Ränta-på-ränta – så här går det till

Genom att spara pengar på ett sparkonto med ränta kommer dina pengar att öka i värde redan från den första dagen som de finns på kontot.

Här går vi igenom hur ränta-på-ränta-effekten funkar, vad den kan betyda för ditt sparande och hur du kan räkna ut vad effekten blir. Ett aktivt månadssparande är tryggt och långsiktigt och kommer att öka din framtida avkastning.

Vad betyder ränta-på-ränta?

Kortfattat kan ränta-på-ränta förklaras så här:

Räntan du får beräknas dag för dag på den summa som finns på ditt sparkonto. Vid årets slut betalas räntan ut till ditt konto och du har då mer pengar på kontot än vad du hade vid årets början. Det kallas för att du får avkastning på pengarna.

Året efter får du inte bara ränta på det du själv har satt in på kontot utan även på den ränta som tidigare har betalats ut till kontot, alltså ränta-på-ränta. Det gör att ditt sparande ökar mer och mer för varje år som går.

Dina pengar ökar automatiskt i värde

Ofta liknas ränta-på-ränta-effekten med snöbollseffekten. Om du rullar en snöboll blir den större och större ju fler varv du rullar. Precis så funkar det med räntan – du får hela tiden ränta på din redan intjänade ränta, vilket gör att pengarna automatiskt ökar mer och mer ju längre tid de finns kvar på sparkontot. Det kallas för att pengarna växer exponentiellt.

Så här räknar du ut ränta-på-ränta-effekten

Det kan vara lite klurigt att räkna ut vad ränta-på-ränta-effekten kan ge för ditt eget sparande. Här har vi gjort ett exempel som förhoppningsvis kan ge dig en tydligare uppfattning.

Tänk dig att du sätter in 10 000 kronor på ett sparkonto med 2 % i ränta. Då kommer dina pengar att öka i värde så här (utan att du sätter in mer pengar):

 

År

Pengar på kontot i början av året

Avkastning

Pengar på kontot när året är slut

1

10 000

200

10 200

5

10 824

216

11 007

10

11 951

239

12 190

20

14 568

291

14 859

30

17 758

355

18 114

 

 

De 10 000 kronor som du satte in från början har efter 30 år blivit värda 18 114 kronor, allt tack vare ränta på ränta-effekten.

Tänk på att den här uträkningen förutsätter att räntan på sparkontot inte har förändrats under åren och att skatter eller avgifter inte har räknats med. I uträkningen har vi räknat med att räntan betalas ut en gång per år.

Sammanfattningsvis betyder ränta-på-ränta att:

  • Du får ränta på den ränta som du redan fått utbetald.
  • Pengarna på ditt sparkonto ökar i värde även om du inte sätter in mer pengar.


Vanliga frågor och svar

Vad händer om räntan på sparkontot ändras?

Om räntan sänks kommer ränta på ränta-effekten att bli mindre och om räntan höjs kommer effekten bli större.

Hur kan jag själv räkna ut ränta-på-ränta-effekten?

Då kan du räkna enligt den här matematiska formeln; belopp du sparat x (1 + årsränta i %)upphöjt i antal år = värdet.

Öppna ett sparkonto med ränta

Sparpengar ska få chansen att växa tryggt från första kronan. Det är därför du får ränta och insättningsgaranti på ditt sparkonto hos oss. Fria uttag och noll i avgift gäller alltid!

För dig som redan har ett sparkonto hos oss

I vår app och internetbank kan du se ditt saldo och smidigt göra överföringar.