Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Spara

Fem spartips
för bättre sparande


Till att börja med bör du sätta ett par sparmål och varför inte namnge dina konton till ändamålet. Det hjälper dig rent psykologiskt att fokusera på ditt sparande, visar forskning. Försök, om möjligt, att månadsspara 10-20 % av din inkomst. 

Här är ytterligare fem tips för att få igång ett bra sparande.

1. Amortera

En vanlig fråga är om man ska spara eller amortera. Det beror på. Att amortera är en bra ”sparform” som särskilt passar den som inte är så disciplinerad i sitt sparande. Genom att amortera kommer du på lång sikt att sänka belåningsgraden på din bostad. Amortera inte så mycket att du inte har råd att spara till en buffert eller till barnen, men gärna mer än du behöver enligt banken.

2. Buffertspara

En buffert är bra att ha om något oförutsett inträffar, som att till exempel diskmaskinen går sönder. Du behöver en större buffert om du bor i hus än om du bor i lägenhet. Titta tillbaka ett par år på hur stora oförutsedda utgifter du har haft, eller börja med tre-fyra månadslöner som riktmärke. Har du barn eller är många i familjen, kan du behöva utöka bufferten något.

3. Sätt guldkant

Sparande behöver inte bara vara till något diffust längre fram. Det kan också vara pengar som ska användas till att äta ute eller köpa något du längtat efter. Unna dig ibland att ta lite av dina sparpengar till något som får dig att må bra. Sätt pengarna på ett sparkonto med ränta där du kan ta ut pengarna när du behöver.

4. Kortsiktiga mål

För de sparmål som kanske ligger inom de närmaste tio åren behövs det också pengar. Vill du köpa en ny bil om två år? Vill du snorkla på Mauritius med barnen om 7 år? Räkna baklänges hur mycket som behövs per månad.

5. Långsiktiga mål

Om du inte får ett tjänstepensionsavtal via ditt jobb är det viktigt att du själv sparar till din pension. Men även om du får det kanske du har planer på att köpa hus i Frankrike när du pensioneras? Eller ta ledigt ett år och åka jorden runt när du fyller 50?

Till sist...

Avsätt tid själv eller tillsammans med familjen och fundera kreativt kring sparmålen. Det kan bli rätt spännande funderingar på livet och framtiden!

Kom igång med sparandet direkt

Öppna ditt sparkonto på några minuter.

1

Logga in med ditt BankID.

2

Fyll i dina uppgifter och svara på några frågor.

3

Klart!
Du kan börja spara direkt.