav.


Verkar det krångligt?

Var inte orolig, du är inte ensam om att tycka detta är svårt. Vi kommer tillsammans gå igenom vad som blir bäst just för dig när du byter bank för ditt bolån efter att du skickat in din ansökan och du har kontakt med oss på telefon. Du kan också läsa mer om hur amortering fungerar hos oss här.

Kan jag flytta delar av mitt bolån?

Nej, för att kunna flytta bolånen till oss behöver vi ta över alla lån som finns på bostaden vid samma tillfälle. Det är inte möjligt att flytta delar av ditt bolån.

Bolån hos oss – mer än bara bankgrejer

Hos oss hittar du mer än bolån utan krångel och sparkonto med ränta. Vi har till exempel en massa bra samarbeten som gör din vardag lite smidigare. Färdigförhandlat och förmånligt för dig som har bolån hos oss.

Lägre ränta med Grönt Bolån
Låneskydd – försäkra dig och ditt lån
Hemförsäkring med If
Juridisk rådvigning via Lexly
Aktuell effektiv ränta och representativt exempel