Kontantinsats — spara eller låna

De allra flesta som köper ett nytt boende behöver ett bolån för att finansiera sitt köp. När du tar ett bolån på en bostad får bolånet som mest utgöra 85 % av bostadens värde, eller beloppet du ska köpa bostaden för. Den återstående delen kallas för kontantinsats och är den del av köpet som du behöver betala på ett annat sätt än med ett bolån.

Kontantinsatsen måste alltid vara minst 15 % av priset på bostaden. För en bostad som kostar 1 miljon kronor innebär det att du behöver ha sparat ihop 150 000 kronor. Det vanligast är att kontantinsatsen kommer från sparade pengar eller genom en vinst från en bostadsförsäljning. Men det kan också komma från ett arv, en gåva eller genom ett lån som inte har bostaden som säkerhet.

Spara till kontantinsatsen

Oavsett om du letar efter en ny bostad just nu eller om du funderar på att köpa en bostad i framtiden är det alltid bra att spara till en kontantinsats. Som ung kan ett sparandet ofta vara förutsättningen för att kunna betala kontantinsatsen till sitt första boende. Men det är inte alltid helt enkelt att veta hur mycket man behöver spara, eller hur långt tid det tar. Räkneexempel:

Bostadens pris/värde

1 000 000 kr

2 000 000 kr

3 000 000 kr

Bolån

850 000 kr

1 700 000 kr

2 550 000 kr

Kontantinsats

150 000 kr

300 000 kr

450 000 kr


I vår tjänst Kontantinsatskollen kan du själv räkna ut hur mycket du behöver spara, beroende på hur stort och i vilket område du vill bo i.


Låna till kontantinsatsen

Om du inte har hunnit spara ihop till en hel kontantinsats finns möjligheten att låna till delar av den med ett lån som inte har bostaden som säkerhet, ett så kallat Privatlån Bostad. Det som skiljer ett Privatlån Bostad mot ett bolån är oftast att räntan är högre och återbetalningstiden för lånet är kortare.

Om du väljer att låna till en del av din kontantinsats med ett Privatlån Bostad hos oss får privatlånet som mest utgöra 10 % av bostadens pris. Det innebär att du alltid behöver kunna betala minst 5 % av bostadens pris genom sparande pengar.


Hur vet jag om jag kan ta ett privatlån till kontantinsatsen?

I kalkylen så mycket kan du låna kan du enkelt se hur mycket du kan låna när du ska köpa en bostad, och om du har möjlighet att låna ett privatlån samtidigt. Testa dig fram och se hur din kalkyl påverkas med olika kontantinsatser och med eller utan ett eventuellt privatlån. Du kan räkna hur många gånger du vill. Om du har möjlighet att låna ett privatlån som en del av kontantinsatsen ansöker du om det i samband med att du skickar in din ansökan om lånelöfte.

Se hur mycket du kan lånaAnsök om lånelöfte direkt

Använd pengar från en försäljning

Det är vanligt att pengarna från en försäljning av ett tidigare boende ska täcka en del av priset för den nya bostaden. Om du har sålt din gamla bostad och fått pengarna från försäljningen innan du tillträder den nya bostaden kan du använda pengarna till kontantinsatsen.

Om du har tillträde till din nya bostad innan du hunnit lämna den gamla kan vi hjälpa dig med ett överbryggningslån, ibland även kallat brygglån. Lånet ger dig möjlighet att betala den nya bostaden innan du fått pengarna för din gamla.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

När du köper en bostad behöver du betala både en handpenning och en kontantinsats.

Handpenningen (10 % av bostadens pris) är en förskottsbetalning av bostaden och en försäkran till säljaren att du kommer fullfölja köpet. Här kan du läsa mer om handpenning och de olika möjligheterna som finns.

Kontantinstatsen (15 % av bostadens pris) är den delen av köpet du måste betala med egna medel, det är alltså den delen som du inte kan finansiera med hjälp av ett bolån. I vissa fall finns det möjligheter att ta hjälp av ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen.

Hur och när betalar jag in kontantinsatsen?

Din kontantinsats sätts in på ditt konto i SBAB. Har du inget konto sedan tidigare kan du öppna det här med ditt BankID. Om du öppnar ett nytt konto är det viktigt att alla blivande låntagare står med på kontot.

Vi behöver ha din insättning tillhanda senast 7 dagar innan tillträdesdagen.