Så gör du en budget

En budget är en sammanställning över hur mycket pengar som kommer in och hur stora utgifter du har en månad. Budgeten kan vara baserat på både en persons eller familjs inkomster och utgifter. Syftet med en budget är att hålla koll på privatekonomin. Här följer fem enkla steg för att komma igång med din budget.

1. Gör en genomgång

Börja med att gå igenom dina utgifter och inkomster en månad. Det kan ta lite tid men det är absolut värt det. Försök att göra det till något roligt. Tänk på att alla månader kan se olika ut, gör en budget för varje månad. Variationen kan exempelvis bero på att lönen baseras på antal timmar och OB-tillägg, och om du har haft sjukdagar etc. Även utgifterna kan variera beroende på att en del räkningar betalar man kanske kvartalsvis. Budgeten påverkas också av att priset på mat, el och drivmedel varierar månad till månad.

Det kan även vara bra att se över vilken typ av sparkonto som du har. Läs mer om vårt sparkonto och hur du kommer igång med ett sparande.


2. Viktigast först

Gå igenom utgifter efter ordningen absolut viktigast ned till mindre viktigt. Hyra, lån och avgift till föreningen samt avgift till (eventuell) fackförening, A-kassa och hemförsäkring är att betrakta som viktiga. Pendlarkort och drivmedel är också viktigt. Tänk på att göra budgeten efter ordningen viktigt till mindre viktigt genom att tänka på vad som händer om du inte betalar en viss kostnad. Ställ dig frågan vad konsekvensen blir och på så sätt blir det lättare att göra en budget utifrån de viktigaste utgifterna först.


3. Följ din budget

När du gjort din budget – följ din budget! Självklart finns det månader som är lite kärvare än andra – men i slutanändan så brukar det jämna ut sig.


4. Lev efter din budget

När du väl börjat leva efter din budget blir det en vana. Du vet vad du lägger pengarna på. Du vet också hur mycket du har att röra dig med och undviker förhoppningsvis att i slutet av månaden undra vad all inkomst egentligen tog vägen?


5. Se över sparandet

När man levt efter en budget ett tag händer det ofta att personen i fråga faktiskt inte bara har koll på pengarna utan får också ihop ekonomin så pass att det kan finnas pengar över att påbörja eller öka på ett sparande. Läs mer om våra fem enkla tips på hur du bäst kommer igång med sparandet.

Mycket i vardagslivet har blivit dyrare och det kan vara svårt att budgetera för vardagskostnaderna. Genom att sätta dig in i din egen ekonomiska situation kan du förhoppningsvis stilla lite av din oro för ökade kostnader.

Öppna ett sparkonto med ränta

Sparpengar ska få chansen att växa tryggt från första kronan. Det är därför du får ränta och insättningsgaranti på ditt sparkonto hos oss. Fria uttag och noll i avgift gäller alltid!

För dig som redan har ett sparkonto hos oss

I vår app och internetbank kan du se ditt saldo och smidigt göra överföringar.