Fyra tips för ett bättre sparande

Att vi bör spara är för många en självklarhet. Gärna 10—20 procent av inkomsten varje månad brukar det heta. Men vad bör man spara till och hur motiverar man sig till att spara? Här är fyra spartips för att få i gång ett bra sparande.

1. Få koll på din ekonomi

Ett bra sätt att få kontroll på sin ekonomi är att göra en budget. En budget är en sammanställning över hur mycket pengar en person eller en familj får in respektive gör av med under en period. Då blir det tydligt vad du använder dina pengar till i dag. Se om det är något du kan skära ner på, kanske kan du spara pengar på att inte äta ute så mycket och sluta spontanshoppa? Små summor kan bli stora på ett år! Här kan du läsa mer om hur man gör en budget.


2. Buffertspara

Om du inte har en buffert sedan tidigare så är det vad du bör prioritera först när det kommer till sparande. En buffert är pengar du sparar för oförutsedda händelser lätt tillgängligt, ofta på ett sparkonto. Man kan se på bufferten som en ekonomisk krockkudde. Det är pengar som du ska använda när diskmaskinen går sönder, om tandläkarräkningen blir ovanligt hög eller om bilen inte startar. Det är svårt att förbereda sig helt för det oförutsedda, men genom att ha en buffert kan du stå bättre förberedd ekonomiskt den dagen något oväntat sker. Här är tre tips till dig som ännu inte kommit i gång med ditt buffertsparande.


3. Långsiktiga mål

När du har en buffert som skapar trygghet här och nu är det dags att lyfta blicken. Hur föreställer du dig ditt liv om 5—10 år? När du går i pension? Vill du till exempel kunna köpa din första bostad, en större bostad eller kanske ett fritidshus? Kanske vill du kunna arbeta mindre för att få mer fritid. Då krävs ett långsiktigt sparande. Räkna baklänges, hur mycket behöver du spara för att kunna nå dina mål? När pengar ska placeras långsiktigt kan det finnas skäl att investera pengarna på börsen. Här kan du läsa mer om för-och nackdelar med olika sparformer.


4. Kortsiktiga mål

Sparande behöver inte bara vara till något diffust längre fram. Avsätt tid själv eller tillsammans med familjen och fundera kreativt också kring de mer kortsiktiga målen. Med tydliga mål är det lättare att motivera sig att spara och därmed att uppnå sina mål. Kanske är det en middag ute, en resa eller något särskilt klädesplagg som står på önskelistan. Unna dig ibland att ta lite av dina sparpengar till något som får dig att må bra.Linda Hasselvik
Privat- och boendeekonom, SBAB


Så här öppnar du ett sparkonto

Logga in med ditt BankID, fyll i uppgifterna och svara på några frågor. Sen är du klar och kan börja spara direkt!

För dig som redan har ett sparkonto hos oss

I vår app och internetbank kan du se ditt saldo och smidigt göra överföringar.

Fler bra spartips

Kom igång med ett månadssparande
Hur stor buffert ska man ha?