Spara tillsammans på ett gemensamt sparkonto

Känns det utmanade att spara pengar? Då är du inte ensam. Genom att spara ihop med någon annan kan det bli både enklare och roligare. För oavsett om ni sparar för en gemensam dröm eller vill ha en buffert för oförutsedda utgifter, så finns det många fördelar med att spara på ett sparkonto tillsammans med någon annan.

På ett gemensamt sparkonto hos SBAB kan ni vara upp till fyra personer som sparar på ett och samma konto. Det ger en möjlighet att spara tillsammans till en resa, en härlig fest eller en trygg buffert. Ja, vad ni vill! Bara era drömmar sätter gränserna. Ni sätter in och tar ut pengar från ett och samma konto – enkelt och smidigt.

Tre anledningar till att spara tillsammans


1. Först och främst – det blir roligare!

Ni kan sätta upp gemensamma sparmål och fira både mål och delmål ihop.

2. Ni motiverar varandra

Genom att dela på sparandet kommer det bli lättare att hålla både motivation och disciplinen uppe, även när det kan kännas tungt.

3. Målet går snabbare att nå

Eftersom ni är flera som kan sätta in pengar växer sig sparandet både snabbare och effektivare, jämfört med om ni hade sparat var och en för sig.


Ni kommer också kunna stötta och vara en trygghet för varandra. Vissa månader är tuffare ekonomiskt än andra. Då kan det vara skönt att veta att sparandet har chans att växa ändå, för även om inte du sätter in pengar på sparkontot så kanske din sparkompis kan göra det.

Öppna ett gemensamt sparkonto och kom igång med ert sparande redan nu.


Hur mycket kan vi spara?

Ni kan spara precis så mycket eller lite ni vill på ert sparkonto. Räntan på era sparpengar börjar räknas från första kronan och ni kan ta ut sparpengarna när ni vill, helt utan avgifter.

Det går enkelt att räkna ut vad ett månadssparande kan ge för att se hur mycket och hur länge ni behöver spara för att nå ett visst mål.

 


Vanliga frågor om gemensamt sparkonto

Hur öppnar jag ett gemensamt sparkonto?

Om du vill öppna ett gemensamt sparkonto med en eller flera personer behöver alla medkontohavare läggas till i samband med öppnandet av sparkontot.

När du öppnar kontot fyller du i alla kontohavares personnummer och därefter behöver varje person signera kontot genom att logga in med sitt BankID inom 14 dagar.

Efter att alla kontohavare signerat öppnas sparkontot. Kontot disponeras sen var för sig av kontohavarna.

Insättningsgarantin – gäller den?

Hur många kontohavare kan det finnas på kontot?

Det kan max finnas fyra kontohavare.

Kan man lägga till fler kontohavare efter att kontot är öppnat?

Nej, alla kontohavare måste vara med från början. Om du vill lägga till en kontohavare måste kontot avslutas och ett nytt konto får öppnas.

Kan man ta bort en kontohavare efter att kontot är öppnat?

Nej, det går inte att göra. Om du vill ta bort en kontohavare måste kontot avslutas och ett nytt konto får öppnas för dem som ska vara kvar som kontohavare.

Hur fördelas sparräntan om vi har ett gemensamt sparkonto och när betalas den ut?

Sparräntan kommer att fördelas lika mellan kontohavarna och sätts in på sparkontot 1/1.