Så gör du en budget

En budget är en sammanställning över hur mycket pengar en person eller familj får in respektive gör av med under en period, det vill säga en sammanställning av inkomster och utgifter. Syftet med en budget är att få koll på privatekonomin. Här följer fem enkla steg för hur du kan göra en framgångsrik budget.

1. Gör en genomgång

Börja med att gå igenom dina, eller familjens, utgifter och inkomster under en månad. Fundera också över hur mycket dina inkomster och utgifter skiljer sig åt, kanske behöver du göra budgetar för flera olika månader för att få en bra helhetsbild. Variation kan exempelvis bero på att lönen baseras på antal timmar eller påverkas av OB-tillägg och sjukdagar. Även utgifterna kan variera beroende på om en del räkningar exempelvis betalas kvartalsvis.

Det här är oftast det moment som tar längst tid. Siffrorna finns ofta lätt tillgängligt i dina kontons historik, men kanske inte alla. Idealistiskt är såklart att vara noggrann men om någon siffra är svår att hitta så är det bättre att göra en uppskattning.

Det kan även vara bra att se över vilken typ av sparkonto som du har. Läs mer om vårt sparkonto och hur du kommer i gång med ett sparande.



2. Viktigast först

När du har gjort din sammanställning kan det vara bra att sortera bland utgifterna. Rangordna dem från viktigast till minst viktig. På så vis får du en uppfattning om vilka saker som du vid behov skulle kunna dra ner på.

Om det är svårt att avgöra hur viktig en post är ett tips att fundera på vilka konsekvenser det skulle få om du slutar betala. Utgifter kopplade till boendet, så som hyra, lån och eventuell avgift till bostadsrättsföreningen behöver prioriteras. Utgifter som är kopplade till att kunna ta sig till och från jobbet och försäkringar behöver också prioriteras.


3. Lev efter din budget

Återkom till din budget med jämna mellanrum och se så att du följer den. Självklart finns det månader som är lite kärvare än andra – men i slutändan så brukar det jämna ut sig.


4. Se över ditt sparande

När du levt efter din budget ett tag får du bättre koll på din ekonomi, och kanske ser du att det finns pengar över i slutet av månaden och på så vis utrymme för ytterligare sparande. Läs mer om våra fem enkla tips på hur du bäst kommer i gång med sparandet.



5. Uppdatera budgeten löpande

Försök komma ihåg att uppdatera budgeten om det sker förändringar i livet som påverkar den. Till exempel om du byter jobb och får en högre lön, flyttar, får barn eller skiljer dig. Om du håller din budget uppdaterad ger det en mer aktuell översikt av din ekonomi, och det framstår också ofta som mindre jobbigt än att uppdatera den mer sällan och då i praktiken få börja om på ruta ett.

 


Linda Hasselvik
Privat- och boendeekonom, SBAB

Öppna ett sparkonto med ränta

Sparpengar ska få chansen att växa tryggt från första kronan. Det är därför du får ränta och insättningsgaranti på ditt sparkonto hos oss. Fria uttag och noll i avgift gäller alltid!

För dig som redan har ett sparkonto hos oss

I vår app och internetbank kan du se ditt saldo och smidigt göra överföringar.