Fem spartips för bättre sparande

Så sparar du pengar – 5 enkla tips på hur du bäst kommer igång

Till att börja med bör du sätta ett par mål med ditt sparande och varför inte namnge dina konton till ändamålet. Det hjälper dig rent psykologiskt att fokusera på ditt sparande och blir mer motiverande, visar forskning. Försök, om möjligt, att månadsspara 10-20 % av din inkomst.

Här är ytterligare fem spartips för att få igång ett bra sparande.

1. Amortera

En vanlig fråga är om man ska spara eller amortera på sina lån. Det enkla svaret är att det beror på. Att betala av på sina lån är en bra ”sparform” som särskilt passar den som inte är så disciplinerad i sitt sparande. Genom att amortera kommer du på lång sikt att sänka belåningsgraden på din bostad. Amortera inte så mycket att du inte har råd att spara till en buffert eller till barnen, men gärna mer än du behöver enligt banken.

Om du har flera småkrediter eller lån på olika ställen kan det också vara bra att samla dina lån på ett och samma ställe.

Fundera på var du befinner dig i livet och vad som är viktigt för dig just nu. Behöver du ha tillgång till pengar om något oförutsett händer? Är din bostad högt belånad med rörlig ränta?

2. Buffertspara

En buffert är bra att ha om något oförutsett inträffar, som att till exempel diskmaskinen går sönder. Du behöver ha en större buffert om du bor i hus än om du bor i lägenhet. Titta tillbaka ett par år på hur stora oförutsedda utgifter du har haft och hur du löste det då, eller börja med tre-fyra månadslöner som riktmärke. Har du barn eller är många i familjen, kan du behöva utöka ditt buffertsparande något.

Med Bufferthjälpen kan du enkelt räkna ut hur mycket du behöver spara.

3. Sätt guldkant

Sparande behöver inte bara vara till något diffust längre fram. Det kan också vara pengar som ska användas till att äta ute eller köpa något du längtat efter. Unna dig ibland att ta lite av dina sparpengar till något som får dig att må bra. Sätt pengarna på ett sparkonto med ränta där du kan ta ut pengarna när du behöver – och har lust.

4. Kortsiktiga mål

För de sparmål som kanske ligger inom de närmaste tio åren behövs det också pengar. Vill du köpa en ny bil om två år? Eller sparar du till en kontantinsats för att kunna köpa din första bostad? Räkna baklänges hur mycket som behövs per månad.

Fundera också på vad du använder dina pengar till idag. Kan du spara pengar på att till exempel inte äta så mycket take away, spontanköpa den där tröjan eller köpa begagnat? Små summor blir stora på ett år! Det är bra att ha koll på vad du har för utgifter varje månad och se över om det är något du kan skära ner på. Gör en budget där du har med ditt sparande och sätt undan pengar direkt varje månad när lönen kommer.

5. Långsiktiga mål

Om du inte får ett tjänstepensionsavtal via ditt jobb är det viktigt att du själv sparar till din pension. Men även om du får det kanske du har planer på att köpa hus i Frankrike när du pensioneras? Eller ta ledigt ett år och åka jorden runt när du fyller 50? Vad du än drömmer om är det bra att börja spara pengar i tid. Och kom ihåg – en liten summa varje månad är bättre än att inte spara några pengar alls!

Till sist...

Avsätt tid själv eller tillsammans med familjen och fundera kreativt kring sparmålen. Det kan bli rätt spännande funderingar på livet och framtiden! Vad vill du spara till? Med tydliga mål blir sparandet mer motiverande.

Vill du ha fler tips om sparande?

Kolla in senaste blogginlägget från vår boendeekonom Claudia Wörmann. Där kan du bland annat läsa om hur du som ny sparare kan tänka.

Så här öppnar du ett sparkonto

Logga in med ditt BankID, fyll i uppgifterna och svara på några frågor. Sen är du klar och kan börja spara direkt!

För dig som redan har ett sparkonto hos oss

I vår app och internetban kan du se ditt saldo och smidigt göra överföringar.