Fem spartips för bättre sparande

Så sparar du pengar – 5 enkla tips på hur du bäst kommer igång

Till att börja med bör du sätta ett par mål med ditt sparande och varför inte namnge dina konton till ändamålet. Det hjälper dig rent psykologiskt att fokusera på ditt sparande och blir mer motiverande, visar forskning. Försök, om möjligt, att månadsspara 10-20 % av din inkomst.

Här är ytterligare fem spartips för att få igång ett bra sparande.

1. Buffertspara

En buffert kan täcka ovanligt stora utgifter en månad. Kanske går diskmaskinen sönder eller så blir elräkningen ovanligt hög. Du behöver ha en större buffert om du bor i hus än om du bor i lägenhet. De månadsvisa omkostnaderna varierar och påverkas av bland annat hur många ni är i hushållet, hur ni bor (i lägenhet eller villa) och om ni har bil, båt eller sommarstuga. Med Bufferthjälpen kan du enkelt räkna ut hur mycket du behöver spara.

 

2. Sätt guldkant

Sparande behöver inte bara vara till något diffust längre fram. Det kan också vara pengar som ska användas till att äta ute eller köpa något du längtat efter. Unna dig ibland att ta lite av dina sparpengar till något som får dig att må bra. Sätt pengarna på ett sparkonto med ränta där du kan ta ut pengarna när du behöver – och har lust.

 

3. Kortsiktiga mål

För de sparmål som kanske ligger inom de närmaste tio åren behövs det också pengar. Vill du köpa något om tio år? Eller sparar du till en kontantinsats för att kunna köpa din första bostad? Räkna baklänges hur mycket du behöver spara per månad.

Fundera också på vad du använder dina pengar till idag. Kan du spara pengar på att till exempel inte äta så mycket ute eller sluta spontanshoppa? Små summor blir stora på ett år! Det är bra att ha koll på vad du har för utgifter varje månad och se över om det är något du kan skära ner på. Skaffa dig en överblick genom att gå igenom din ekonomi några månader tillbaka.

 

4. Amortera

En vanlig fråga är om man ska spara eller amortera på sina lån. Det enkla svaret är att det beror på. Att betala av på sina lån kan absolut ses som en bra ”sparform” Genom att amortera kommer du på lång sikt att sänka belåningsgraden på din bostad. Försök se till att du har råd att både amortera och att spara till en buffert. Läs mer om amortering och amorteringskrav.


5. Långsiktiga mål

Ibland tjorvar det till sig och det finns helt enkelt inte utrymme att spara. Straffa dig inte alltför hårt. Sträva efter att komma igång med ditt sparande så fort det ser lite ljusare ut. Och kom ihåg – ett litet sparande är bättre än inget sparande alls!

 

Till sist...

Avsätt tid själv eller tillsammans med familjen och fundera kreativt kring sparmålen. Det kan bli rätt spännande funderingar på livet och framtiden! Vad vill du spara till? Med tydliga mål blir sparandet mer motiverande.

 

Så här öppnar du ett sparkonto

Logga in med ditt BankID, fyll i uppgifterna och svara på några frågor. Sen är du klar och kan börja spara direkt!

För dig som redan har ett sparkonto hos oss

I vår app och internetbank kan du se ditt saldo och smidigt göra överföringar.

Fler bra spartips

Kom igång med ett månadssparande
Hur stor buffert ska man ha?